De verschillende generaties en geslachten van en rond Elsje in 2017. Foto: PR
De verschillende generaties en geslachten van en rond Elsje in 2017. Foto: PR

De mensen achter, voor en op de optochtwagens

Carnaval begint al in september

Door Mark Ebbers

GROENLO - Met alle respect voor de loopgroepen, maar dit artikel gaat over wagens, grote en kleine. Hoeveel bloed, zweet, tranen en andere substanties kost het voordat de creaties langs het optochtpubliek trekken, dit jaar op carnavalszondagmiddag 11 februari? De woordvoerders van enkele wagenbouwgroepen stonden deze krant te woord. Wat ze dit jaar laten zien, dat blijft nog even tussen de deelnemers en de redactie.

Kroam'13

De groep Kroam'13 doet dit jaar weer mee met een grote wagen. In die categorie zijn ze titelverdediger. Chris Alten doet namens het gezelschap het woord.

Hoe, wanneer en door wie ontstond het idee voor jullie wagen van dit jaar?
"In september houden we standaard een vergadering. Hier worden alle ideeën die er zijn besproken. Hierdoor ontstaan nieuwe ideeën en groeien ideeën uit tot iets leuks. We proberen het onderwerp daarbij altijd een draai te geven waardoor er een link met Groenlo ontstaat. Daarna gaat de ontwerpcommissie ermee aan de slag. In deze kleine commissie zit een erg creatief persoon en een creatief persoon van de wegenbouwcommissie om de creativiteit op haalbaarheid te toetsen. Vervolgens wordt er een uitgewerkt plan compleet met gedetailleerde schets aan de groep voorgesteld."

Hoe is de taakverdeling binnen de groep? Zijn er specialisten, allrounders? Zijn er werkpaarden en sierpaarden?
"We hebben een ontwerpcommissie, een wagenbouwcommissie, een schminkcommissie, een kledingcommissie, een presentatiecommissie en een knutselcommissie. De commissie neemt de uiteindelijke beslissing over een idee. Dit voorkomt oeverloos geouwehoer. Met een groep van 25 volwassenen krijg je nooit iedereen op één lijn, op deze manier voorkomen we gezeik in de groep en dat werkt al vijf jaar perfect. Voordeel van de groepsgrootte is dat er mensen met verschillende kwaliteiten in zitten. We zijn uiteraard niet allemaal even handig of creatief maar of iemand nou een sier- of een werkpaard is, er is altijd een commissie waar men in galop aan de bak kan. En als het dan helemaal niet lukt, creëert een handig sierpaard zijn eigen commissie. Zo hebben we nu ook een trekkercommissie en zelfs die is belangrijk voor een geslaagde optocht."

Waarom doe je mee aan de Grolse carnavalsoptocht?
"Het is altijd leuk om de vele toeschouwers een mooie optocht voor te schotelen. Maar nog belangrijker is het sociale aspect. Door deel te nemen aan de optocht begint de carnaval al een aantal maanden eerder. Doordat de groep zo breed is, werk je samen en maak je vooral erg veel lol met mensen, waarvan je een deel de rest van het jaar nauwelijks spreekt. In een grote wagen gaat erg veel tijd zitten. Gelukkig betekent dat ook erg veel gezelligheid met leuke mensen. Het valt de dames op dat de wagenbouwers wat later thuis komen dan andere jaren. Zou dat komen doordat we dit jaar samen met nog twee groepen op één locatie bouwen?"

Wat vind je van al die loopgroepen?
"De mix van grote en kleine wagens, kinderwagens, blaaskapellen en loopgroepen maakt de Grolse optocht. Uiteindelijk gaat het er om dat er een mooi, bont geheel ontstaat. Eerlijk gezegd stoppen de meeste loopgroepen er meer tijd en energie in dan een aantal van de wagenbouwgroepen. Een zuipkeet waar de muziek zo hard staat dat het geluid van groepen die er voor en achterlopen niet meer te horen is, voegt niets toe aan de optocht. Het zorgt er hooguit voor dat de act van een andere groep in het water valt doordat het geluid, dat daadwerkelijk iets toevoegt aan de act, niet meer te horen is. Het zou uiteraard mooi zijn als er meer wagenbouwgroepen willen deelnemen. De Knunnekes zullen dit dan wel moeten faciliteren. Er is nu al een groot tekort aan geschikte wagenbouwlocaties, al is het ons tot nu toe altijd gelukt een meer dan geschikte locatie te vinden."

Kun je een korte historie en lange erelijst van jullie groep geven?
"Er was eens een schipper uit Zeeland die zich door zijn vrouw liet overhalen om terug te keren naar haar geboortegrond, het mooie Groenlo. Toen hij op een verjaardag in de buurt liet vallen dat hij weleens mee wilde doen aan de carnavalsoptocht begon het bij een aantal buurtgenoten direct te kriebelen. De oud-wagenbouwers uit de buurt mobiliseerden de harde kern van hun oude groep, anderen vertelden het aan vrienden en zelfs bij de brandweer was een verdwaalde enthousiasteling te vinden. Zo ontstond in 2012 de carnavalsgroep en werd de aanmoedigingsprijs in de wacht gesleept. Na deze eerste ervaring wisselde de samenstelling van de groep nog een beetje en werd de groep officieel omgedoopt in Kroam'13. De naam verwijst naar de smeltkroes aan deelnemers en het oprichtingsjaar van de huidige groep. De drive om iets moois neer te zetten is erg hoog. Wellicht dat dit de basis is van het succes, dat bekroond is met vier keer de eerste plaats en twee KnunnekesAwards."

Elsje

De groep Elsje doet dit jaar opnieuw mee met een kleine wagen. Ze verdedigen in die categorie het zilver, of beter: ze vallen het goud aan. Namens deze groep is Klone Reukers aan het woord.

Net als voor Kroam'13 begint ook voor Elsje het carnaval al ruim voor de 11de van de 11de . "Meestal hebben we rond september de eerste verkennende besprekingen. De mensen die dan al spannende ideeën hebben zijn dan al vaak maanden fanatiek aan het lobbyen om er voldoende mensen achter te krijgen. Op de eerste vergadering gaat het dan altijd vol met het mes op tafel en wordt het altijd iets waar van tevoren niet over nagedacht is. Een grote tombola dus. Meestal hebben bij ons de vrouwen dan al alles tot in de puntjes geregeld en passen wij ons uiteindelijk gedwee aan. In het verleden begonnen we gewoon met bouwen en zagen we wel waar het schip strandde. Een paar keer hadden we een verdwaalde maquette. Een keertje een examenopdracht en een keertje een draak van de firma Playmobil."

Ook bij Elsje zijn sierpaarden en werkpaarden. "Ja, zoals bij elke groep heb je mensen die de walvis naar de zee proberen te duwen en mensen die daar foto's van maken. In het begin is de groep klein en als het werk gedaan is, zijn we op volle oorlogssterkte."

De reden voor deelname aan de optocht is voor hem/hen simpel: "Uit gewoonte. We hebben na het debacle omtrent onze drakenwagen uit protest een jaar overgeslagen en dat is slecht bevallen. We waren al sjikker voor de eerste wagen door de straten van Grolle rolde."

De groep heeft in de loop der jaren al verscheidene successen geboekt en veranderingen doorgemaakt. "Drievoudig winnaar en dus houder van de wisselbeker kleine wagens. Winnaar allereerste KnunnekesAward en tweevoudig zilveren medaillehouder grote wagens en nog een paar keer derde bij diverse grote en kleine wagens. Laatste wapenfeit, tweede plaats kleine wagens 2017. Verder winnaar kleine loopgroep allegorische optocht Borculo en de poedelprijs bij het laatste bloemencorso dat ooit door Grolle trok. We bouwen vanaf 1990 wagens onder de vlag van Elsje. We waren vanaf het begin altijd een gemengde groep , maar de laatste drie jaar willen de dames onder de naam Elsje Fiederelsje meedoen aan de optocht als kleine loopgroep. Iets met mooiere pakken en een betere act dan de keerls. Verder zijn er een paar jaren bij geweest dat we twee wagens hebben gebouwd, klein en groot, om de nichtjes en later de eigen blagen ook te laten genieten van de optocht. Ook natuurlijk om onze eigen kansen beter te spreiden. Om het motto van de collega-bouwers van de Snikkels maar eens te noemen: winnen is belangrijker dan meedoen. In de 28 jaar en 30 wagens die we gemaakt hebben, hebben we eenmaal bewust niet meegedaan. Dat was geen fijne aanloop naar de dolle drie dagen."

Een tegenslag was de prijzendief. Klone: "Ik moest van onze penningmeester in de krant laten zetten of degene die drie jaar geleden al onze prijzen heeft gestolen bij Bar 700 deze discreet terug wil plaatsen op de daarvoor bestemde plank. Wij zullen dan misschien afzien van een levenslange Elsje-vloek boven je grijpgrage vingertjes. It's a bloody shame!" Bij deze.

Volgende week enkele andere groepen aan het woord, als de bouwdeadline het te woord staan van de pers tenminste toestaat.

De creatie van Kroam'13 uit 2016. Foto: PR