Petra Meinen (met de onderscheiding en de bloemen) te midden van haar trotse collega's van DA+Mooi Winterswijk. Foto: PR
Petra Meinen (met de onderscheiding en de bloemen) te midden van haar trotse collega's van DA+Mooi Winterswijk. Foto: PR Foto:

Acht nieuwe gemeenteraadsleden in Aalten

AALTEN – Op vrijdag 23 maart iets na tienen stelde het Centrale Stembureau de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vast. Hiermee was ook het aantal stemmen per kandidaat vastgesteld. Vijftien kandidaten kregen voldoende stemmen om op "eigen kracht" gekozen te worden. Twee van hem stonden op een onverkiesbare plek op de lijst. Dankzij 291 stemmen kwam daardoor Bert Mateman van het CDA toch opnieuw in de raad. De nummer drie van D66 Gerloeske Brezet passeerde met haar 199 stemmen de nummer twee van haar lijst.

Door Bernhard Harfsterkamp

In de gemeente Aalten was het aantal geldige stemmen 12.603. Het opkomstpercentage was 59,15%, iets hoger dan vier jaar geleden. De kiesdeler was 600 stemmen. Een kandidaat die een kwart van de kiesdeler haalde, oftewel 150 stemmen, werd door deze voorkeurstemmen rechtstreeks in de raad gekozen. Natuurlijk moet de partij dan wel voldoende stemmen voor die zetel hebben gehaald. Omdat de lijsttrekkers altijd de meeste stemmen krijgen, het merendeel van de kiezers brengt haar of zijn stem altijd uit op de nummer één, kregen zij allemaal ruim voldoende stemmen. Van de gekozen lijsttrekkers was Martin Veldhuizen bij zijn eigen achterban de populairste. Hij kreeg ruim 65%% van alle VVD-stemmen. Voor de andere lijsttrekkers geldt: Henk Rijks van Gemeentebelangen kreeg bijna 59%, Alexander van der Graaff kreeg ruim 56%, Henk Meerdink van HMV en Johan Pennings van de ChristenUnie kregen allebei ruim 53%, Joop Wikkerink van de Progressieve Partij kreeg bijna 47% en Raimond Smit van het CDA kreeg bijna 35%.

Zestien stemmen tekort
De overige kandidaten die meer dan 150 stemmen haalden zijn Zelma van Alstede, Gerrit Assink, Freek Diersen en Bert Mateman van het CDA, Alex Walter en Margret Rensink van Gemeentebelangen, Esther Diepenbroek van de Progressieve Partij en Gerloeske Brezet van D66. De nummer vijf van de kandidatenlijst van het CDA Quinten Dikschei haalde 134 stemmen en kwam er zestien tekort om in de raad te komen. De nummer twee bij D66 Jeroen Hollema kreeg 22 stemmen.

De overige personen die in de nieuwe gemeenteraad komen zijn Jeroen van Geenen van het CDA, Leo van den Berg en Erik Groters van Gemeentebelangen, Bert Weevers van de Progressieve Partij en Gerben Navis en Henk Hartemink van de VVD. Vergeleken met de oude raad zijn er acht raadsleden nieuw. Van hen heeft Henk Rijks al eerder in de gemeenteraad gezeten. De kans is reëel dat een enkel raadslid later dit jaar benoemd zal worden als wethouder, waarna er nog weer nieuwe gezichten zullen zijn voor de komende vier jaren.


Petra van DA+Mooi
Beste Zelfzorgadviseur

WINTERSWIJK - Opnieuw is een medewerkster van DA+Mooi Winterswijk benoemd tot beste adviseur van Nederland op haar vakgebied. Ditmaal gaat het om Petra Meinen; zij is verkozen tot beste zelfzorgadviseur van heel Nederland. Petra heeft laten zien over enorme kennis en kunde te beschikken om klanten het beste advies te geven bij aankoop van zelfzorggeneesmiddelen.

Deze verkiezing is in het leven geroepen om de drogist die zijn klanten het beste adviseert over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen in het zonnetje te zetten. Maar ook het belang van de drogisterijbranche in het algemeen wordt met deze verkiezing voor het voetlicht gebracht. Kennis en deskundig advies over zelfzorggeneesmiddelen staan in de verkiezing tot Beste Zelfzorgadviseur centraal.
Ruim 75% van de zelfzorggeneesmiddelen, 80% van de geneesmiddelen die uitsluitend bij apotheek en drogist verkrijgbaar zijn, worden via de drogist verkocht. (Assistent)drogisten spannen zich continu in om hun vakkennis op peil te houden zodat zij de consument van het beste advies kunnen voorzien. Zij geven ruim 68 miljoen zelfzorgadviezen per jaar en voorkomen met minimaal 142.000 adviezen per jaar ernstige gezondheidsrisico's.
Chantal Oortgiese van DA+Mooi zegt: "Beste Zelfzorgadviseur word je niet zomaar. Je moet namelijk op verschillende vakgebieden uitblinken: van kennis over kleine kwalen, producten en werkzame stoffen tot de kennis over de grenzen van zelfzorg en wanneer je naar de huisarts doorverwijst. Daarnaast moet je ook nog goede advies- en communicatievaardigheden bezitten. Van de 8000 potentiële deelnemers, zijn er 140 geselecteerd voor de verkiezing. Uit zes finalisten is Petra de winnares geworden. Hoe knap is dat! Wij als team van DA+Mooi Winterswijk zijn enorm trots op haar!"