Antje Roerdink was als oudste inwoner van de gemeente Oost Gelre op de leeftijd van 104 jaar overleden. Foto: Theo Huijskes
Antje Roerdink was als oudste inwoner van de gemeente Oost Gelre op de leeftijd van 104 jaar overleden. Foto: Theo Huijskes Foto:

In memoriam Antje Roerdink

104-jarige leefde heel haar leven voor de muziek

Door Theo Huijskes

GROENLO - Antje Roerdink is overleden. Zij werd in Groenlo geboren op 28 oktober 1913 en overleed in De Molenberg op 17 januari. Zij was de oudste inwoner van de gemeente Oost Gelre.

Het is 28 oktober 2016. Antje woonde toen nog in haar gezellige mantelzorgverblijf aan de Jan Steenstraat in Groenlo, in de directe nabijheid van haar zorgzame dochter Annie en schoonzoon Hans. Zij vierde die dag haar 103e verjaardag. In het bijzijn van onder andere burgemeester Annette Bronsvoort, die haar namens de gemeenschap Oost Gelre een bloemenhulde kwam brengen, nam de jarige Antje plaats achter de piano om haar feestje een uniek karakter te geven door enkele vrolijke meezingers te spelen. Het aspect uniek wordt daarbij uitvergroot op het moment dat zij de toetsen van de piano onder haar vingers laat dansen op de tonen van haar favoriete nummer 'In 't kleine café aan de haven'. Het is Antje ten voeten uit, het is Antje die helemaal in haar element is.

Antje Roerdink, geboren in het muzikale gezin Hofstede, krijgt reeds op de lagere school muziekles van de zusters van het plaatselijke nonnenklooster. De verhuizing op 17-jarige leeftijd naar Winterswijk betekende niet dat zij het in Groenlo niet naar haar zin had, maar omdat zij zich wilde aansluiten bij de in die tijd fameuze Koninklijke Winterswijksche Orkest Vereniging. Tegelijkertijd het officiële begin van een lang en intensief muziekleven. Tevens een periode waarin zij haar echtgenoot Johan Roerdink, in Grolse kringen ook wel Johan van de Wortelenboer genoemd, leert kennen. Even na de Tweede Wereldoorlog trouwen ze met elkaar en brengen samen een viertal kinderen op de wereld: twee zonen en twee dochters, die op hun beurt weer zorgen dat Antje jaren achtereen mag genieten van klein- en achterkleinkinderen.

Echtgenoot Johan overlijdt in 1980. Maar ondanks dit grote gemis, blijft de muziek in haar leven te allen tijde centraal staan. Antje speelt naast piano ook accordeon en klarinet. Haar optreden op jonge leeftijd in het Winterswijkse orkest heeft tot gevolg dat zij in tal van orkestjes en gelegenheidsformaties furore maakt.

Na het befaamde Strijkje Roerdink, hebben de laatste decennia onder ondere Leo Harmonie (nu Muziekvereniging Groenlo), Boerenkapel en in carnavalstijd Hofkapel De Knolle, Huisorkest van de sportvereniging Grol, Seniorenorkest 'De Achterhoek' en niet te vergeten haar eigen Antje's Showorkest veel profijt gehad van haar plichtsgetrouwe en kwalitatief hoogstaande muzikale inbreng.

De in 2013 ontvangen gemeentelijke onderscheiding dankt Antje Roerdink zeker ook aan het feit dat zij vanaf 85-jarige leeftijd haar muzikale kwaliteiten ten goede laat komen aan de bejaarde bewoners van het verpleeg- en verzorgingstehuis De Molenberg in Groenlo. Daarbij beleeft zij er veel plezier aan om onder andere het koor van De Molenberg op piano te begeleiden. Het is iedere keer weer een hoogtepunt voor haar om als muzikaal vrijwilligster te zorgen voor enkele aangename uurtjes voor de bejaarde medemens. Een historische uitspraak van haar kant luidt in dit verband: 'Ik bun bleej dat ik weer noar die oldjes mag om doar muziek te maken', even niet beseffende dat zij daarbij in leeftijd mogelijk de oudste of in ieder geval één van de oudsten van het totale gezelschap is.

De crematieplechtigheid vond plaats in crematorium Hart van Berkelland in Haarlo. Het definitieve afscheid van een bijzondere en liefdevolle vrouw. Antje is en blijft voor heel Groenlo een geweldige ambassadrice, een legende en bovenal een muzikaal voor- en boegbeeld.