OOG-raadslid Ronald Willering: “Zou deze vorm van cherry-picking niet gestopt moeten worden?” Foto: Theo Huijskes
OOG-raadslid Ronald Willering: “Zou deze vorm van cherry-picking niet gestopt moeten worden?” Foto: Theo Huijskes Foto:

Fractie OOG wil regionale samenwerking temporiseren

Fractie OOG wil regionale
samenwerking temporiseren


Burgemeester: 'Deadline is een besluit vóór de raads-verkiezingen'

Door Theo Huijskes

OOST GELRE – "Het proces met betrekking tot een doorontwikkeling van de regionale samenwerking heeft reeds een lange aanloopperiode gehad. Dat de vaart er momenteel in zit, mag niet worden uitgelegd dat het plotseling allemaal te snel gaat. Het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek heeft zich ten doel gesteld om vóór de verkiezingen van de gemeenteraad (21 maart, ThH), een duidelijk standpunt van de deelnemende gemeenten te hebben, zodat straks de nieuwe raden zich kunnen uitleven in de verdere aanpak alsmede invulling van de beoogde doorontwikkeling van de regionale samenwerking."

Dit zei burgemeester Annette Bronsvoort naar aanleiding van een vraag van OOG-raadslid Ronald Willering tijdens de onlangs gehouden raadscommissievergadering. Willering memoreerde dat met een tegenstem en/of een amendement van de gemeente Berkelland en het louter meeliften van de gemeente Montferland er weinig reden is om nu al euforisch te zijn over de Regio Achterhoek.
"De voorstanders van de plannen lopen te ver voor de muziek uit", liet Willering weten. "Volgens onze fractie is de verdeeldheid vooral veroorzaakt door de voorgestelde megalomane structuur. Een dergelijke structuur leidt onvermijdelijk tot het verlies van individuele vrijheid en zelfstandigheid van de gemeenten. Nu niet alle gemeenten onverkort achter de plannen staan, is de basis voor een regionale doorontwikkeling sub-optimaal. De weerstand van Berkelland lijkt zich zelfs te verharden. En zolang de voorgestelde megalomane structuur als expliciet doel op tafel ligt, zal er weerstand blijven."

Basis met 100% steun
"Had het beter kunnen worden aangepakt?", was de vraag van Ronald Willering. "De fractie van OOG denkt dat het verstandiger is om eerst een stap terug te doen in het totale proces en eerst te zoeken naar een basis waarbij 100% steun wel gevonden wordt. Wordt hier niet in een al te vroeg stadium euforisch gedacht en gehandeld?"
De woordvoerder van Onafhankelijken Oost Gelre vroeg zich af of het college van B & W het met zijn fractie eens is dat het proces te snel is gegaan en dat onvoldoende rekening is gehouden met de diverse posities. "Zo staat het gratis meeliften van Montferland in contrast met de ambitie voor een doorontwikkeling van de Regio Achterhoek. Je hebt het hier namelijk wel over een gemeente die wel de voordelen pakt, maar geen verantwoordelijkheid draagt voor het totaal. Zou deze vorm van cherry-picking niet gestopt moeten worden, juist in het belang van de Regio Achterhoek?", aldus Willering.

Burgemeester Bronsvoort bevestigt dat de gemeente Montferland reeds op 1 januari 2017 uit de gemeenschappelijke regeling is gestapt. "Ondanks dat deze gemeente geen deelnemer meer is aan de Uitvoeringsagenda Achterhoek 2020, neemt men nog wel deel aan verschillende overlegvormen. Dit laatste is mede de reden dat wij als Algemeen Bestuur proberen om Montferland binnen de Regio Achterhoek te houden." Een reactie die Willering pareerde met de opmerking dat daarmee de zorg van OOG niet is weggenomen. "Montferland is er alleen op uit om van de voordelen te profiteren."