GB lijsttrekker Anjo Bosman. Foto: Anjo Bosman
GB lijsttrekker Anjo Bosman. Foto: Anjo Bosman Foto:

Zorg en veiligheid speerpunten
Gemeentebelangen Berkelland

BERKELLAND - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart komen de lijsttrekkers van de diverse partijen aan het woord. Zij mogen de twee belangrijkste speerpunten van hun verkiezingsprogramma naar voren brengen, alsmede een punt waarop zij zouden willen bezuinigen. Deze week is de lijsttrekker voor GB (Gemeentebelangen Berkelland) Anjo Bosma (1959) aan het woord.

Door Rob Weeber

Anjo Bosman is tijdens de Algemene ledenvergadering van Gemeentebelangen Berkelland unaniem tot lijsttrekker gekozen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent extra uren naar de verkiezingen toe, naast het werk als raadslid en het fractievoorzitterschap van de partij. Ze heeft het sociale domein in haar portefeuille. Het politieke werk is haar niet vreemd, haar vader Jan Bosman was raadslid en wethouder voor GB in Borculo. GB is ontstaan door samengaan van diverse lokale partijen na de fusie van de vier kernen tot Berkelland. Anjo begon als commissielid sociaal domein, werd daarna raadslid met dezelfde portefeuille, fractievoorzitter en nu voor de tweede keer lijsttrekker. Naast haar politieke loopbaan is ze tevens docent Maatschappijleer en Lichamelijke Opvoeding aan het Staring College in Borculo en heeft ze haar eigen bedrijf voor studiebegeleiding en coaching.
'Lokaal doen wat lokaal kan' is het motto van GB. Doordat de partij geen landelijke partij is, heeft ze geen last van enige bemoeienis van buiten-, dan wel bovenaf. Er is geen landelijke partijrichtlijn waarbinnen het lokale verkiezingsprogramma moet passen. Dat betekent dat GB haar eigen, lokale koers kan volgen en zich laagdrempelig kan profileren naar de inwoners van Berkelland toe. Een van de speerpunten waar GB voor strijdt, is 'toegankelijke zorg'. De partij refereert daarbij aan het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. "Wij staan voor recht en inclusie, voor gelijkwaardigheid van ieder mens", aldus Anjo. "Al ons beleid op dit terrein wordt getoetst aan het VN-verdrag. We moeten zuinig zijn op mantelzorgers en hen beter faciliteren. Het huidige college heeft gelukkig op aandringen van GB de zogenaamde VIT-hulp bij mantelzorg (Vrijwilliger Intensieve Thuiszorg) weer ingeschakeld. Dat had het vorige college afgeschaft. De mensen zijn langer thuiswonend en hebben meer ondersteuning nodig. Binnen de gemeente hebben we behoefte aan expertise, aan een loket waar iedereen met zijn of haar vragen terecht kan. Vanuit dit loket moet een zorgroutekaart duidelijkheid verschaffen wat de achterliggende mogelijkheden voor de individuele vragen zijn. De zorg is een complex en breed terrein en varieert van jeugdzorg tot ouderenzorg. Zelfredzaamheid is belangrijk, maar kan niet zonder de juiste ondersteuning. Gelukkig hebben we de Voormekaar Teams die een belangrijke functie daarbij vervullen."
Een ander programmapunt dat voor GB voorop staat, is de veiligheid in de buurt en op straat. "Wij hebben de BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaar) weer structuur gegeven", zegt Anjo. "Door middel van functieafspraken zetten we in op een duidelijke taakstelling en prioritering van de werkzaamheden, beter afgestemde werktijden en een efficiëntere samenwerking met de politie. Als raad beslissen we niet over de werktijden van de BOA, maar hebben we wel zeggenschap over de prioriteiten binnen het werk. Handhaving op zwerfvuil bijvoorbeeld kan zo'n prioriteit zijn. De sociale controle in de buurten vinden wij belangrijk en daar hoort ook de zorg voor elkaar bij. Zijn er AED's voorhanden en kunnen de hulpdiensten iedereen op tijd bereiken? Als er teveel AED's binnen hangen en dus onbereikbaar zijn voor noodgevallen, dan moet er geld komen om dit probleem te verhelpen. Hoe staat het met de kwaliteit van de mobiele infrastructuur in het buitengebied, is er een goede verbinding vanuit het gebied? Dit zijn allemaal vragen die ook binnen het thema veiligheid vallen."
Er is geen specifiek aandachtspunt waarop GB in tegenstelling tot andere partijen wil bezuinigen. Wel is er een sterke ambitie om te groeien met de komende verkiezingen. GB hoopt het aantal zetels te vergroten van 5 naar 8. Daarmee wil GB nog meer de lokale stem van Berkelland worden. De kandidatenlijst is divers genoeg, daaraan kan het niet liggen.


Kieskompas Berkelland in de lucht

BERKELLAND - Er valt wat te kiezen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Berkelland. Maar welke partij vertegenwoordigt uw stem het beste? En welke onderwerpen vindt u juist belangrijk? Ga naar berkelland.kieskompas.nl en vul kieskompas in om erachter te komen met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft! Ook kunt u in het Kieskompas op onderzoek gaan naar de onderbouwingen van de partijen bij de stellingen óf juist alleen de thema's selecteren die voor u belangrijk zijn.

Samen met de zeven aan de verkiezingen deelnemende politieke partijen in Berkelland heeft het Kieskompas onderwerpen verzameld die spelen in onze gemeente. Deze onderwerpen zijn vertaald naar prikkelende stellingen. Alle partijen hebben op deze stellingen geantwoord van helemaal mee eens tot helemaal niet mee eens. In het Kieskompas ziet de kiezer met welke partij(en) uw antwoorden het meeste overeenkomen. U kunt zich verder oriënteren op de posities van de verschillende partijen. Zo kunt u de thema's selecteren die voor u belangrijk zijn en kijken welke partij op deze thema's het meest overeenkomt met uw voorkeuren, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, economie of duurzaamheid. Ook kunt voor elke stelling uw antwoord vergelijken met het antwoord van de partijen. Het Kieskompas is volledig transparant. Alle antwoorden van de politieke partijen worden onderbouwd door een verwijzing naar hun verkiezingsprogramma of een andere partijbron. Het Kieskompas heeft alles gecontroleerd. Met één klik op de knop kunt u deze onderbouwingen inzien!