Edwin Wopereis kreeg de eer 'de vlam' van de SamenLoop voor Hoop te ontsteken. Hier bijgestaan door Bianca Poelhuis van de organisatie. Foto: SamenLoop voor Hoop
Edwin Wopereis kreeg de eer 'de vlam' van de SamenLoop voor Hoop te ontsteken. Hier bijgestaan door Bianca Poelhuis van de organisatie. Foto: SamenLoop voor Hoop Foto:

Edwin Wopereis overleden

MARIËNVELDE - De SamenLoop voor Hoop Oost Gelre, vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2017, op het terrein van de Muziekkoepel in Groenlo. Zoals aangekondigd, zo geschiedde. Niet enkel een evenement van geld ophalen voor het KWF en treurnis om overleden dierbaren en zij die met de ziekte te kampen hebben. Het leven mocht tevens gevierd worden, een stukje saamhorigheid. Zo stond ook Edwin Wopereis in het leven. In de vroege ochtend van 27 december overleed Edwin aan de gevolgen van de ziekte waar hij zo tegen streed. Niet alleen voor zichzelf, voor zijn gezin of zijn dierbaren, maar tijdens de SamenLoop voor Hoop ook voor (toekomstig) lotgenoten. Edwin ten voeten uit.

Door zijn indrukwekkende verhaal, een dubbelinterview met 'lotgenote' Harriët Mentink uit Groenlo, in onze uitgaven ELNA/Groenlose Gids, een week voorafgaand aan het evenement, werd hij ongepland 'het gezicht' van het evenement, een symbool. Was zijn gesprekspartner zojuist genezen verklaard, Edwin kampte inmiddels met de derde vorm van kanker op rij. Liep het twee keer goed af, deze keer waren zijn vooruitzichten slecht. Toch ging de nuchter in het leven staande Mariënvelder niet bij de pakken neerzitten.

Ondanks dat hij wist dat zijn perspectief deze keer slecht was ging hij ook deze keer de ongelijke strijd strijdvaardig aan, bleef hij werken. Het moest, vond hij zelf. "Ik ben op zich vrij nuchter en je bent ZZP'er. Er moet toch brood op de plank komen. De oncoloog zei dat 'de kwaliteit van leven voorop moest staan'.
Voor mij is dat mijn normale dingen doen. Ik ben het beste af als ik mijn normale dingen kan doen. Maar ja, we hebben twee kleine kinderen, 4 en 6 jaar. Die wil je toch zo lang mogelijk zien opgroeien. Ach, misschien gaat het wel tien of twintig jaar goed. Dat kan maar zo, dus die hoop moet je maar houden. Ik sta er best wel positief in. Je weet waar je het voor doet. Ik heb gewoon pech dat de kankercellen zich in mijn lichaam prettig voelen."

Edwin zette zich met ziel en zaligheid in voor de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre. Om met twee teams 'Op eigen wijze Wopereis' ook zoveel mogelijk geld op te halen ten bate van het KWF maakte Edwin eigenhandig houten decoraties om te verkopen tijdens het evenement. Allemaal gingen ze van de hand. Edwin genoot intens van de saamhorigheid, zo vertelde hij een maand later ook nog, bij een 'napraatbijeenkomst' met survivors en een groep vrijwilligers.

"Als ik die foto's dan weer zie en die verhaaltjes weer lees, dan schiet ik toch weer vol. Het was een fantastisch evenement, heel indrukwekkend. In het begin was ik heel sceptisch, maar dat is volledig 100% omgedraaid naar de positieve kant. Het heeft mijn positiviteit alleen maar versterkt."
Als dank bood Edwin zijn mede-survivors en organisatoren een blijvende herinnering aan in de vorm van een metalen kaarsenstandaard met hierin uitgesneden 'SamenLoop voor Hoop Oost Gelre 2017'. Voor altijd een standaard van hoop, om kracht uit te putten, in de geest van de schenker. Zoals ook de grootse manier waarop hij het leven vierde ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag, 14 november jongstleden.


Leden GZV in de medailles

GROENLO - Op 16 en 17 december werden in zwembad De IJsselslag in Zutphen de Gelderse B kampioenschappen gehouden. Namens GZV hadden zich daar maar liefst zeven zwemmers voor geplaatst.

De coaches Rochel Wieggers en Denice Buiel kunnen terugkijken op een zeer geslaagd kampioenschap met maar liefst vier medailles en vele persoonlijke records: Pim Reinders won brons op de 50 m. vrije slag in een tijd van 35.32 sec.
Op de 200 meter wisselslag werd hij vijfde in een tijd van 3.21.64 min. waarmee hij zijn beste tijd verbeterde met maar liefst 9 sec.
Cas Wieggers pakte het zilver op de 50 m. vrije slag in een tijd van 26.66 sec en een bronzen medaille op de 100 m. rugslag in 1.07.92 min. Manou Blokhorst zwom in een spannende race op de 100 m. vrije slag naar het brons in een PR van 1.08.54 min.
Ook op de 50 m. vlinderslag zwom ze een PR van 36.60 min. en werd daarmee achtste. Op de 100 m. rugslag werd ze zesde in 1.19.46 min.

Iris Althoff werd op de 100 m. vrije slag achtste in een tijd van 1.09.97 min. Op de 50 m. schoolslag werd ze helaas gediskwalificeerd, maar op de 100m. rugslag behaalde ze een knappe vierde plek in een nieuw persoonlijk record van 1.18.48 min. Bridet Hulshof werd op de 100 m. vrije slag bij de meisjes Junioren 2 vijfde in een PR van 1.17.65 min.
Op de 100 m. rugslag tikte ze als zesde aan in een tijd van 1.24.47. Ze zwom op 50 m. rugslag naar een vijfde plek in een PR van 38.13 sec. en op de 50 m. vrije slag naar een zesde plek in wederom een PR van 34.37 sec.
Alyssa Heuvelink verbeterde haar tijd op de 100 m. vrije slag met 3 seconden in 1.21.42 min. en werd daarmee negende bij de meisjes Junioren 1.

Op de 50 m. vlinderslag werd ze zevende in 42.10, waarmee ze haar tijd met maar liefst 3,5 sec. verbeterde. Demi de Vries werd op de 50 m. rugslag zesde en verbeterde haar tijd tot 36.86 sec.