Plek voor drijvende recreatiewoningen op de Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Plek voor drijvende recreatiewoningen op de Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Drijvende zomerhuisjes en
evenementen bij de Slingeplas

AALTEN - Burgemeester en Wethouders van de gemeente Aalten hebben het bestemmingsplan voor de Slingeplas vastgesteld. Binnenkort zal het plan ter inzage gelegd worden en kunnen er bezwaren tegen het plan ingediend worden. Op 12 april is er nog een informatieavond. In het bestemmingsplan is de visie, die de gemeenteraad in 2016 vaststelde verwerkt. Dat betekent dat er extra ruimte komt voor verblijfsrecreatie en evenementen. Meest opvallende element zijn de 50 grotendeels drijvende recreatiewoningen, die B en W willen toestaan in de noordoost-hoek van de recreatieplas.

Door Bernhard Harfsterkamp

Nadat Leisurelands eigenaar van de Slingeplas werd, was de afspraak om eerst gezamenlijk met de gemeente een visie voor het gebied op te stellen. Daarbij werden de toekomstige mogelijkheden in beeld gebracht. De bedoeling was vooral om mogelijkheden voor 'economische drager' te scheppen. Extra verblijfsrecreatie en meer evenementen werden in de visie al genoemd. In de gemeenteraad was de meeste discussie over de kleine Slingeplas, ook wel de Politieplas genoemd, die naast de grote plas ligt. Leisurelands wilde deze plassen graag met elkaar verbinden. Daar ontstond verzet tegen, omdat de Politieplas en directe omgeving een belangrijk rustgebied zijn voor vogels en reeën. Dit verzet vond gehoor in de gemeenteraad. Het verbinden van beide plassen is daarom niet verwerkt in het bestemmingsplan. De strook grond tussen beide plassen is nu bestemd als te blijven en kan zonder planwijziging niet alsnog worden weg gegraven.

Kleinschalig
"De doelstelling was om iets te maken dat bijdraagt aan de economie, dat goed is voor Bredevoort en de vrijetijdseconomie een impuls geeft", licht wethouder Ted Kok toe. Zo is er ruimte voor kleinschalige verblijfsrecreatie. "Er mogen maximaal 50 zomerhuisjes in en rondom het water gebouwd worden in het noordoostelijk deel van de plas. Ze moeten vooral op het water komen", zegt de wethouder. Ze moeten als één geheel door één eigenaar geëxploiteerd worden. Elders op het terrein komen twintig camperplaatsen en kan er een groepsaccommodatie komen. Centraal kan er een voorziening komen met een receptie en horeca. Het grootste deel van de Slingeplas blijft bestemd voor dagrecreatie. Er mogen wel evenementen georganiseerd worden. Kok noemt ze 'kleinschalig'. Het gaat om middelgrote evenementen, waar maximaal 1000 mensen aan mee mogen doen. De maximale geluidsbelasting op de dichtstbijzijnde bebouwing mag 50 decibel zijn. Drie keer per jaar mag er een groter evenement georganiseerd worden voor maximaal 5000 bezoekers. De maximale geluidsbelasting mag dan 80 decibel zijn. In totaal mogen er tien evenementen per jaar worden georganiseerd.
Wethouder Kok vindt dat in het bestemmingsplan een mooie balans is gevonden tussen de verschillende functies als dag- en verblijfsrecreatie en natuur en landschap. De Progressieve Partij Aalten ziet die balans niet. De PP noemt het een plan met 'de nadruk op evenementen, verblijfsrecreatie, kermis, vervuiling en bebouwing'. De partij verzucht daarna: "En de natuur wordt weer ondergeschikt gemaakt aan winst maken. Is dit wat wordt bedoeld met een 'duurzame toekomst voor Bedevoort?' " Het alternatief voor de PP is natuurontwikkeling vanaf het 'Schootsveld' via het Grote Goor naar het Vragenderveen: een groot rustgebied voor vogels en wild. "Dus geen toeristen daar." En zeker geen vakantiehuisjes.

Nog geen contact
De Progressieve Partij vindt dat de ontwikkelingsmogelijkheden voor verblijfsrecreatie in het noordoostelijk deel van de plas schadelijk zijn voor soorten als de grote zilverreiger, die vaak verblijven in de aangrenzende Politieplas. Leisurelands heeft die plas inmiddels gekocht van het Waterschap Rijn en IJssel. Omdat de kleine Slingeplas op het grondgebied van de gemeente Winterswijk ligt zal de nieuwe eigenaar voor een andere bestemming daarvan in gesprek moeten gaan met de gemeente Winterswijk. Over de visie uit 2016, waarin Leisurelands al de wens uitsprak om hier ook meer mogelijkheden voor recreatie te creëren, is nooit contact opgenomen met die gemeente. Volgens wethouder Gert-Jan te Gronde van de gemeente Winterswijk nog steeds geen gesprek geweest over de toekomst van deze plas.