Sjaak Welboren (links) en Ben Donderwinkel nemen de regie-aanwijzingen voor de Passion door. Foto; Lydia ter Welle
Sjaak Welboren (links) en Ben Donderwinkel nemen de regie-aanwijzingen voor de Passion door. Foto; Lydia ter Welle Foto:

Passie voor de Passion

Regie opnieuw in handen van Ben Donderwinkel en Sjaak Welboren

Door Lydia ter Welle

LICHTENVOORDE – Voor de derde keer vindt de Passion Lichtenvoorde plaats, dit jaar op dinsdag 27 maart. Het verhaal over de passie van Jezus wordt met eigentijdse muziek verteld. Het spektakel begint om 20.00 uur op de Markt, met een stille tocht met het kruis naar Marianum. Daar wordt in de aula de voorstelling neergezet, waarvan iedereen ook buiten via grote schermen kan meegenieten. De regie ligt voor het tweede achtereenvolgende jaar in handen van Ben Donderwinkel en Sjaak Welboren.

Zelf meegespeeld
Beide regisseurs kwamen al bij de eerste Passion Lichtenvoorde, in 2016, in aanraking met het spektakel, toen als toneelspelers. "Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus al snel hadden we toen zo onze ideeën over hoe het geheel nog sterker kon worden neergezet", zegt Ben Donderwinkel, die jarenlang betrokken was bij de Notenkrakers, en net als Sjaak Welboren een schat aan ervaring meebrengt. Toen de tweede editie van de Passion organisatorisch werd ondergebracht bij de nieuw opgerichte Stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij, vroeg het stichtingsbestuur Donderwinkel en Welboren als regisseurs.

'Fijn dat mensen het een eer vinden om mee te doen'

Bijzonder verhaal
In het gesprek wordt al snel duidelijk waarom beide mannen graag tijd in de Passion steken. Beiden geven blijk van een passie voor het neerzetten van een mooie voorstelling, en in het bijzonder van dit verhaal. "Het verhaal is bijzonder en van alle tijden, ook zonder in te zoomen op het kerkelijke aspect. Het is het verhaal van iemand die het moeilijk heeft, die weet dat er na alle moeilijkheden en alle strijd nog méér strijd, méér lijden zal komen, en die tóch de moed erin houdt, die niet bij de pakken neer gaat zitten. Hoewel er mensen zijn die zich van hem afkeren, zijn er ook mensen die hem blijven steunen. Dát is wat we willen laten zien, en we hopen dat de mensen die het meemaken dat positieve eruit kunnen halen."

Deze editie weer anders
Zonder al te veel van de precieze invulling prijs te willen geven, beloven de regisseurs nu al, dat de Passion de moeite waard zal zijn. "Weer anders dan de voorgaande edities. Al was het alleen omdat er andere mensen meedoen. Omdat de muzikanten van Marianum voor weer andere - hedendaagse - muziek hebben gekozen. Eigentijdse songs, die in het kader van het verhaal dat we vertellen een heel nieuwe, eigen zeggingskracht krijgen."

Met behulp van die muziek en van de spelers willen de regisseurs het eeuwenoude Bijbelse verhaal naar de dag van vandaag halen. "We willen laten zien dat wat toen gebeurde, ook nu nog gebeurt, en omgekeerd. Zo zal de vertelster het verhaal vertellen, maar er soms ook deel van uitmaken. Daarbij kan zij het ene moment in gesprek zijn met mensen van 2000 jaar geleden, apostelen of Maria, die het lijden van Jezus van dichtbij meemaakten. Een ander moment praat zij met mensen die anno 2018 een kruis te dragen hebben, moeten lijden in de meest brede zin van het woord.

Techniek
De hedendaagse techniek is belangrijk om de sfeer van het verhaal te helpen neerzetten, weten beide regisseurs. "Met hulp van de ervaren mensen van de ZSOM wordt alles gefilmd en vertoond op grote schermen; dat betekent dat we soms kunnen inzoomen op details. Dat versterkt de sfeer, draagt er enorm aan bij. Zo kon het publiek buiten altijd al meegenieten via grote schermen. Maar we gaan nu ook binnen met groot beeldscherm werken, zodat de details ook voor iedereen binnen in Marianum goed te zien zijn."

Ervaring en nieuwe inbreng
De regisseurs kunnen terugvallen op spelers die al eerder meededen, maar ook op nieuwe mensen, die weer nieuwe inzichten met zich meebrengen. "Het is fijn om te merken dat de mensen het een eer vinden om mee te doen en mee te werken. Dat maakt het prachtig om te doen, omdat iedereen de passie deelt. Van de schoolkinderen die meedoen tot de muzikanten van het Marianum en de zangers, van de spelers tot de mensen van grime en techniek. Werkelijk iedereen denkt mee om het verhaal weer opnieuw en mooier neer te zetten. En soms hebben we dan heel snel een prachtige aanvulling, en soms kost het wat meer tijd om een idee op de juiste manier in te passen. Maar écht altijd werkt iedereen met passie mee. Daarom weten we het zeker: de Passion Lichtenvoorde wordt weer een andere, indrukwekkende gebeurtenis. Eentje die je niet wilt missen!"

Nieuwe elementen in de Passion 2018

De Passion Lichtenvoorde begint op dinsdag 27 maart om 20.00 uur op de Markt in Lichtenvoorde; de voorstelling in de aula van Marianum is toegankelijk met een toegangsbewijs. Buiten op het plein bij Marianum is alles te volgen op grote beeldschermen.

Over de invulling van de editie 2018, en bijvoorbeeld over de start van de kaartverkoop volgt in de komende weken meer informatie in deze krant.


'Moeiteloos met impact' bleek nog niet zo makkelijk

LICHTENVOORDE - De Groenlose schrijver Linda Commandeur is twee weken te gast geweest als Artist in Residence bij Stichting Lokalen te Lichtenvoorde. Deze periode heeft zij gebruikt om te werken aan het thema 'Moeiteloos met impact'.

Vele uren zijn opgegaan aan nadenken, discussiëren met de andere creatieve geesten en surfen op internet. Uiteindelijk heeft Linda besloten aan de slag te gaan met het tekenen van repeterende patronen. Deze afbeeldingen laten duidelijk zien wat Linda in de afgelopen twee weken heeft ervaren: door simpele, op zichzelf nietszeggende handelingen keer op keer te herhalen zonder een vooropgezet plan, ontstaat een nieuw geheel dat op de kijker impact heeft. Ogenschijnlijk lijken de afbeeldingen eenvoudig te maken, Linda heeft ontdekt dat dit vaak niet zo is.

De inzichten die Linda uit dit proces heeft gekregen, wil zij nu delen met anderen. Zij heeft haar ervaringen gebundeld in een boekje en presenteert dit op vrijdag 19 januari vanaf 18.00 uur bij Lokalen. Linda vertelt die avond over haar periode bij Lokalen en het proces rondom het thema 'Moeiteloos met impact'. Belangstellenden zijn welkom vanaf 17.30 uur aan de Frans Halsstraat 35 te Lichtenvoorde.
Artist in Residence is een initiatief binnen Stichting Lokalen. Het biedt beeldende kunstenaars, muzikanten, ontwerpers maar ook schrijvers een ruimte aan waarin zij een langere periode aan een eigen project kunnen werken. Loskomen van de privésituatie, nauw contact met andere creatievelingen en beschikbare tijd en ruimte geven de artiest weer nieuwe energie en inspiratie.


www.lokalen.info