De directie van Verhagen Mondzorg: van links naar rechts Leon Verhagen, Bo Dusseldorp, Jasper Lijftogt en Marcelle Viljoen. Foto: Annekée Cuppers
De directie van Verhagen Mondzorg: van links naar rechts Leon Verhagen, Bo Dusseldorp, Jasper Lijftogt en Marcelle Viljoen. Foto: Annekée Cuppers Foto:

Hoog opgeleid talent behouden voor eigen regio

LICHTENVOORDE - Tandheelkunde is een kwestie van vertrouwen en goede communicatie. Daarom is het volgens Leon Verhagen van Verhagen Mondzorg belangrijk om talent uit de Achterhoek in deze regio te houden. "Het mooiste is als jongeren al op de middelbare school geïnteresseerd raken in de tandheelkunde en direct bij ons instromen. Zo ontdekken ze dat er hier volop carrièremogelijkheden voor hen zijn. We hebben immers alle specialisaties in huis."

Door Annekée Cuppers

Na het voortgezet onderwijs op de werkvloer instromen en het vak leren heeft volgens Verhagen nog een belangrijk voordeel: "Als de jongeren dan klaar zijn met hun opleiding, kennen ze de praktijk door en door en zijn ze een vertrouwd gezicht geworden voor onze patiënten. Ik heb namelijk in mijn loopbaan wel ervaren dat communicatie enorm belangrijk is en om de Achterhoekse cultuur en spreektaal goed te kunnen begrijpen, is het heel prettig als je 'van hier' komt." Leon Verhagen is Brabander van oorsprong en heeft in zijn beginjaren in de Achterhoek dit zelf ervaren. "De drempel ligt direct een stuk lager als patiënten door mensen uit hun eigen omgeving geholpen worden, er is al snel een klik. Daarbij is het voor de Achterhoek van belang dat er voor jongeren die voor studie hun geboortestreek verlaten, interessante vacatures zijn om naar terug te keren. Dat platform willen wij graag bieden. Wij hebben alle mogelijke specialisaties in huis en patiënten hoeven nergens anders naar toe. Alle behandelingen van implantologie tot orthodontie kunnen gewoon bij ons in de praktijk plaatsvinden."

Maatschappelijke betrokkenheid
Verhagen ziet steeds meer dat grote ketens bestaande tandartspraktijken opkopen die door vergrijzing tegen personeelstekorten aanlopen. Geen goede zaak, vindt hij, want de grote ketens hebben helemaal geen baat bij het reilen en zeilen in de Achterhoek. "Wij willen laten zien dat we maatschappelijk betrokken zijn en organiseren regelmatig open dagen voor middelbare scholieren. Zo kunnen ze eens een kijkje achter de schermen nemen en alvast een beetje proeven of het beroep van tandarts iets voor hen is. Maar we bezoeken ook verzorgingstehuizen om voorlichting te geven en hebben een eigen opleidingscentrum."

Integrated Dentistry
Verhagen is zich de laatste jaren naast zijn reguliere werk steeds meer gaan ontwikkelen als docent tandheelkunde. Met zijn instituut Integrated Dentistry, gevestigd in de praktijk te Lichtenvoorde, leidt hij (inter)nationaal tandartsen en assistenten in alle specialisaties op. "In de komende jaren zal ik mij steeds meer gaan bezighouden met specialistische zorg zoals laserbehandelingen en gnathologie (specialisatie in oplossen kaakproblemen; red.). Patiënten zullen mij bij een reguliere controle dus niet zo snel meer tegenkomen." Verhagen leidt ook zijn eigen mensen op voor alle specialisaties. Op deze manier kunnen zijn werkzaamheden in de toekomst door de collega-tandartsen worden overgenomen. "Ik zie het als mijn taak om mijzelf in de komende tien jaar overbodig te maken", besluit Verhagen.