Pelle Walterbos, Daan Harbers en Barend Soer op de Tönnekes-praalwagen. Foto: Henri Walterbos
Pelle Walterbos, Daan Harbers en Barend Soer op de Tönnekes-praalwagen. Foto: Henri Walterbos Foto:

De Tönnekes gaan voor

'Make love, not war'

GROENLO - In de verenigingshal is het een drukte van belang. Al enkele maanden wordt er door diverse Knunnekes-geledingen hard gewerkt om tijdens het carnavalsweekend goed voor de dag te komen. Zo ook de jongeren van de Tönnekes. Er wordt gewerkt aan attributen voor een spectaculaire onthulling van de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw en de eigen carnavalswagen wordt opgeknapt.

Door Henri Walterbos

Voorzitter Barend Soer, hoofd bouw en voormalig Jonkheer Pelle Walterbos en nieuw lid Daan Harbers leggen de laatste hand aan de praalwagen. Een mix van 'oud' en 'jong.' Barend werd voorafgaande aan het nieuwe carnavalsseizoen benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Tönnekes. Het betreft echter een overgangsjaar. Vanwege zijn leeftijd zal Barend de jongerencarnavalsvereniging na dit jaar verlaten en hoopt hij de overstap te maken naar De Knunnekes, evenals Pelle. "Klopt," bekent Barend. "Ideeën over de opvolging zijn er al wel, maar daar gaan we het na de carnaval weer over hebben. Eerst volop aan de slag om er dit jaar weer een prachtige Tönnekescampagne van te maken. Alles verloopt tot op heden op schema. We zijn al bijna klaar en kunnen eigenlijk niet meer wachten," vertelt Barend, die ook al menig gezellig samenzijn had met de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw. "Ook zij kunnen niet wachten en hebben er heel veel zin in," lacht hij terwijl Pelle en Daan hem nieuwsgierig aanhoren. "Afgelopen week hebben we nog een gezellige avond gehad met elkaar toen we met zijn allen de nieuwe onderscheidingen geknoopt hebben en enkele onthullingen van eerdere Jonkheren en Jonkvrouwen hebben bekeken. We hebben met elkaar een goede voorbereiding gehad."

Prachtige onthulling
Het thema van de onthulling dit jaar is het leger. "Het motto dat we gekozen hebben is 'Make love, not war.' Een deel van Kras gaan we aankleden als een legerbasis. We hebben een grote tank gemaakt waar iets mee staat te gebeuren, maar wat dat zeggen we nog niet. We denken dat het een prachtige onthulling wordt en een hele mooie avond", weet de voorzitter zeker.
De wagen van de Tönnekes staat er inmiddels 'spic en span' bij. Er is het nodige werk aan verricht, kijkt Pelle terug op de afgelopen bouwweken. "De wagen is door enkele technische Knunnekes bekeken en goed bevonden. De wagen kan nog wel een jaar mee, maar volgend jaar gaan we waarschijnlijk voor een nieuwe wagen. Voor nu hebben we het bordesje van de Jonkheer en Jonkvrouw aan moeten passen. Dat zag er niet meer fraai uit. Nu kunnen we ons vol storten op de bouwwerkzaamheden voor de onthulling."

Debutant
Daan (16) hoort de ervaren 'mannen' glimlachend aan en heeft het zichtbaar naar zijn zin. Het is zijn eerste jaar bij de Tönnekes. "Toen Barend mij vroeg heb ik er eerst over nagedacht en heb ik een proefperiode gehad om te kijken of ik het leuk vond. Daarna leek het mij wel wat. Ik vind het leuk en zit er nu officieel bij." De Tönnekesavond zal tevens zijn vuurdoop zijn. Nooit eerder was hij aanwezig, vanwege zijn leeftijd. "Ik heb er leuke verhalen van gehoord. Het lijkt mij wel leuk."
De muzikale invulling van de avond, die 20.00 uur begint, wordt verzorgd door Ramon Nienhuis en Jasper Bos, oftewel Ray Montreal en Jay Boss. En verder….NIX 18.