Henk Johannink en Merel Oostendorp in de nieuwe brouwerij.
Henk Johannink en Merel Oostendorp in de nieuwe brouwerij. Foto:

Brouwersnös langzaam op weg naar voltooiing

GROENLO - Stukadoors en installateurs zijn volop aan het werk, overal bedrijvigheid op het terrein. De toekomstige brouwerij is nu nog één grote bouwput, met elke dag zichtbare vorderingen. Door de werkzaamheden heenkijkend zijn overduidelijk de contouren zichtbaar van iets fraais. De plaatjes en tekeningen die in het voortraject getoond werden betroffen enkel de buitenkant. De fantasie over de binnenkant en interieur van zowel de brouwerij als het proeflokaal werd overgelaten aan de lezers van artikelen en toehoorders van presentaties.

Door Henri Walterbos

Dat in Groenlo iets heel bijzonders neergezet wordt blijkt uit hetgeen nu al zichtbaar is en de al weer iets gedetailleerdere beelden die Henk Johannink, Manager van Alles Brouwersnös, schetst. "We hanteren hier geen kreten als CEO, of marketing consultant. Niks geen poeha. We zijn allemaal gewone jongens uit de klei. Ik doe de marketing en verkoop, maar doe daarnaast van alles wat nodig is. Ook op de bouwplaats nu. Vandaar dat ik overdag gewone kleding en werkschoenen aan heb. Niks driedelig pak. Ook als er straks bijvoorbeeld tachtig mensen hier te gast zijn en ze willen allemaal in de bootjes de gracht op, dan zal er toch een deel van hen een tijd lang hier bezig gehouden moeten worden. Dan doe ik dat ook graag. Een rondleiding verzorgen ook prima. We doen het allemaal samen hier. Het wordt prachtig, een totale bierbeleving. Ook wat Rob Porskamp allemaal van plan is met de horeca wordt te gek. Het vult elkaar allemaal mooi aan, we kunnen allemaal goed met elkaar en het woord wat hier regelmatig valt is dat het allemaal laagdrempelig moet zijn. Toegankelijk maar wel goed. Kwaliteit boven alles."

Goed aarden
Henk heeft het enorm naar zijn zin in zijn nieuwe uitdaging in Groenlo. "Ik woon dan wel in Enschede maar ik zou hier goed kunnen aarden. Laatst ook op de buutavond geweest. Geweldig. We gaan maandags ook dweilen met elkaar. Grolle is een leuk plaatsje." Johannink vertelt dat de brouwerij langzaam maar goed doordacht aan de weg gaat timmeren. "We richten ons eerst vooral op de Achterhoek en Twente. Dat is onze thuisbasis. We hebben echter wel een nationale ambitie. Van Groningen tot Rotterdam zullen over een tijdje onze bieren te koop zijn. Het bedrijf gaat er van uit dat in 2018 nog een omzet van 100.000 liter gerealiseerd wordt. De verwachtingen zijn echter hoog. Stapsgewijs wordt in 2022 al het tienvoudige verwacht.

Jacques Troch enthousiast
Tijdens een rondje over het terrein vertelt Henk honderduit over het project, de vorderingen, en het weerzien met Andries, Frans en Jos. "Ik heb ook twaalf jaar bij Grolsch gewerkt, marketing en verkoop. Daarna heb ik een aantal jaren iets anders gedaan, maar kwam ik weer in contact met Jos toen dit project ging spelen. Ze gaan er iets heel moois van maken. Dat kun je wel aan hun overlaten. Deze heren zijn in ieder geval een garantie voor kwaliteit. We zijn straks dan wel niet de grootste craftbrouwerij van Nederland, maar wel de allermooiste. Dit zie je nergens, met zo'n mooi park er bij straks. Ook hoe de voorkant van de villa straks 's avonds in het volle licht komt te staan is spectaculair."

Enthousiast is ook Belg Jacques Troch, voormalig algemeen directeur van Grolsch. "Ik heb jarenlang met hem samen gewerkt. Een aantal jaren rechtstreeks onder hem. Later was hij de grote baas. Na zijn pensioen is hij in Delden blijven wonen. Ik heb nog steeds goed contact met hem. Vorige week zondag zijn we samen naar Groenlo gereden en heeft hij alles kunnen bekijken. Hij was enorm onder de indruk. 'Awel,' zegt ie. 'Als ge hier geen groot succes van maakt dan weet ik het niet meer. Dan moet u zich doodschamen.' Ook zei hij erg blij te zijn dat Groenlo straks weer zijn eigen brouwerij heeft." De banden tussen de voormalige Grolschmannen en het bedrijf zijn nog steeds goed.

Erkend leerbedrijf
Was de verhouding De Groen-Oostendorp lange tijd 2-1 in het voordeel van de De Groen's, met het aantrekken van Merel Oostendorp (19) uit Groenlo heeft Jos Oostendorp het evenwicht hersteld met het aannemen van zijn nichtje. "Ze zit op het Graafschap College Doetinchem en loopt hier nu eerst stage. Ik begeleid haar hier. Ze helpt mee om de concurrentie te analyseren. Van de grote professionele bierbrouwerijen maar ook de top 10 van de craftbrouwerijen. Ze gaat hier nu aan de slag om ondermeer onze social media, website, webshop vorm te geven. Ook hier willen we ons onderscheiden. Dat ze hier nu stage loopt is omdat wij een erkend leerbedrijf zijn. Dat zien we als een mooie toegevoegde waarde voor ons bedrijf." Ze heeft er zelf ook zin in. "Ik wil een flinke bijdrage leveren om straks de mooiste website van bierig Nederland te hebben en nog heel veel meer volgers op Facebook en andere social media te krijgen, door leuke acties te bedenken."

Marktonderzoek
Ideeën over de te lanceren speciaal-bieren zijn er voldoende. "We proeven regelmatig met zijn vijven de proefbrouwsels. We willen echter niet afhankelijk zijn van de smaak van onszelf maar vinden het nog belangrijker wat de consument vindt. Dan gaan we marktonderzoek doen. Je wilt bijvoorbeeld weten wat een man of 80 van een bepaald soort bier vindt. Dan gaan we daarmee in een café zitten waar veel mensen komen. Daarna heb je er wel een goed beeld van. We luisteren goed naar onze klanten. Zo zullen we lekkere toegankelijke craft bieren gaan brouwen. Maar ook voor de doorgewinterde fijnproever zal er iets moois en bijzonders te beleven vallen.
Voor ieder wat wils." De blik is breed. "We willen iedere leeftijdsgroep boven de 18 interesseren. Daar zullen we ook met onze biertjes rekening mee houden. We beginnen met 8 tot 10 biertjes in de markt te zetten. We hebben al een eerste lijst met namen en smaken bij elkaar gebracht, en dus ook winnaars die namen bedachten. Dat houden we nog even voor ons," lacht de 'manager of everything' geheimzinnig.
"Daar worden nu volop etiketten voor ontworpen door Willem te Molder. Naam, smaak en etiket moeten ook allemaal bij elkaar passen. Straks hebben we biertjes van 3,5 % maar ook van 12,5 %. Dat moet een pakket worden met een stuk of twaalf bieren. Daar vallen er ieder keer weer wat van af en komen er weer nieuwe bij. De dynamiek zal groot zijn. We gaan in de aanloop naar de opening medio mei misschien wel iedere maand een biertje of jenevertje/wodkaatje presenteren."