Kwebbel, van kabouter Plop, was op bezoek bij 't Rijckje om voor te lezen. Foto: PR
Kwebbel, van kabouter Plop, was op bezoek bij 't Rijckje om voor te lezen. Foto: PR Foto:

Voorlezen door Kwebbel

GROENLO - Ook bij kinderdagverblijf 't Rijckje werden de nationale voorleesdagen feestelijk geopend. 't Rijckje kreeg bezoek van Kwebbel van kabouter Plop. Kwebbel heeft het boek 'Ssst de tijger slaapt' voorgelezen.

Er werd gedanst op het tijgerlied, er werden spelletjes gedaan, en een tijgermasker gemaakt. De komende weken brengen alle peuters van kinderdagverblijf 't Rijckje nog een bezoek aan de bibliotheek waar op feestelijke wijze het boek nog een keer voorgelezen wordt.


Burgemeester rol van voorleesmoeder

Vervolg voorpagina

Interactie
De kinderen zijn een en al oor en gaan helemaal op in het verhaal, met tussen het voorlezen door, veel interactie met de kinderen. Ook een tijgerknuffel wordt erbij gehaald. "Aai hem maar over het buikje of over de neus. Dan valt ie misschien wel in slaap." Na een rondje door de kring, van hand tot hand, en veel aaien, stelt de burgemeester tevreden vast dat tijgertje slaapt. "Zullen we samen even 'Slaap kindje slaap' zingen?", stelt Tessa voor. Het verhaal en het zingen van het slaapliedje werkt zo goed zelfs, dat ook een van de aanwezige jongetjes al diverse keren achter elkaar begint te gapen.

Na het voorlezen wordt er met de kinderen aan de hand van plaatjes op een bord terug gekeken op het verhaal. "Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen", laat Tessa Wolberink weten. "Voorlezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip."

Annie MG Schmidt
Mevrouw Bronsvoort laat ook weten van het voorlezen te zijn. "Zowel mijn man als ik lazen de kinderen vroeger heel veel voor. Een boek als 'Pluk van de Petteflet' van Annie MG Schmidt, was een van de favorieten. Ook zongen we liedjes met elkaar. Ik vind dit zo ontzettend leuk om te doen. Ik heb het al wel eens vaker gedaan, maar nog nooit voor zo'n jonge groep." Ze is helemaal in haar element.