Een beeld dat de komende dagen diverse keren te zien zal zijn; Prinses Janneke en Adjudante Jona, die van zich laten horen.  Foto: Henri Walterbos
Een beeld dat de komende dagen diverse keren te zien zal zijn; Prinses Janneke en Adjudante Jona, die van zich laten horen. Foto: Henri Walterbos Foto:

Maïspotters vieren carnaval met iedereen

VOOR-BELTRUM - Ze zijn helemaal in hun element en overal waar ze komen verschijnen ze met een gulle lach; Prinses Janneke en Adjudante Jona. Een vrolijk, fris en fruitig uithangbord van de Maïspotters. Twee dames die bovendien hun mannetjes staan. In korte tijd hebben ze al een warme plaats weten te bemachtigen in het Oost-Achterhoekse carnavalslandschap dat toch hoofdzakelijk een mannenbolwerk is.

Door Henri Walterbos

Na hun onthulling, een maand geleden, lopen ze feest na feest af, maar nog geen enkel vleugje slijtage is merkbaar. Geheel in stijl van hun motto: 'Met diss'n hoefsmid en docente, op 'n draf deur de tente!' De dames gaan 'volle poele.' Na het vele voorproeven begint nu het grote werk, met zaterdagavond als belangrijk moment de sleuteloverdracht in de eigen Maïskoele, zodat de Voor-Beltrumse carnaval echt kan beginnen. Het zal niemand verbazen dat de in topconditie verkerende dameshoogheden zelf het licht uit zullen doen en de deur op slot draaien, en de dag later weer zelf openen.
Vanaf het moment dat Janneke en Jona gevraagd werden zijn ze niet alleen maar in de feestmodus blijven hangen. Er diende ook het nodige werk verzet te worden, zo vertellen ze in hun eigen Maïspottersuitgave; "Een geheel verzorgde fotoshoot van meer dan 2,5 uur, de proclamatie schrijven, opkomst in elkaar zetten, rokjes passen bij Gunnewijk, onderscheidingen ontwerpen, maar dat wel onder het genot van een lekker koud biertje."
De dames hebben de eer een jaar lang een geoliede Maïspottersmachine aan te mogen drijven. Ze kwamen in een gespreid bedje terecht. Ook dit jaar is er door het bestuur en de vele vrijwilligers weer hard gewerkt om er weer een geslaagde carnaval van te maken. Carnaval leeft in Voor-Beltrum. Zo stelt ook President Wout Tuinte tevreden vast. "We hebben enkele aanpassingen doorgevoerd in de Maïskoele, om zo de doorgang van en naar de tap en het toilet wat gangbaarder te maken. Wij verwachten met het programma dat we in elkaar hebben gezet dat iedereen zich tijdens de carnaval zal vermaken. Jong en oud, want carnaval is voor iedereen!"

Programma
Op vrijdag brengen Prinses Janneke en Adjudante Jona met de Raad van Elf een bezoek aan de van oorsprong Voor-Beltrumse Willibrordusschool in Groenlo. 's Avonds gaat het naar Zieuwent voor het bijwonen van het Eumkesbal. Zaterdagavond zijn de Maïspotters aanwezig in de Calixtsbasiliek in Groenlo, voor het bijwonen en meewerken aan de carnavalsmis. Al sinds de eerste editie in 2001 werken de Voor-Beltrummers hier aan mee. Iets dat zeer gewaardeerd wordt door de organiserende carnavalsvereniging De Knunnekes. Daarna maken de Maïspotters zich op voor de eigen carnavalsavond in de verwarmde Maïskoele, met muzikale medewerking van de Kliko Disco Show. Zondagmorgen echter allemaal al weer vroeg op appèl voor het eigen frühschoppen in de Maïskoele. Maandag wordt al vroeg vertrokken naar Lievelde om de nadorst weg te werken bij het frühschoppen van gastheer de Jonge Nölepeters. Aansluitend dweilen in de Grolse binnenstad. Dinsdagmiddag vieren de jongste Voor-Beltrummers hun eigen carnavals feest tijdens het Kindercarnaval. 's Avonds gaan nog één keer alle remmen los op het eigen slotbal. De opmaat naar Aswoensdag.