Foto: Zwolse Noamelkers
Foto: Zwolse Noamelkers Foto: foto Zwolse Noamelkers

Noamelkers klaar voor carnaval

Heel Zwolle kijkt reikhalzend uit naar het feest

Door Ferry Broshuis

ZWOLLE - De carnavalsvereniging De Zwolse Noamelkers bestaat sinds 1979 en sinds die tijd is er ook een geweldig carnavalsfeest, dat in de loop der jaren verder is uitgebouwd en van steeds meer ludieke zaken voorzien.

In het weekend van vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 februari gaan alle remmen los en wordt er feest gevierd. Want dat kunnen de 'Zwolsen': feestvieren, maar als het moet ook hard werken. Meestal de kop d'r buj hollen, maar af en toe ook de kop flink los, dat is het adagium en zo wordt dat gedaan.

School
Het festijn begint op vrijdag 9 februari 's middags op de basisschool St. Ludgerus, waar afscheid wordt genomen van jeugdprins Jelle Reijerink en Jeugdadjudant Jasper ter Braak en waar natuurlijk daarna een fonkelnieuw jeugdprinsenpaar zal worden onthuld. En dat is op die middag allemaal ingebed in een spectaculair programma waar de jeugd van kan genieten en daardoor natuurlijk de volwassenen eveneens.

Heel Zwolle
Na die ongetwijfeld prachtige middag volgt 's avonds in het City Lido in Groenlo het carnaval voor alle inwoners van Zwolle en omstreken zoals het stevig wordt aangekondigd en neergezet. De volwassenen zijn dan aan de beurt. Om precies 11 minuten over acht verricht president Dennis Simmelink de opening. Het aftreden van prins Franklin Groot Kormelink en adjudant Arno te Braake volgt dan en vervolgens wordt op spectaculaire wijze het nieuwe prinsenpaar verwelkomd. De avond staat verder vol gepland met optredens van de Zwolse hofnarren, de grensmarietjes, de mini-mariekes en er wordt bijvoorbeeld ook een geheel nieuwe buut gepresenteerd. Het is dus genieten geblazen op deze avond. De avond wordt verder muzikaal begeleid door de beroemde Peter Cuyper band.

Zaterdag
Op zaterdag gaan de Zwolse Noamelkers vervolgens steken zetten bij het nieuwe prinsenpaar en 's avonds is er dan feest voor de Zwolse jongeren met een fantastisch avondprogramma dat om 21.00 uur bij het City Lido begint en daar is ondermeer ook een spetterend optreden van 't Ni'je Vleus te zien.
Zondag 11 februari is de laatste dag van het carnaval van de Zwolse Noamelkers. Zoals gezegd: carnaval vieren ze in Zwolle kort maar zeer hevig. Zondag komen ze op de middag samen in het Noamelkershoes, café Grolzicht waar het carnaval nog even wordt geëvalueerd. Daarna zit het er voor Zwolle op.