Riek van der Lichte en Ger Heesen. Foto: PR
Riek van der Lichte en Ger Heesen. Foto: PR

Achterhoekse Meesters:
Riek van der Lichte

REGIO - Vijf schilders die hun hart verloren aan de Achterhoek. Momenteel exposeren zij in de Koppelkerk in Bredevoort. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, belicht het leven en werk van deze vijf bijzondere Achterhoekse meesters. Deze week: Riek van der Lichte, een Amsterdams meisje dat haar roots vond in de Achterhoek.

Wie het verhaal vertelt van Riek van der Lichte (1908-2001), vertelt een liefdesgeschiedenis. In de hongerwinter trok zij met haar zus uit Amsterdam naar het Winterswijkse Woold. Daar ontmoette ze Ger Heesen (1924-2011), haar toekomstig echtgenoot. "Het Woold was voor Riek het paradijs: na alle bloembollensoep in Amsterdam kon ze nu weer eten zoveel ze wilde. Een nieuwe wereld ging voor haar open," memoreerde Ger later.

De Amsterdamse Riek van der Lichte ging na de kweekschool naar het Rijksinstituut voor de opleiding van tekenleraren, gevestigd in een vleugel van het Rijksmuseum. Naast tekenen en schilderen had Riek ook een grote passie voor weven.

In het paradijselijke Woold ontmoette Riek de zestien jaar jongere Ger Heesen. Hij zat ondergedoken bij zijn zus Jo en haar man Chris te Winkel om de Arbeitseinsatz te ontvluchten. Net als Riek was ook Ger kunstenaar. In hem trof zij een jongen met dezelfde kunstambities als zijzelf. Iedere dag trokken ze eropuit met de solex om gezamenlijk de Achterhoekse natuur te schilderen.

Na de oorlog trok het kunstenaarsechtpaar naar Rieks geboorteplaats Amsterdam. Daar zaten zij als kunstenaars dichtbij het vuur. Zij sloten zich aan bij kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken en kregen een vleugel ter beschikking in het Stedelijk Museum om te exposeren en les te geven. Alle grote kunstenaars trokken naar deze vleugel in het Stedelijk Museum om model te tekenen.

Maar de Achterhoek bleef trekken. Riek wilde terug naar 'het paradijs', waar zij niet alleen haar hart had verloren aan haar man, maar ook aan het Achterhoekse coulisselandschap. In 1960 verhuisde het echtpaar daarom terug naar Winterswijk, waar zij een atelier, leslokaal en expositieruimte ter beschikking kregen: Kunstzaal 't Kempken. Menig Winterswijks talent heeft zich beeldend leren uitdrukken in deze kunstzaal aan de Javastraat.

Eenmaal terug in Winterswijk bleek het paradijselijke landschap verdwenen. De oude houtwallen, de oude bomen, de oude boerderijen: ze gingen voor de bijl voor de ruilverkaveling. "Heel West-Europa is zo langzamerhand een monocultuur van onafzienbare maïsvelden," beklaagden zij zich. Over de grens in Duitsland vonden zij in heuvellandschap de Baumberge hun paradijs terug. Tot op hun oude dag trokken zij eropuit om hun geliefde landschap, de oude schuren, boerderijen en de grote eiken te verbeelden.

De expositie Achterhoekse Meesters is nog tot en met 2 april te zien in de Koppelkerk in Bredevoort. De Koppelkerk is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Om 14.00 en 15.00 uur wordt een rondleiding aangeboden door de expositie. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.

Riek van der Lichte - Schoppe aan de Bocholtse Baan. Foto: PR