Prinses Janneke en Adjudante Jona nadat ze hun eigen staatsieportret al op hebben mogen hangen in de Maïspotters eregallerij.
Prinses Janneke en Adjudante Jona nadat ze hun eigen staatsieportret al op hebben mogen hangen in de Maïspotters eregallerij. Foto: Henri Walterbos

Maïspotters blij met Prinses Janneke en Adjudante Jona

VOOR BELTRUM -"Tot slot wilt wi'j kwiet dat wi'j d'r samen 'n mooi feest van goat maken. Veur onz'n leus hadden wi'j het volgende in gedachten: Bi'j gebrek an kearls met ball'n , mot de vrouwleu 't feest moar loaten knallen."

Door Henri Walterbos

De nieuwe hoogheden schaterlachend aan het einde van hun proclamatie, maar dan toch snel even enige nuancering, als vrouwen al luid lachen en mannen al bijna onderdanig in een 'slachtofferrol' vervallen. "Moar wi'j wet ok da'w nog wat langer met de kearls rond mot lopen dus wordt onze leus als volgt: 'Met diss'n hoefsmid en docente, op ne draf deur de tente!'" Een volle Maïskoele juicht als Prinses Janneke Huirne 'Thooms' (28) en Adjudante Jona Klein Gunnewiek 'Houwkat' (28) breed lachend en juichend onthuld worden als het 40e prinsenpaar van de Maïspotters, al overtreffen de aanwezige dames met hun volume de heren deze keer overduidelijk met hun goedkeurende gillen en fluiten. Na ooit eerder al een keer een vrouwelijke adjudante in de persoon Claudia Krooshof te hebben gehad en het eerste vrouwelijke hooghedenpaar in 2013, met Prinses Michelle te Bogt en Adjudante Carina Rooks, zijn ook in 2018 'vrouwleu an de macht' in den Maïspottershook.
Nadat vrienden de gebroeders Niek en Tom Tuinte hadden afgetuigd en afgevoerd als hoogheden van 2017 is het een aflevering van 'Ik hou van Holland' dat uitsluitsel geeft over de opvolging van dit illustere duo, uiteraard voorafgegaan door een Voor Beltrums reclameblok en de weersverwachting, 'Het weer met Harrie in de Warrie'. 'Oaver het weer van morgen vertel ik oavermorgen pas, want dan wet ik dat pas zeker,' aldus de weerman. Aansluitend is het 'Leo de Mol', naar verluidt de tot vanavond altijd verborgen gebleven broer van John en Linda de Mol, oftewel Ruben Arink, die het onderdeel met het 'doorgeef-knal-cadeautje' presenteert. 'Hoeveel varkens passen er in de vrachtwagen van Tom Tuinte?,' wordt deelnemer Rob Klein Tuente gevraagd. 'Eh, honderd-een-en-veertig, inclusief Tom zelf.' 'Dat is correct,' aldus een enthousiaste quizmaster. Naarmate het doorgeefpakje steeds harder begint te roken, komt de onthulling van de nieuwe hoogheden steeds nader. Twee levensgrote gereedstaande pakketten in cadeauverpakking ontdoen zichzelf dan razendsnel van hun versierselen en zie daar, Prinses Janneke en Adjudante Jona. De pakketten worden door de aanwezigen als cadeaugeschenken ontvangen.
De nieuwe Voor Beltrumse hoogwaardigheidsbekleders laten zich de toejuichingen uit de zaal welgevallen. Nadat de dames uitgedost zijn als Prinses en Adjudante is hun eerste daad het voorlezen van hun proclamatie, en de bekendmaking van de leus waaronder geregeerd gaat worden. In hun 'troonrede' uiteraard volop Voor Beltrumse zaken zoals de kerstbomenverkoop: "Bi'j de Wielaker hebt ze ok weer völle karsbeume verkoch. Woar't ze in 't verleden noar de weg heb e'zoch. Was dat afgelopen joar d'r neet meer bi'j. Ze hadd'n mooie reclameborden, hagelni'j. Alleen is den Ronnie hoppelijk better in verkopen dan in afstanden bepaal'n. Want van zageri'je Kolkman noar de Wielaker in 300 meter, dat geet gin mense ooit haal'n!" Ook komt de Voor Beltrumse kermis voorbij. "Met 't karmisweekend ging het weer alderbastend te keer. Moar gin dinsdagoavond, dat deet ons wal 'n betjen zeer. Met dee twee Duutsers stond het standje op 'Vol Gas'. Op 't leste stoppen met ne volle tente, vonden wi'j dat 't feestje nog lang neet af was."


Lees verder op pagina 7