Leerlingen tellen samen met de rector de laatste paar seconden af tot ze weer mogen eten. Foto: Eva Schipper
Leerlingen tellen samen met de rector de laatste paar seconden af tot ze weer mogen eten. Foto: Eva Schipper Foto:

Schaersvoorde: 24 uur niets eten, voor het goede doel

AALTEN - Op donderdag 22 maart ging op Schaersvoorde in Aalten de actie 'Zip your lip' van start. Door 24 uur lang niets te eten, werd er geld opgehaald voor het goede doel. Tweehonderd leerlingen uit verschillende jaarlagen deden mee aan deze uitdaging. Van donderdag 17.00 uur tot vrijdag 17.00 aten de leerlingen helemaal niets. Ze dronken alleen water en thee zonder suiker.

Door Eva Schipper

Zip your lip is een jongerenactie van World Vision. Het doel is om 10.000 ondervoede kinderen te helpen. Dit doen de medewerkers van World Vision door met de opbrengsten van Zip your lip voedselpakketten te kopen en uit te delen, ouders te leren hoe ze gezonde voeding kunnen verbouwen tijdens een droge tijd en zaadpakketten uit te delen. Dit jaar gaat de opbrengst naar drie verschillende landen: Angola, Lesotho en Zimbabwe.

De leerlingen van Schaersvoorde ondernamen van alles om de actie 24 uur zonder eten vol te kunnen volhouden. Lasergamen en een ruilspel voor een appel en een ei zorgden voor de nodige afleiding. De leerlingen kwamen na het ruilen met de gekste dingen terug, zelfs met een echte wasmachine. Mendy van Reeuwijk, leerling uit vwo 6, is de hoofdorganisator van Zip your Lip. Vorig jaar heeft ze het evenement helemaal zelf georganiseerd. Dit jaar had ze hulp van een aantal medeleerlingen. Mendy had erg veel zin in deze dag. "Iedereen is laaiend enthousiast en dat maakt het hier enorm gezellig." Mendy vertelt dat er dit jaar twee hoofdsponsoren zijn: cafetaria Stegers en Jumbo Leussink. Zij verzorgden voor de deelnemende leerlingen een lekkere maaltijd, natuurlijk pas nĂ¡ het volbrengen van de uitdaging.

Joost ter Bogt is een van de leerlingen die Mendy heeft geholpen. Hij vindt het organiseren van een groot evenement een leuke uitdaging. "Ik wil graag een zo leuk mogelijk programma maken." Joost geeft aan dat hij wel enige spanning voelt. "De verantwoordelijkheid om 200 leerlingen bezig te houden is best groot." Joost is erg benieuwd naar hoe de rest van avond zal gaan.

Floor van de Put vindt het belangrijk om mee te doen, want het is voor een goed doel. "Ik vind het vooral bijzonder dat we dit met zo'n grote groep kunnen doen. Dat maakt het ook erg gezellig." Floor vertelt lachend: "Tot nu toe is het niet moeilijk om het vol te houden, maar morgenochtend is mijn gevoel wel anders, vrees ik."

De deelnemers konden zelf ook geld ophalen voor het goede doel. Ze konden sponsoren zoeken voor de prestatie 24 uur zonder eten. Geertje Hoftijzer heeft het meeste geld opgehaald. Met maar liefst 280 euro was zij de winnaar.

Er is met de Zip your lip actie een bedrag van 5483 euro opgehaald. De artikelen die verkregen zijn bij het ruilspel zijn geveild. Dit bedrag moet nog bij het eindbedrag worden opgeteld. De opbrengsten maken samen een supergroot totaalbedrag. Kortom: een actie voor het goede doel, met een opbrengst om heel trots op te zijn.


AD'69 wint met 4-0 van Groessen

AALTEN - Op deze wedstrijd zat AD'69 al een tijdje te wachten, hier moesten de drie punten gehaald worden zodat Groessen nog dieper in de put zou komen te zitten en AD'69 de weg omhoog weer in het vizier kreeg.

De wedstrijd begon 15 minuten later omdat Groessen niet beschikte over een geschikt uit-tenue. En dus moest de thuisploeg wachten tot Groessen zich in het uittenue van AD'69 had gehesen het duel kon beginnen. Een minuut later stond de 1-0 op het bord. Tim Bennink tekende voor de treffer, die door Dylan Bauhuis en Michiel Ebbers werd voorbereid.
Dit was een droomstart voor AD'69 en het werd nog mooier in de zevende minuut toen Tim Bennink, opnieuw op aangeven van Michiel Ebbers, een cornerbal koppend tot 2-0 promoveerde.

AD'69 leek op rozen te zitten, maar had het toch flink lastig met het opportunistische spel van Groessen. Tot aan de rust had de defensie van AD'69 het druk. Ballen werden daarbij te gehaast en onnauwkeurig weggewerkt zodat Groessen steeds vrij snel de bal weer in bezit kreeg en de volgende aanval kon starten. In de 30ste minuut resulteerde dat in de grootste kans voor Groessen toen een aanvaller tot in het doelgebied kon doorstoten, maar zijn afwerking viel -gelukkig voor AD'69- tegen. De inzet verdween hoog over het doel en zodoende werd de rust gehaald met een 2-0 voorsprong op de inmiddels gedecimeerde Groessenaren, die na 37 minuten een van hun gevaarlijkste spelers Bas Bremer de tweede gele kaart zagen krijgen voor aanhoudend commentaar op de leiding.
Na de rust verscheen Groessen in het eigen uit-tenue, maar het hielp de gasten niet verder. In de 47e minuut kreeg Tim Bennink al een kans om te score naar 3-0 te tillen. Even later was het wel raak: Bennink profiteerde maximaal van een rebound, na een schot van Bauhuis: 3-0.

Opnieuw bleek opgeven niet voor te komen in het woordenboek van Groessen. AD'69 bleef onrustig maar kreeg wel goede kansen op de 4-0, de beste was voor Bram Dekkers, na een goed uur spelen. Hij mikte echter recht op de Groessen-doelman.
Langzaam ging de kaars uit bij Groessen, het geloof in een punt nam zienderogen af en het was de ingevallen Recep Kaya die in de 76ste minuut met een lobje over de keeper de eindstand op 4-0 bepaalde. AD'69 stijgt door de zege weer twee plaatsen op de ranglijst en staat nu elfde. Een plek die op het eind goed is voor klassenbehoud, maar de weg is nog lang.