Burgemeester Stapelkamp maakt rond enen de einduitslag bekend. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgemeester Stapelkamp maakt rond enen de einduitslag bekend. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

GemeenteBelangen, D66 en VVD winnen

Vervolg van de voorpagina
Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - De verkiezingsuitslag leverde winst op voor GB, VVD en D66. De winst voor GemeenteBelangen tekende zich vanaf het begin af.

De GB'ers wisten hoeveel stemmen ze vier jaar geleden in elk bureau hadden gekregen en telkens was er sprake van winst. In Dinxperlo haalde de partij op enkele stembureaus zelfs meer dan 50% van de stemmen.

'De mooiste dag van mijn leven!'

Toen GB even op zes zetels stond noemde lijsttrekker Henk Rijks de verkiezingsdag 'de mooiste dag uit mijn leven'. Hij vond het jammer dat zijn vader dit niet meer heeft mogen meemaken, maar hij wist dat zijn moeder en familie ook trots zouden zijn. Dat er toch weer een zetel afging veranderde niets aan het goede gevoel. Grote teleurstelling daarentegen was er bij Henk Meerdink van HMV. Hij had gehoopt de twee zetels te kunnen behouden en misschien zelfs wel een derde te veroveren. Hij vond dat de brede groep mensen die op de lijst van HMV staat dit ook had verdiend. Hij verheugt zich er niet op om in zijn eentje in de raad te zitten. Dat geldt ook voor Johan Pennings van de ChristenUnie. Hij vond dat zijn partij de nek heeft uitgestoken door onderdeel te worden van de coalitie. Het stelde hem teleur dat de kiezer het constructieve werk van de CU niet heeft beloond.

Op meer gehoopt
Het CDA leek niet diep teleurgesteld over het verlies van één zetel. Lijsttrekker Raimond Smit herinnerde zich dat de partij vier jaar geleden veel geluk had gehad bij de verdeling van de restzetels. Natuurlijk had hij op meer gehoopt, maar hij vond dit een acceptabele uitslag. Hij was wel blij dat het CDA de grootste partij is gebleven en het initiatief kan nemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Ook Joop Wikkerink, lijsttrekker van de Progressieve Partij had op meer gehoopt. Omdat de PvdA niet meer meedeed en de PvdA-kiezers had aanbevolen op de PP te stemmen, had hij gehoopt op een vierde zetel. Tegelijkertijd wist hij ook wel dat het meedoen van D66 stemmen zou kunnen kosten. Daarnaast was er ook de concurrentie van de andere plaatselijke partij, Gemeentebelangen. "Die hebben toch een algemener profiel, terwijl wij duidelijk links zijn."

Analyse
Hoewel D66 de meeste zetels heeft gewonnen, is de winst van één zetel van Gemeentebelangen het opvallendst. De partij groeit door en kan in de toekomst de grootste partij in Aalten worden. GB heeft nog steeds verreweg de grootste aanhang in Dinxperlo, waar de partij zijn basis heeft. Met een kandidatenlijst met mensen uit de hele gemeente verovert de partij geleidelijk aan steeds meer grond in de andere delen van de gemeente. De groei van GB past in het landelijke beeld dat plaatselijke partijen steeds meer invloed krijgen. Toch gold dat niet voor de andere lokale partijen. De Progressieve Partij boekte geen winst, ondanks een opvallende verkiezingscampagne. HenkMeerdinksVolksvertegenwoordiging verloor zelfs één zetel. Het CDA bleef de grootste partij in Aalten. Waar het CDA in andere Achterhoekse gemeenten zetels won, verloor de partij er één in Aalten. Waarschijnlijk was de affaire rondom het functioneren en uiteindelijke aftreden van wethouder Erik Luiten door veel kiezers nog niet helemaal vergeten. Ook waren er kiezers die teleurgesteld waren dat het CDA geen wethouders meer heeft, die uit de gemeente zelf afkomstig zijn. Toch is het CDA als grootste partij aan zet om het initiatief te nemen om een nieuwe coalitie te vormen. Hoe dat zal gaan is nog niet helemaal duidelijk. Het CDA en GB hebben samen elf zetels, net als vier jaar geleden. De kans is daarom groot dat ze opnieuw een derde partij als partner zoeken. De VVD lijkt het meest voor de hand liggend, al is D66 ook een goede mogelijkheid. De kans dat er zaken worden gedaan met de Progressieve Partij lijkt minder groot, vooral omdat de PP de laatste vier jaar vaak fel oppositie voerde tegen de coalitie van CDA, GB en CU.


Winnaar Henk Rijks glundert de volgende morgen nog steeds. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De uitslagen worden per stembureau bekend gemaakt. In Bredevoort is de PP de grootste. Foto: Bernhard Harfsterkamp