Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde Foto:

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Het zoekplaatje betrof een situatie in het dorp Aalten, omstreeks 1958. De foto is gemaakt aan de Bredevoortsestraatweg Aalten. Op de splitsing van de Bredevoortsestraatweg en de Haartsestraat zien we het 'Stiemenshuus', later bloemenzaak 'Flora' en nu 'Effen Anders'.

Het Stiemenshuus was een bekend pand in Aalten. Oudere inwoners uit Aalten spreken nog over het 'Penningshuis". Nog eerder heette het huis Manschothuis. De Manschots waren eeuwen geleden de smeden en tevens landbouwers van Aalten, van vader op zoon.
Theo Wikkerink uit Amsterdam: "De foto van het Stiemenshuus of Penninghuus moet genomen zijn vóór 1954, want toen heeft mijn vader Johan Wikkerink de oude boerderij gekocht. Hij heeft de verkrotte boerderij laten afbreken om op die plek zijn bloemenwinkel 'Flora' en ons woonhuis te bouwen. De nieuwe bloemenwinkel van mijn ouders is geopend in november 1955. Tijdens de bouw is er bij graafwerkzaamheden een mooie Romeinse pot opgegraven. Deze staat nu op de vensterbank bij mijn moeder met een mooie orchidee erin. De geschiedenis gaat dus ver terug! In de voortuin van het Stiemenshuus is op de foto een mooie magnoliaboom te zien. Deze boom is uitgegraven en weer herplant op het Magnoliaplein voor het schooltje. Helaas heeft deze boom de tand des tijds niet doorstaan, er zijn enkele nieuwe magnoliabomen geplant. Nu staat er alweer een nieuw pand en is 'Flora' ook verdwenen. Gelukkig is er wel een bloemenwinkel 'Effe Anders' gevestigd."
De 94-jarige Jaap Fries schrijft: "Het Stiemenshuus dateert uit het jaar 1687. Het is jaren in het bezit geweest van mijn opa, Jakop Fries. Hij woonde destijds op de Markt, waar nu het museum inzit. Ik spreek over de jaren rond 1930. Hij had het huis gekocht als belegging en verhuurd aan een man. Er was toen nog geen sprake van maandhuur, dus elke week kwam de man de huur bij mijn opa brengen, 3 gulden en 10 cent en dat voor een hele week. Om een indruk te krijgen van de waarde van het geld: een pakje sigaretten kostte 10 cent en een sigaar 2 cent! Mijn opa is overleden in 1939. De familie heeft toen besloten het huis te verkopen, het was inmiddels leeg. Mijn vader en zijn broer, voor mij oom Georg, hebben als afscheid het huis nog eenmaal van binnen bekeken. Ik had het genoegen om als 16-jarige mee te mogen. Het was een heel bijzonder huis met een pracht van een schouw met haardplaat, anno 1687, in de kelder. Verder was er een waterput afgedekt met een houten deksel, nog in gebruik. Het grondwater was in die tijd nog schoon. Mijn oom kwam op het idee om de haardplaat mee te nemen als herinnering aan het hele gebeuren. Mijn oom Georg had een loodgietersbedrijf in de Dijkstraat. Ik heb daar ter plaatse nog een foto gemaakt. Deze is nog in mijn bezit, vandaar het jaartal wat ik weet. De haardplaat is helaas tijdens de oorlog met het bombardement in de Dijkstraat verloren gegaan. Ik heb nog wel eens als oudje, 94 jaar, heimwee naar die tijd!"
Jozephien de Graaf vertelt: "De foto is voor mij heel herkenbaar, omdat ik een foto heb waar mijn zusje en ik op staan, toen we ongeveer 8 jaar waren. In mijn herinnering stond er een bloeiende magnoliaboom voor het pand. In het huis woonde de familie Smit. Het pand links is van slagerij Veldkamp. Rechts op de foto tegenover de Volkswagen Kever is het oude postkantoor aan de Haartsestraat nog te zien."


Meer genieten van de smartphone

AALTEN - De Bibliotheek organiseert in samenwerking met Kruiswerk en iPad4senior weer een cursus smartphone, nu in de vestiging Varsseveld. Wie ook een smartphone heeft, en niet precies weet hoe de instellingen werken, of wat er allemaal mee kan, heeft zeker iets aan deze cursus. Tijdens de cursus leert men stapsgewijs een aantal instellingen gebruiken. Ook wordt geleerd hoe apps downloaden moet, hoe foto's maken en versturen gaat, en er is uitgebreid aandacht voor WhatsApp. Deze cursus is speciaal geschikt voor senioren, men werkt in kleine groepen en wordt begeleid door iPad4senior. Cursusdata dinsdag 10, 17 en 24 april en 1 mei van 13.00 tot 15.00 uur. Kosten zijn 55 euro. Leden van de Bibliotheek en Kruiswerk krijgen 10 euro korting. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.kruiswerk.nl of in een van de vestigingen van de Bibliotheek Achterhoekse Poort. De cursus is dit keer in de Bibliotheek Varsseveld, Borchgraven 4. Wel belangstelling maar schikt de dinsdagochtend niet: op donderdag 26 april start deze cursus ook in de Bibliotheek Ulft.


Zenai vermist

AALTEN - Kater Zenai wordt vermist op de Haermansweijde.

Hij is een zwart/witte kater, de bovenkant is zwart, heeft een wit streepje over de neus en witte wangen, is ruim 2 jaar oud, gechipt en ongecastreerd.
Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.