Bestuur St. Paulusparochie verkoopt leegstaande Bron

GROENLO - De voormalige RK Kerk Maria Moeder Gods, waarin tot voor kort Cultureel Centrum De Bron was gehuisvest, is behoudens goedkeuring van het Bisdom Utrecht verkocht. Het bestuur van de overkoepelende St. Paulusparochie heeft als eigenaar het officieel sedert 1 december leegstaande gebouw, via tussenkomst van Scheers & Roes Makelaars BV, overgedaan aan buurman Gerrit Pfeifer, tevens ondernemer en directeur van Pfeifer Heavy Machinery in Groenlo.

De kerk, die in 1999 werd gesloten en daarbij tegelijkertijd een maatschappelijke functie kreeg toebedeeld, is dus geen eigendom meer van de overkoepelende St. Paulusparochie, die - naast die in Groenlo - ook juridisch eigenaar is van kerken en gebouwen in Beltrum, Eibergen, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen. Geruime tijd was er sprake van dat het in Groenlo voor maatschappelijke doeleinden te boek staande gebouw zou worden verhuurd of verkocht aan de plaatselijke Vincentiusvereniging. Maar beide partijen kwamen niet tot elkaar.

Geen mede-eigenaar
Het bestuur van de St. Paulusparochie laat bij monde van voorzitter pastoor H.A.M. de Jong, vice-voorzitter Gerard Slotman en penningmeester Johan Lansink weten dat onderhandeling over verhuur dan wel verkoop van het gebouw al twee jaar gaande is.

"Sedert het moment waarop het definitief was dat De Bron overging naar De Mattelier, hebben wij ons hiermee bezig gehouden", vertelt Gerard Slotman. "Aan CC De Bron hebben wij in alle voorbijgaande jaren een bijzonder goede huurder gehad. Die samenwerking verliep perfect. Echter sedert 1 december 2017 resten ons zonder enige vorm van inkomsten alleen de vele, tevens zware lasten en dat vinden wij niet verantwoord tegenover onze geloofsgemeenschap. De onderhandelingen hadden tot gevolg dat de Vincentiusvereniging het gebouw wel wilde kopen, maar men wenste niet verder te gaan dan de helft van de taxatiewaarde (350 duizend euro)." Penningmeester Johan Lansink vult aan dat hij met zo'n bod niet hoeft aan te kloppen bij het Aartsbisdom Utrecht, dat voor dergelijke transacties haar goedkeuring moet geven. "Ook het verzoek van de Vincentiusvereniging om op de een of andere manier mee te financieren, zal nooit groen licht krijgen van de zijde van het bisdom. Als parochiebestuur zijn wij er niet voor om te investeren in stenen oftewel gebouwen, maar wel in zaken het geloof aangaande. Met het bod van Pfeifer hoeven wij niet bang te zijn dat het bisdom daar geen goedkeuring aan zal geven."


Lees verder op pagina 3