Reni Geurink (midden) na afloop van haar debuutbuut, tussen HBS-docenten Robert Wolterink en Chiara Monasso. Foto: Henri Walterbos
Reni Geurink (midden) na afloop van haar debuutbuut, tussen HBS-docenten Robert Wolterink en Chiara Monasso. Foto: Henri Walterbos Foto:

Reni Geurink oogst lof met debuutbuut

'Het was echt adrenaline'

GROENLO - "Zö'w ze d'r in loaten?" Zittingspresident Rob Porskamp, donderdagavond vlak voor het moment als Reni Geurink (28) als debutante vanachter uit de theaterzaal van City-Lido binnen gaat om aanstonds het 'heilige der heiligen' van de Grolse Pronkzittingen te betreden, de Knunnekes-nöhletonne.

Door Henri Walterbos

Figuurlijk weliswaar, want Reni zal voor haar debuutbuut geen gebruik maken van het Knunnekes-relikwie, maar heeft het podium omgetoverd tot Reni's Trimsalon. De zaal antwoordt eensgezind; 'jooow'! Achter de coulissen staat de in het dagelijkse leven persoonlijk begeleider bij Stichting De Lichtenvoorde in Groenlo al enkel minuten ietwat nerveus, maar breedlachend, klaar om haar entree te maken. Ze wordt omringd door mannen van de Feestcommissie, die haar begeleiden tot aan de deur, en letterlijk omarmd door buutkanonnen Joost Frank en Martijn Gelinck. Voordat ze losgelaten wordt en de uitgelaten zaal betreedt is het HBS-docent (Hogere Buut School) Robert Wolterink die haar nog snel een knuffel en een kus op haar wang als laatste aanmoediging geeft.

Podiumervaring
Ze heeft nog geen woord gezegd en de zaal draagt haar al op handen. Als ze haar 'trimsalon' betreedt in haar niets verhullende legging, waarvan ze later zegt 'kleine kindere, zatte leu en leggings sprekt altied de woarheid,' voelt ze zich direct thuis in haar tijdelijke habitat en maakt ze dankbaar gebruik van haar podiumervaring als toneelspeelster bij Toneelvereniging DITO. Een hele bus Grollenaren komt voorbij in haar buut. Een feest der herkenning voor de zaal. Ze voelt zich zichtbaar thuis op het podium. Na afloop van haar buut ontvangt ze haar HBS-diploma en is haar aftocht door de zaal een ware zegetocht, met volop schouderklopjes en complimenten. Daar waar ze de zaal betrad verlaat ze de zaal ook weer. Robert Wolterink en de inmiddels weer van haar eigen buutuitdossing ontdane Chiara Monasso, eveneens docente HBS, vangen de debutante glimmend van trots op. "Wat had jij een sterk debuut zeg," straalt Chiara en sluit Reni in haar armen. In the Temple Bar gezeten slaakt ze een diepe zucht. "Ik vond het doodeng maar het ging zo goed. De muziek ging aan en ik dacht 'ja'. Toen had ik de smaak te pakken en was ik helemaal in mijn sas op de bühne. Ik vond het echt geweldig. Toen ik de zaal in ging toen ging echt de knop om 'yes, ik heb d'r zin in, maar nog wel steeds zenuwachtig. Ik had in het begin wel een trilstem, maar het was echt adrenaline."

Hogere Buut School (HBS)
Haar eerste schreden op het podium zette Reni al op 14-jarige leeftijd, bij Toneelvereniging de Grolse Optimisten. "Kees Porskamp vroeg mij na mijn allereerste optreden direct al of ik samen met mijn vader op zou willen treden in de buut. Dat wilde hij echter niet. Jaren later vroegen Joost en Martijn me weer een keer en ben ik twee jaar geleden naar de HBS gegaan. Vorig jaar was ik nog te druk met DITO, dus dan dit jaar dan maar. Het leek me vanaf het moment dat Kees me al vroeg al heel wat en een grote eer, maar tegelijkertijd vond ik het ook hartstikke eng en durfde ik nog niet. Toen Joost me vroeg dacht ik van 'ja'." Hoewel ze het enorm spannend vond om te gaan doen had ze er ook vooral erg veel zin in. "Chiara is echt mijn voorbeeld. Ik zag haar voor het eerst toen ze optrad als zuster met haar vader in een rolstoel die alleen maar knikte. Geweldig vond ik dat."

BOF-avond
In september gaf ze aan klaar te zijn om 'Uit de kast' te treden als buutreedster op de BOF-avond, voor velen die haar voorgingen de laatste grote stap naar 'de tonne.' Na haar succesvolle BOF-performance en inmiddels vier succesvolle buutoptredens mag ze deze week nog twee keer aan de bak. "Vrijdagavond zitten mijn ouders en mijn zusje in de zaal, zaterdagavond de vriendengroep. Dat is extra leuk." Het smaakt Reni absoluut naar meer, vertelt ze. "Ik denk, omdat het ook heel erg veel werk is, dat ik volgend jaar effetjes niet meedoe en gewoon weer DITO doe. Daarna zien we wel weer."

Het was in eerste instantie niet de bedoeling dat Reni direct al door zou stromen van het BOF-podium in de Lange Gang naar het City-podium. "Ineens kwam de Feestcommissie bij me of ik op wilde treden op de grote buutavond. Ik zei eerst dat dat helemaal niet kon want ik zat met mijn werk want mijn werkrooster was al rond. Ik raakte een beetje in paniek want ik wilde het best wel. Mijn vriend Bas Nieuwhoff zei echter direct 'Reni dit moet je doen, hier heb je voor geleerd en ik ga alle avonden met je mee om je te steunen. En nu sta ik hier," lacht ze.

Typetje bedenken
Haar typetje bedacht ze zelf. "Na een avond bij de HBS kwam ik midden in de nacht pas thuis omdat het erg gezellig was. Met een paar borrels op heb ik toen de tv aangezet en zag ik een programma voorbijkomen met grappen over honden. Ik moest een typetje verzinnen en dacht gelijk, 'hee ik ga iets met honden doen'. Een hondenuitlaatservice of trimsalon of iets dergelijks. Die moppen heb ik toen opgeschreven. De rest hebben we toen samen bij de HBS gedaan." Ondanks dat ze het spannend vond zes keer voor 600 mensen op treden leefde ze er ontspannen naar toe. "Ik heb het gewoon op me af laten komen. Ik moet genieten, ik moet het leuk vinden. Natuurlijk moet het publiek het ook leuk vinden, maar ik in de eerste plaats. Het begint met je eigen enthousiasme. Ik heb enorm veel steun gehad van iedereen van de HBS, van de Feestcommissie ook. Ik neem alle tips mee die ik krijg. Dat kan me alleen maar helpen."