Dyon Temming en Yvonne Cuijpers. Foto: Willem-Jan Mengerink
Dyon Temming en Yvonne Cuijpers. Foto: Willem-Jan Mengerink Foto:

Thema-avond IVN/KNNV

REGIO - Op woensdag 10 januari houden IVN en KNNV een thema-avond, waarop twee thema's aan de orde komen. Het eerste thema is antibiotica in de veehouderij en na de pauze volgt de ziekte van Lyme. De spreker is Ben Boschker. Aanvang: 20.00 uur in Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61, Winterswijk. De entree, inclusief één keer koffie of thee, is voor leden van IVN en KNNV drie euro, voor niet-leden vijf euro.

Ben Boschker is dierenarts in de veehouderij en heeft veel ervaring met beide thema's. Het eerste thema is: antibioticagebruik in de diergeneeskunde, misverstanden hierover in de publieke opinie. Tijdens een praatje voor de IVN gidsencursus bleek Ben dat de publieke mening over het gebruik van antibiotica in de veehouderij nogal verschilt van de werkelijkheid.

De publieke opinie is toch dat er te veel a.b gebruik is, terwijl dit enorm is teruggedrongen door strenge regulatie. Dit laatste is ook nodig om de resistentie-problematiek voor ook de humane geneeskunde te kunnen blijven beheersen. Reden genoeg om dit onderwerp als thema aan te pakken, gestoeld op juiste informatie, niet op geruchten en voor natuurmensen, niet gericht op veehouders.

Het tweede thema gaat over de ziekte van Lyme. Tijdens zijn werk kwam Boschker veel ellende tegen door onderschatting/deels onkunde met als gevolg onnodig veel mensen met chronische Lyme. Ben heeft zich al langer verdiept in dit onderwerp(komt het bij dieren ook tegen) en probeert door extra informatie mensen te laten zien hoe ze preventief kunnen werken. Ook worden een aantal zeer diverse casussen besproken. Tevens wil hij de laatste diagnostische mogelijkheden bespreken en aansluitend de nieuwste therapieën. De doelgroep is ook hier iedereen die zich regelmatig in de natuur begeeft.

Beide thema's worden in een powerpoint-presentatie behandeld. Aansluitend kunnen op beide onderdelen vragen worden gesteld, eventueel zelfs tussendoor.


Tegenlicht Meet Up: hoe duur is natuur?

BREDEVOORT - De natuur: een schaars goed in Nederland. Op vrijdagavond 12 januari staat de natuur centraal in de maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk. Met lokale, inspirerende gasten discussiëren we over de waarde van natuur en over hoe we zelf een verschil kunnen maken in de Achterhoek.

We hebben dringend een toekomstbestendig scenario voor de natuur nodig. Tot nu toe beschermen we de natuur veelal door er een hek omheen te plaatsen. Is dit wel de juiste manier van doen? In ons dagelijks leven zijn wij op talloze manieren afhankelijk van de natuur. Momenteel wordt daarom gewerkt aan een nieuwe visie op natuur waarin de waarde van natuur inzichtelijk wordt gemaakt in termen van onze welvaart en economie. Door een economische benadering te kiezen willen natuurbewegingen demonstreren dat investeren in natuur een slimme investering is. Hoe? Door bijvoorbeeld te investeren in de aanleg van de Marker Wadden: een nieuw waddengebied in het Markermeer dat wordt aangelegd voor recreatiedoeleinden én om de biodiversiteit in het gebied te vergroten. Natuur en economie gaan hier hand in hand. Ook in de Achterhoek wordt op een slimme manier wordt geïnvesteerd in de natuur. We praten hier deze avond over met interessante gasten. Te gast zijn Dyon Temming van Het Buitenburo, een adviesbureau voor duurzame landschappelijke ontwikkeling, natuurfilosofe Yvonne Cuijpers en Bernhard Harfsterkamp, kenner en liefhebber van de natuur in Aalten en Winterswijk. Zij laten zien hoe ook in de Achterhoek het verschil kan worden gemaakt.
De bijeenkomst begint om 19.00 uur met het vertonen van de Tegenlichtaflevering; om 20.00 uur start de meet up. de entree is vrij.