Ook midwinterhoornblazen behoort tot de Nederlandse cultuur. Foto: PR
Ook midwinterhoornblazen behoort tot de Nederlandse cultuur. Foto: PR Foto:

Taalcafé 's Oost Gelre op stap naar Open Lucht Museum Arnhem

GROENLO - Hoe laat je Nieuwe Nederlanders zo effectief mogelijk kennismaken met de Nederlandse cultuur en geschiedenis? Op die vraag was het antwoord snel gevonden. Neem ze mee naar het Open Lucht Museum in Arnhem. En dankzij de steun van het Oranjefonds, de gemeente Oost Gelre én het Open Lucht Museum zelf dat een inburgerarrangement bleek aan te bieden, kon deze excursie op 5 januari plaatsvinden.

Op de laatste dag van de kerstvakantie stonden 's morgens zowel in Groenlo als Lichtenvoorde de gezinnen van de bezoekers en een aantal vrijwilligers aan de Taalcafé 's klaar voor vertrek. Geen Achterhoeks kwartiertje. Iedereen was stipt op tijd voor de bus die voorreed, voor wat een heel bijzondere dag bleek te worden.
In Arnhem werd de groep ontvangen door vrijwilligers en in vier kleinere groepen werden ze rondgeleid zodat iedereen een goed beeld had van wat er in dit bijzondere museumpark te vinden is.
Zo was te zien hoe vroeger op de boerderijen 's winters zowel varkens, koeien als kippen in de stal leefden. Varkens voor de slacht want aan varkens zat veel vlees en dat leverde dan voedsel voor de lange winter als er verder niet veel te eten was. Aanwezigen leerden waar de uitdrukking 'steenrijk' vandaan kwam. Dat was je als je een huis met bakstenen kon bouwen in plaats van gevlochten wilgentenen met mest en stro. En 'stinkend rijk' was de boer als de potstal waar de koeien stonden in de winter, heel veel mest voor de arme zandgrond had opgebracht. En dan heb je nog de 'rijke stinkerds'. Tja, die lagen in hun graf in de kerk……ook die werd bezocht op het terrein.
Het Groene kruisgebouw uit de naoorlogse periode riep heel wat herinneringen op bij de aanwezige vrouwelijke vrijwilligers die met hun kinderen vroeger naar het consultatiebureau gingen. De geur was onmiskenbaar. Ook de tram met houten interieur waarmee een rondje over het uitgestrekte park gereden werd, bleek te worden herkend.
Na de boeiende rondleiding was het tijd om op te warmen en wat te drinken. Daarna kon iedereen zelf zijn gang gaan. De jeugd had veel belangstelling van de ijsbaan. Anderen gingen mee naar de ruimte waar de Canon van Nederland beleefd kan worden. Dit betreft een interactieve tentoonstelling waar men stapt in de geschiedenis van Nederland en de Nederlanders van hunebed tot heden.
Er word teruggekeken op een geweldige dag in een prachtig museumpark. Komende week weer gewoon taalcafé: ontspanning, ontmoeting en leren van en met elkaar. Wie mee wil doen of zich aan wil melden als vrijwilliger kan een kijkje nemen op Facebook. ! Beide Taalcafé 's zijn actief op Facebook: Taalcafé Oost Gelre e.o en Taalcafé Groenlo.