Het Groenlo’s Jongerenkoor bij het 10-jarig bestaan in 1978. Foto: Theo Huijskes
Het Groenlo’s Jongerenkoor bij het 10-jarig bestaan in 1978. Foto: Theo Huijskes Foto:

Gemengde zangvereniging Vocales bestaat 50 jaar

Met dank aan de gouden jaren van het Groenlo's Jongerenkoor

Door Theo Huijskes

GROENLO - Vocales, een gemengd meerstemmig koor uit Groenlo, bestaat dit jaar een halve eeuw. Een gouden jubileum dat vanzelfsprekend op een passende, feestelijke wijze zal worden herdacht. Het circa zestig leden tellende koor is zeer populair in Groenlo en omgeving. Een en ander kwam onlangs nog tot uiting toen het koor onder leiding van dirigente Nardi Strijbos-Hilhorst een Kerstconcert verzorgde in sociaal cultureel centrum De Mattelier. Bij vele aanwezigen kwamen daarbij herinneringen boven aan het Groenlo's Jongerenkoor, de voorloper van het kleurrijke zangkoor Vocales.

Het was in 1967 dat de basis voor het in 1968 opgerichte koor werd gelegd in de bakkerij van de familie Kraaijenvanger aan de Ruurloseweg in Groenlo. Daar was een vriendengroep bijeen, bestaande uit onder andere Gerard Pillen en de gebroeders Henny en Paul Kraaijenvanger, die niet alleen werkte aan de formatie van een bandje maar ook het initiatief nam tot de oprichting van het Groenlo's Jongerenkoor. Een koor, dat in hoogtijdagen meer dan 75 leden telde. Het koor kende 'gouden jaren', met name vanwege de vocale en muzikale omlijsting van diensten in de RK Calixtuskerk.

Professioneel combo
Mede dankzij de muzikale kwaliteiten van de oprichters, beschikte het koor voor de muzikale begeleiding van meet af aan over een professioneel combo, dat bij iedere uitvoering uit minimaal vijf muzikanten bestond. Voor de bezetting waren onder andere verantwoordelijk: Hans Zieverink (slagwerk), Paul Kraaijenvanger (basgitaar), Henny Kraaijenvanger (sologitaar), Gerard Pillen (slaggitaar) en Jos Driever (saxofoon/klarinet). Daarnaast fungeerde Janny Roerdink als een belangrijke stand-by. De vaste solozangeres was Yvonne (Slot-) Oolthuis uit Lievelde, terwijl Grollenaar Willem te Focht bij dit alles de altijd aanwezige geluidstechnicus was. Wat de dirigenten betreft, hebben een tweetal onderwijskrachten de belangrijkste basis gelegd van wat toen het Groenlo's Jongerenkoor was en nu Vocales is. Dat was in eerste instantie Felix Smeets en in een later stadium Ad van der Linden.

Winnaar KRO's Talentenjacht
Het koor van Smeets en Van der Linden bracht zowel bij het vijfjarig bestaan, als bij het tienjarig jubileum een lp uit. In 1977 nam het koor, in het kader van 'Groenlo 700 jaar stad' deel aan KRO's Talentenjacht en wist een derde plaats in de wacht te slepen. Dit succes werd nog eens overtroffen door de toen 20-jarige solozangeres Yvonne Oolthuis, die met het nummer 'Don't cry for me Argentina' het talentenfestijn glorieus wist te winnen. Deze successen bleven in Hilversum niet onopgemerkt. Koor en solozangeres werden in de KRO-studio's uitgenodigd voor opnames ten behoeve van het bekende radioprogramma 'Springplank'.

Hennie Schovers die net als zijn vrouw Betsie, zwager en zus Willem en Leny Wekking-Schovers jaren actief lid waren, kan niet in woorden uitdrukken wat voor mooie periode dit was. "Er werd een koor opgericht dat in no-time 75 leden telde en dat met een gemiddelde leeftijd van let wel amper 25 jaar. Het koor kreeg dan ook te maken met talrijke huwelijken van koorleden. En bij die huwelijksvieringen werd de zang steevast ingevuld door het jongerenkoor. Wij hebben met elkaar het nodige meegemaakt. Bijvoorbeeld het moment waarop wij in hartje zomer onder tropische omstandigheden in en buiten de Stone Sound Studio in het Brabantse Roosendaal kerstnummers zongen voor de opname van een later in het jaar uit te brengen Kerst-lp. Wat de vieringen met Kerst betreft, is het al eens gebeurd dat er niet alleen twee Nachtmissen werden gezongen, eerst in Groenlo en later op de avond in Meddo, maar vervolgens ook nog eens de Hoogmis op Eerste Kerstdag. Maar wat maakte het uit. Iedereen deed het met veel plezier en overgave en het gebeurde allemaal in een fantastische, aandoenlijke sfeer."

Viering 50-jarig bestaan Vocales
Rond het 25-jarig bestaan heeft het koor een naamsverandering ondergaan. Groenlo's Jongerenkoor werd Vocales. Een koor dat onder de bezielende en vakbekwame leiding van de op 25 juni 2016 overleden Tom Smits een verfrissende metamorfose onderging en daardoor volop aan de weg bleef timmeren.

Op zondag 4 maart vindt er om 10.30 uur in de RK Calixtusbasiliek een jubileumviering plaats, waarbij pastoor Herman de Jong de voorganger zal zijn. Aansluitend aan deze viering kunnen de koorleden genieten van een jubileumbrunch. ater it jaar volgt nog een jubileumconcert. Datum en plaats van dit concert zijn nog niet bekend. Op zaterdag 13 oktober is er een jubileumfeest.

Vocales tijdens een optreden in City Lido. Foto: Theo Huijskes