In actie tegen overlast en misdaad in buitengebied

Ondernemers, gemeente, politie en brandweer samen aan de slag

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Een netwerk van ondernemers, de gemeente, de politie en de brandweer gaan overlast en criminaliteit in het buitengebied aanpakken. Deze partijen worden daarbij geholpen door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) die middels een Keurmerk voor Veilig Ondernemen (KVO) hen assisteert bij het maken van afspraken om problemen te bestrijden en te voorkomen, deze problematiek in kaart brengt, helpt met het vinden van oplossingen en begeleidt bij het nemen van maatregelen.

Winterswijk treedt daarmee in de voetsporen van de gemeente Bronckhorst, die al in 2016 met het CCV en een netwerk van lokale ondernemers begon aan het ontwikkelen van een KVO voor het buitengebied. Dit min of meer in navolging van winkelcentra en bedrijventerreinen die op dezelfde manier door het CCV zijn geholpen bij het terugdringen van overlast en criminaliteit. Voor de begeleiding door een specialist van het CCV trekt het college van burgemeester en wethouders 10.000 euro uit. Voor dat bedrag houdt die specialist bewustwordingssessies, digitale enquêtes onder de ondernemers en bewoners van het buitengebied, analyseert hij deze, begeleidt hij de projectgroep van betrokken ondernemers, houdt hij naar aanleiding van de enquêtes een of meer schouwen, helpt hij met het bedenken van maatregelen, tekent hij voor de begeleiding van de uitvoering van de maatregelen en begeleidt hij de projectgroep tijdens de audit voor het KVO.

De tien mille voor de begeleiding door een CCV-specialist is volgens burgemeester Joris Bengevoord een welbesteed bedrag. Want de problematiek rond met name de productie van drugs komt steeds dichterbij. "In Noord-Brabant worden al op grote schaal drugs geproduceerd, maar dat komt steeds meer deze kant op", aldus Bengevoord die met zijn opmerking onder meer verwijst naar de ontdekking van een XTC-laboratorium in Terborg en naar het door een drugsdealer benaderen van een Winterswijkse agrariër met de vraag of hij zijn schuren beschikbaar wilde stellen voor de productie van drugs. "Die man kwam op het erf en zag lege schuren. Maar die agrariër heeft hem weggestuurd. Dit is heel herkenbaar. Boeren hebben het lastig en veel vastgoed, ook met asbest, staat leeg. Dan is een aanbod van drugsdealers best interessant, ze bieden ook best veel geld."

Bengevoord hoopt dat met de samenwerking tussen ondernemers, politie, gemeente en brandweer, die dus moet resulteren in het Keurmerk voor Veilig Ondernemen, en de daaruit volgende maatregelen het Winterswijkse buitengebied zo onaantrekkelijk wordt gemaakt voor criminelen dat ze er niet komen. "We willen het buitengebied onaantrekkelijk maken voor mensen die er niets te maken hebben en hen weren", aldus Bengevoord. "Daarvoor zetten we in op de kracht van de samenleving. We moeten met z'n allen heel scherp zijn op signalen, zoals onbekende mensen op het erf en diefstal van diesel. Dieseldiefstal kan duiden op de aanwezigheid van grote aggregaten, die voor hennepplantages kunnen worden gebruikt."


Buurtbemiddeling Winterswijk helpt bij burenoverlast

WINTERSWIJK - Als het buren niet lukt om overlast met elkaar op te lossen, is Buurtbemiddeling een goede methode om weer met elkaar in gesprek te komen. Goed getrainde buurtbemiddelaars helpen de buren om weer naar elkaar te luisteren en een begin te maken van een betere communicatie. In een paar gesprekken wordt gewerkt naar een oplossing voor het conflict waar beide partijen het mee eens zijn.

Tien jaar Buurtbemiddeling wijst uit dat tweederde van alle zaken goed afloopt. Het conflict is na tussenkomst van de buurtbemiddelaars opgelost. En meestal ook blijvend opgelost!
Overlast wordt vaak onderschat. Burenproblemen kunnen je woonplezier en je gevoel van veiligheid enorm verstoren. Zonde, want deze problemen kunnen goed opgelost worden met een luisterend oor van buitenaf. Overlast zoals geluidsoverlast, pesterijen, tuingeschillen, stank enzovoorts kunnen hoog oplopen en zelfs uit de hand lopen als er niets gebeurt. En niemand wil toch van gezeur naar terreur. Het is dan ook fijn als bewoners zelf de problemen melden en hiermee bereidheid tonen om de overlast aan te pakken op een positieve manier.
Buurtbemiddeling is kosteloos voor alle inwoners van Winterswijk. Wie gebruik wenst te maken van Buurtbemiddeling, kan contact opnemen met de coördinator Jet van den Bos op 06-22071122 of J.vandenbos@humanitas.nl.
Buurtbemiddeling is onlangs verhuisd naar het WUh gebouw in de Torenstraat op nummer 9.


Buurtbemiddelingwinterswijk.nl


BeestenBenders naar de bios

WINTERSWIJK - Skopein Winterswijk rolt op woensdagmiddag 21 maart de rode loper uit voor de Winterswijkse BeestenBenders. Als echte VIB's (very important BeestenBenders) mogen de kinderen plaatsnemen in een voor hun speciaal gereserveerde zaal. Hier kunnen ze tijdens de film even bijkomen van de opruimronde die ze van tevoren hebben gelopen.

Die middag, om 14.45 uur, verzamelen de BeestenBende-kinderen uit Winterswijk zich op de Markt. Ze beginnen met een opruimronde in het centrum, zo kunnen ze vast oefenen voor de Landelijke Opschoondag op 24 maart. De opruimronde eindigt bij Skopein, speciaal voor de BeestenBenders draaien zij de film 'Ferdinand' nog een keer. Ferdinand, die ten onrechte als gevaarlijk beest wordt gezien, wordt gevangen genomen. Hij wil heel graag terug naar zijn familie, hiervoor verzamelt hij een bont gezelschap om zich heen waar hij allerlei avonturen mee beleeft. Lukt het Ferdinand om terug bij zijn familie te komen?


De Seniorenraad vergadert

WINTERSWIJK - De Seniorenraad komt op maandagmorgen 26 maart om 09.30 uur bijeen in Boogiewoogie, Roelvinkstraat 2. De bijeenkomst is openbaar en duurt tot ongeveer 12.00 uur. De stichting Seniorenraad heeft tot doel het bepleiten en behartigen van belangen van alle senioren van 55 jaar en ouder. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door gevraagd en ongevraagd het uitbrengen van adviezen aan het gemeentebestuur over beleidsvoornemens. Werkvelden van de Seniorenraad zijn: wonen en woonomgeving, zorg, dienstverlening en welzijn, mobiliteit, veiligheid en educatie.

Voor deze bijeenkomst is onder meer een vertegenwoordiger van de Huisartsenzorg Oost Achterhoek (HZOA) uitgenodigd om onder andere van gedachten te wisselen over de vraag om huisartsen te omringen met zogenaamde 'ouderenteams'. Ook komt in deze bijeenkomst het onderwerp Zelfstandig wonen, maar toch samen met zorg bij de hand, aan de orde. Belangstellenden zijn van harte welkom op deze bijeenkomst. Men krijgt tevens de gelegenheid om het woord te voeren, over een onderwerp dat alle senioren in Winterswijk aangaat.