De stembus trok in Dale veel belangstelling. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De stembus trok in Dale veel belangstelling. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Mobiel stemlokaal in Aalten

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - In Aalten reed vorige week een mobiel stemlokaal rond: een Amerikaanse schoolbus was omgebouwd tot stembureau. De bus deed verschillende plekken in de gemeente aan. Burgemeester Stapelkamp stemde als eerste, om 06.15 uur, toen de bus bij het station stond.

"Natuurlijk haal je met dit ludieke stemlokaal voornamelijk stemmen weg bij andere stemlokalen. Maar we hopen dat we de aandacht vestigen op de verkiezingen, en zo misschien wat extra kiezers naar de stembus trekken", zegt Stapelkamp. De stembureaus in de gemeente Aalten gaan deze dag pas om 07.00 uur open, op het mobiele stemlokaal na. "Dat mogen gemeenten zelf bepalen, hoe laat ze een stembureau openen, als het maar op of na 00.00 uur op de verkiezingsdag is. Ik heb begrepen dat er elders in het land, vooral in grote steden, wel meer plaatsen zijn waar men al voor zeven uur 's morgens kan stemmen."

Volgens de wet moeten alle stembureaus om stipt 21.00 uur sluiten. Het mobiele stemlokaal heeft als laatste standplaats een plek bij het gemeentehuis in Aalten, op de Markt, vanaf 20.15 uur. Daarvoor heeft de buurtschap Dale de eer: van 18.45 tot 20.00 uur staat de bus bij 't Romienendal in Dale. "Het is uniek dat inwoners van Dale hun stem zo dicht bij huis kunnen uitbrengen. Dat was nog nooit mogelijk, tenminste niet in de tijd dat Algemeen Kiesrecht voor mannen en vrouwen bestaat. Het is leuk om te horen dat ze in Dale hun best doen om een heel hoge opkomst te halen, met extra activiteiten zoals een soort van koek-en-zopietent en zo", aldus de burgemeester.