Hans Beele bij een testwand. Foto: Karin Stronks
Hans Beele bij een testwand. Foto: Karin Stronks

Hans Beele: 'Het is vastgelegd dat Sealing Valley in de Achterhoek blijft'

De 78-jarige Hans Beele werkt nog altijd met een enorme gedrevenheid. Hij vliegt de hele wereld over om zijn oplossingen tegen brand- en watergevaar te presenteren en te installeren. Jarenlang werkte Beele in relatieve anonimiteit vanuit de Achterhoek en breidde zijn bedrijf en vakkennis gestaag uit. Over de hele wereld zijn de brand- en waterwerende oplossingen van Beele Engineering inmiddels een begrip, in Aalten is Hans Beele drie jaar geleden 'naar buiten getreden': "Toen ik drie jaar geleden met mijn plannen voor het kenniscentrum Sealing Valley bij de gemeente Aalten aanklopte werd het met veel enthousiasme ontvangen. Als ik dit plan in het westen had gelanceerd zou men waarschijnlijk zeggen: 'Wie denk je wel dat je bent?'"

Hans Beele groeide op in het havengebied van Rotterdam en maakte daar kennis met de internationale handel. Hij herinnert zich: "Mijn grootvader werkte als loods op een sleepboot, als tienjarige mocht ik nu en dan zelfstandig schepen binnenslepen. Of mijn oma het hiermee eens was betwijfel ik…" In de jaren '50 verbleef Beele enige tijd bij een boer in Eibergen. "Dat was mijn eerste ervaring in de Achterhoek!" Hans mocht naar de HBS-B. Hij vertelt: "Na deze opleiding kreeg ik het advies om naar de universiteit te gaan maar dat kon niet. Na de HBS ging ik dienst als 'gestudeerde'. Ik kreeg de militaire opleiding bij de luchtmacht. Het was zwaar, zeer fysiek. Als Z-Engineer werkte ik aan straalmotoren, heb veel geleerd over chemie, administratie en techniek."

Begin jaren '70 begon Hans Beele voor zichzelf, in de huiskamer, met 2000 gulden startkapitaal. Hij glimlacht: "Mijn eerste afdichtingen maakte ik voor wasmachines!" In 1992 verhuisde hij met zijn vrouw Agaath naar het Aaltense buitengebied. "We maakten kennis met de buurt en hebben ze nooit een strobreed in de weg gelegd. Ze konden rustig stront uitrijden, ik liep thuis gewoon in spijkerbroek. De Achterhoekse mentaliteit past bij mij, doe maar gewoon, verbeeld je maar niks. Mijn vrouw krijg ik ook de Achterhoek niet meer uit!" Hans Beele vervolgt: "Toen we 25 jaar getrouwd waren vierden we feest bij de Radstake, er liepen internationale zakenrelaties rond tussen Achterhoekers die nauwelijks Engels spraken... Laat op de avond dansten Chinese en Japanse gasten de Vogeltjesdans en Grieken samen met de Achterhoekers de Sirtaki…"

Vier jaar na de verhuizing naar Aalten haalde Beele zijn bedrijf naar de Achterhoek. In 2002 werd in Aalten een gebouw voor Research en Development (R&D) gerealiseerd, later kwamen er een magazijn en productiehallen bij. Jarenlang werkte Beele in redelijke anonimiteit: "Niemand in de wereld weet waar Aalten ligt…" Onder de We Care, We Solve filosofie bedenkt Beele Engineering brandwerende en waterdichte oplossingen voor kabel- en buisdoorvoeringen in de breedste zin van het woord. Het bedrijf groeide uit zijn jasje, Beele kon niet uitbreiden aan de Vierde Broekdijk.

In 2015 zocht Hans Beele contact met de gemeente Aalten, hij vertelde over zijn plannen voor het realiseren van Sealing Valley, een kenniscentrum: "Het plan werd met veel enthousiasme ontvangen, de gemeente heeft alle medewerking verleend. We konden beschikken over het terrein tegenover het station. We hebben meteen de buurtbewoners ingelicht, uitgelegd wat we van plan waren en geen enkele tegenwerking gehad", geeft Hans Beele aan. Hij grijnst: "Tja, als je zulke plannen lanceert is het met de anonimiteit wel afgelopen! We hebben onze buren ook verteld dat ze wel eens grote bedragen in de krant tegen kunnen komen… Met de bouw van Sealing Valley is een bedrag van twintig miljoen euro gemoeid!"

De bouw van Sealing Valley vordert gestaag, het werk wordt zo mogelijk uitgevoerd door lokale bedrijven. Hans Beele: "Dat is een bewuste keuze." Hij vult aan: "Het doel van Sealing Valley is om onze verworven kennis over te dragen, om jonge mensen op te leiden die het bedrijf voortzetten. Inderdaad, hier in Aalten. Het is vastgelegd dat het bedrijf in de Achterhoek blijft. Het is mijn nalatenschap voor de Achterhoek waar de sociale controle, het naoberschap en de veiligheid nog volop aanwezig is."