Ewald Berendsen. Foto: Jurgen Pillen.
Ewald Berendsen. Foto: Jurgen Pillen. Foto: Jurgen Pillen

OOG: 'Vrijwilligers vormen de
ruggengraat van onze samenleving'

OOST GELRE - Vrijwilligers vormen de motor van het rijke verenigingsleven in Oost Gelre. Hoewel dit over het algemeen wordt onderkend, pleit OOG voor het nog beter faciliteren van vrijwilligers en hun organisaties. Iemand die dit van harte ondersteunt en zelf actief vrijwilliger is, is Ewald Berendsen (32), nieuwkomer op de OOG-kandidatenlijst op plek 9.

"Elke vereniging en elk project in de gemeente Oost Gelre kan alleen bestaan als het beschikt over een actief bestuur en mensen die op welke wijze dan ook de handen uit de mouwen steken. Vrijwilligers vormen de ruggengraat van onze gemeente. Dankzij hen hebben we een sterke gemeente, waarin we elkaar kennen en helpen. Al jaren zet OOG zich in voor de inwoners van en de betrokkenheid bij de lokale samenleving. Onze verenigingen, maatschappelijke organisaties en evenementen zijn de plekken waarop we elkaar ontmoeten. OOG wil het verenigingsleven versterken en vrijwilligerswerk bevorderen, waardoor de leefbaarheid wordt vergroot."

Actief vrijwilliger
Ewald Berendsen kan zich helemaal vinden in het gedachtegoed van OOG. Na het volgen van de cursus Politiek Actief en een kennismaking besloot hij zich kandidaat te stellen voor het raadslidschap. De geboren en getogen Lichtenvoordenaar is werkzaam bij Bribus Keukens en lokaal zeer actief als vrijwilliger. "Als kind al was ik betrokken bij het Bloemencorso in Lichtenvoorde en momenteel ben ik voorzitter van corsogroep Lansink Bluiminck. Ook ben ik kaderlid en al 24 jaar spelend lid van LIVO, de Lichtenvoordse Zwem- en Poloclub. Voor vrijwilligerswerk zijn motivatie en betrokkenheid onontbeerlijk. Dat is echter geen vanzelfsprekendheid. OOG zet zich in voor en luistert naar de burgers."

Initiatieven
Voor de toekomstige leefbaarheid in de gemeente is het van belang de jeugd te stimuleren en verenigingen te ondersteunen door ideeën en initiatieven te faciliteren, vindt Berendsen. "OOG heeft enkele prachtige verenigingsinitiatieven ondersteund zoals de bouwplannen en locaties van hallen voor de bouw van corsowagens. Ook heeft de partij het initiatief Lokalen en de Vereniging voor Oudheidkunde aan een nieuw onderkomen geholpen en de BMV in Mariënvelde vanaf het begin volop gesteund. Een ander initiatief waarop ik uiteraard trots ben, is het verwarmen van het zwembadwater van Meekenesch met het koelwater van de BIR-vergister. Hierdoor sloegen we twee vliegen in één klap. Een duurzame oplossing voor de vrijkomende energie van BIR én een forse besparing op de energiekosten van het zwembad. Een zwembad dat door vrijwilligers wordt gerund. Met het oog op een energieneutraal Oost Gelre heeft OOG verder stappen gemaakt door met succes te pleiten voor financiële steun aan de energiecorporaties in Groenlo, Zieuwent en Vragender. Ook dit zijn initiatieven van vrijwilligers. Belangrijk uitgangspunt voor de steun is dat we altijd kijken vanuit het oogpunt van vrijwilligers."

Meer informatie
"OOG is trots op alle vrijwilligers in de gemeente Oost Gelre. Zij verdienen steun! Bent u het hiermee eens? Steun dan OOG op 21 maart." Kijk voor meer informatie op: http://www.oog-oostgelre.nl/ en/of volg ons op Facebook.com/OnafhankelijkenOostGelre of twitter.com/OOG_OostGelre.


Trainingen in WALD-spelling

DOETINCHEM - Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Achterhoekse en Liemerse streektaal of voor wie zich wil voorbereiden op het Oost-Gelderse Streektaaldictee op donderdag 22 maart zijn er twee bijeenkomsten voor training in de WALD-spelling. De eerste bijeenkomst is op donderdag 8 februari van 14.00 tot 16.00 uur, de tweede op woensdag 28 februari van 19.30 tot 21.30 uur. WALD staat voor Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten. De WALD-spelling wordt door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en vele dialectschrijvers aangehouden als de spelling voor het schrijven in de Achterhoekse en Liemerse streektaal. De trainingen worden in een gemoedelijke sfeer gegeven door vier deelnemers aan het streektaaldictee van het eerste uur: Antoon Driessen, Gerda ter Maat, Annie Westerveld en Berd Westerveld. Zij leren de deelnemers regel 1 van het schrijven in de streektaal: goed luisteren en opschrijven wat je hoort. Het mooie van de WALD-spelling is dat je er alles mee kunt opschrijven of het nu de taal is van Dinxperlo, Didam, Eibergen, Gorssel, Hengelo, Pannerden of Winterswijk. Op www.ecal.nu staan de regels voor de WALD-spelling vermeld. De training is bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Aanmelden kan via info@ecal.nu of 0314-787078. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. De training is op een of op beide data te volgen.


Prikkelz geeft workshop percussie

GROENLO - Op vrijdag 26 januari verzorgt Prikkelz een workshop percussie in samenwerking met Percussiegroep Shuffle. Onder leiding van een ervaren docent leren deelnemers de basis van percussie. Er wordt gewerkt aan ritmes en techniek, gekeken naar verschillende soorten percussie en uiteraard veel gespeeld. De workshop vindt plaats in Sociaal Cultureel Centrum de Mattelier te Groenlo.Voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar is er een workshop van 15.45 tot 16.45 uur. Voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar is er een workshop van 16.45 tot 17.45 uur. Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers per groep, aanmelden kan alleen via info@prikkelzgroenlo.nl. De kosten zijn €2,50 euro.