Foto: PR
Foto: PR Foto:

Leerzame nieuwsjaars receptie met Reijer Kros

GROENLO - De Nieuwjaarsreceptie van de Groenlose Hengelsport Vereniging die woensdag 10 januari is gehouden is druk bezocht. Ditmaal was er weer een zeer interessante spreker in de persoon van Reijer Kros. Een zeer vervente vijvervisser en die actief is in de commerciƫle visserij.

Reijer liet deze avond de aanwezigen kennis maken met de wereld van het vissen op 'commercials'. Dit zijn vijvers waar je tegen een kleine vergoeding karpers kunt vangen zowel met de vaste stok als de feeder. Je moet hier natuurlijk wel het juiste materiaal voor hebben. Ook heeft Reijer een eigen website speciaal voor het vissen op commerials namelijk; uitslagenwedstrijdvissen.nl.

De visplek tip top in orde maken noemt Reijer 'Bankmanagement' en een heel scala aan handelingen vallen hieronder. Bijvoorbeeld de kist goed recht zetten, leefnet goed vastmaken, zorgen dat de schepnetsteel vrij ligt, strategische plek voor de topsets, de rollers recht achter je neer zetten en als alles staat zoals het zou moeten dan kun je het voer en je pellets gaan weken.

Hierna kwamen de soort commercials aanbod, die als volgt te onderscheiden zijn: Snake lakes dit is een langgestrekte vijver waar je meestal tegen de kant aan zit te vissen. Pellet Waggler / Feeder vijvers deze manier van vissen wordt op grote vijvers gebruikt. Vaste stok vijvers hiermee kun je op alle vijvers uit de voeten.

Margin vissen
Dit is vissen met een speciale karperhengel dicht onder de kant. Reijer Kros had nog wel wat tips voor het aanvoeren bij aanvang van een Margin wedstrijd: Voer nooit gelijk bij start van de wedstrijd, Vis nooit langer dan 30 seconden op dezelfde plek. Geen beet = geen vis aanwezig. Bouw je stek rustig op. Vis zo strak mogelijk tegen de kant zodat er geen vis achterlangs kan zwemmen. Er zwemmen aan de kant vaak dikkere vissen. Vergeet de stek voor je voeten niet.

Voor het aanvoeren op 11,5 of 13 meter heeft hij de volgende tips: voer voorzichtig, cup nooit met een grote cup, bouw je stek op, vis actief, dus voer meerder stekken aan.

Tips voor elastiek en haakkeuze: je elastiek moet afgestemd zijn op de dikte van de lijn. Standaard met 15/100 Onderlijn 13/100 haak nummer 16. Margin: 19/100 boven Onderlijn 15/100. Haak 16/18.

Algemene tips: Ga bij de start van de wedstrijd niet direct vissen, maar kijk wat je buren doen. Kies voor 1 of 2 aassoorten. Durf dun te vissen en train dat. Maak een keuze met betrekking tot de manier van vissen. Praat met andere vissers, want zo krijgt iedereen meer kennis. Heb vertrouwen dat de dobber onder gaat, want dan gaat dat zeker gebeuren. Volg altijd je onderbuik gevoel.

Tussendoor werden er heel wat vragen gesteld en volgens Reijer Kros heeft het vissen op 'commercials' de toekomst. We staan hier in Nederland nog maar aan het begin van de verdere ontwikkeling. Voorzitter Erik Mentink bedankte na afloop Reijer Kros voor de leerzame avond en hij ontving het boek over de Grolse gracht en een pracht van een verjaardagskalender uit handen van Martin Kampshof.
Er werd nog gezellig nagepraat en alle uitgestalde hengels en vismateriaal kon na afloop worden bekeken en aangeraakt. Hiervan werd veel gebruik gemaakt. Al met al kan geconcludeerd worden dat de leden van de Grolse vereniging een zeer mooie en interessante nieuwjaarsreceptie hebben gehad over een soort visserij waar we nog veel meer gaan horen.

Nieuwe clubkleding
Inmiddels zat Henk Geurkink klaar om de nieuwe clubkleding van de GHV uit te reiken aan degen die deze besteld hadden. Prachtige warme fleece jassen waarmee de vissers gezien mogen worden. De Grolse vissers zitten er weer netjes bij aan het water. Hiermee wordt een mooi visitekaartje afgegeven.