Postcommandant Sander Althoff krijgt uit handen van burgemeester Annette Bronsvoort de sleutel van de nieuwe watertankwagen. Uiterst links chauffeur Manfred Hillen.  Foto: Kyra Broshuis
Postcommandant Sander Althoff krijgt uit handen van burgemeester Annette Bronsvoort de sleutel van de nieuwe watertankwagen. Uiterst links chauffeur Manfred Hillen. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Watertankwagen voor
Groenlose brandweerpost

GROENLO- Postcommandant Sander Althoff van de brandweer Groenlo kreeg donderdag uit handen van burgemeester Annette Bronsvoort de sleutels van een gloednieuwe watertankwagen overhandigd. De burgemeester kwam aanrijden in een oude Ford brandweerwagen van de kazerne Lichtenvoorde.

Door Kyra Broshuis

15.600 liter water
"Fijn dat de post Groenlo nu is uitgebreid én verbeterd met de komst van deze wagen", zo zegt Bronsvoort bij de overhandiging. De wagen, met een capaciteit van maar liefst 15.600 liter water, krijgt een dubbele rol. In de buitengebieden, waar geen brandkranen of putten zijn, levert de wagen bluswater aan de brandweerwagens. Bij grotere branden, of branden met een grote afstand tot een beek, put of brandkraan, overbrugt de waterwagen de tijd tussen de eerste brandweerwagen en de opbouw van een groot watertransportsysteem.
Postcommandant Sander Althoff is blij met de komst van de wagen: "Deze wagen fungeert puur als waterbassin wanneer we bijvoorbeeld kampen met weinig druk in het buitengebied. Deze wagen blust niet zelf dus we zijn altijd met minimaal twee wagens aanwezig bij een brand. Onze chauffeur gaan allemaal een cursus volgen om met deze wagen te kunnen rijden. Wanneer de wagen vol is, praat je over een gewicht van 28 ton. Dat vraagt wel wat van de chauffeur. We gaan direct starten met de cursus, we willen deze nieuwe wagen zo snel mogelijk kunnen inzetten.

Vol of leeg
Chauffeur Manfred Hillen, die de nieuwe watertankwagen op de Markt parkeert, onderschrijft de woorden van Althoff. "Het is natuurlijk een enorm gewicht. We rijden deze wagen ook altijd óf helemaal leeg óf helemaal vol. Halfvol is te gevaarlijk, het gewicht kan dan alle kanten op. Op deze wagen zit ook een pompsysteem waardoor we water kunnen aanzuigen maar ook kunnen afgeven. Wij als chauffeurs krijgen een speciale opleiding maar het hele korps van Groenlo wordt opgeleid om als bijrijder ingezet te kunnen worden op de watertankwagen."
Groenlo is één van de veertien posten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland waar een dergelijke wagen wordt geplaatst. In totaal gaan er zeven wagens naar de Achterhoek.

Postcommandant Sander Althoff krijgt uit handen van burgemeester Annette Bronsvoort de sleutel van de nieuwe watertankwagen. Uiterst links chauffeur Manfred Hillen.  Foto: Kyra Broshuis