Stadsprins Henk-Jan I met adjudant Maurice tezamen met fluit Remco en duit Jeroen. Foto: Theo Huijskes
Stadsprins Henk-Jan I met adjudant Maurice tezamen met fluit Remco en duit Jeroen. Foto: Theo Huijskes Foto:

Prins- en Eregarde van CV De Knunnekes trapt af

Het steekzetten is een niet meer weg te denken traditie

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is alom bekend dat carnaval in Groenlo zich niet alleen beperkt tot de zogenoemde drie dolle dagen. Een en ander komt in het afgelopen weekend weer eens aan het licht wanneer het traditionele 'steekzetten' plaatsvindt onder de regie van de Prins- en Eregarde van carnavalsvereniging De Knunnekes. Een festijn, waarin deze keer niet alleen stadsprins Henk-Jan I en zijn adjudant Maurice en dat onder het motto 'Neet tegenan te brouwen!', een hoofdrol vertolken, maar ook hun beide partners Marloes en Janine. Een bijzonder geslaagd opwarmertje voor de komende driedaagse in de carnavalsveste Grolle.

Deze onvolprezen traditie begint al vroeg op de dag in de bedrijfskantine van Veld Koeltechniek BV, waar de tientallen carnavalisten ook deze keer warm onthaald worden door Henk Veld senior en zijn beide zonen Benno en Hans Veld, alle drie commissaris van de Prins- en Eregarde. Daarbij is het te doen gebruikelijk dat het prinsenpaar van drie jaar geleden, in dit geval prins Remco I (Brockötter) en adjudant Jeroen (Doest), in de functies van Fluit & Duit de regie in handen hebben.

Vermakelijke injectie
Nadat iedereen, ook deze keer onder de onvervalste tonen van Hofkapel De Knolle, zich tegoed heeft gedaan aan de eerste biertjes en vanzelfsprekend de gevulde snert of tomatensoep, wordt er met medewerking van de Vestingstad Express koers gezet richting de woningen van prins en adjudant om vervolgens uit te komen op de eindbestemming, te weten de prinselijke residentie, dit jaar Bar De Lange Gang in de Kevelderstraat. En dat zich hier vervolgens een super gezellig feest afspeelt, laat zich gemakkelijk raden. Een gebeuren dat enkele malen onderbroken wordt door ceremoniële dan wel feestelijke onderdelen. Een ietwat kleine ceremonie doet zich voor op het moment dat een prachtige, ingelijste getuigenis wordt overhandigd van de onderscheidingen van de vijf jubileumprinsenparen tot op dit moment. Het is hierbij Geert-Jan Stokkers, die als vierde jubileumprins voor een toepasselijke toespraak zorgt. Een absoluut hoogtepunt tijdens het residentiefeest vindt echter plaats met de toespraak van Marloes en Janine als zijnde de partners van prins en adjudant. Ook de hoogheden zelf laten zich niet onbetuigd en kruipen voor even in de rol van buutreedner en weten op die manier het samenzijn een extra vermakelijke injectie te geven.

Start ballonnenfonds
Tussen de bedrijven door moeten prins en adjudant ook nog even tijd vrij maken voor het in ontvangst nemen van de eerste zak met kleurrijke ballonnen, beschikbaar gesteld door het via Groenlo Vestingstad Promotion in het leven geroepen ballonnenfonds. In totaal zijn er dit jaar maar liefst 40 duizend ballonnen beschikbaar om de carnavalsveste Grolle kleurrijk te versieren. Gelet op het feit dat zich in het afgelopen weekend alleen al 55 straten hebben aangemeld, is de animo hiervoor zeer groot.

Het prinsenpaar 2018 te midden van het comité ballonnenfonds. Foto: Theo Huijskes