Het Stadsmuseum van Groenlo, zijnde het startpunt van de Gelredag in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Het Stadsmuseum van Groenlo, zijnde het startpunt van de Gelredag in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto:

Gelredag in het teken van de historie van Groenlo

Op zaterdag 10 februari rechtstreeks op Radio Gelderland

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op zaterdag 10 februari vindt de Gelredag van Omroep Gerlderland in Groenlo plaats. Op die dag komen de Ridders van Gelre op bezoek in het vestingstadje Grol om daar onder andere via het bezoeken van een aantal historische gebouwen in de rijke historie van Groenlo te duiken. De daarbij opgedane indrukken worden tussen 10.00 uur en 12.00 uur rechtstreeks uitgezonden bij Radio Gelderland.

De start van deze Gelredag vindt plaats in het Stadsmuseum in de Mattelierstraat, tevens de centrale ontmoetingsplaats gedurende de gehele dag. Van daaruit wordt er een rondgang gemaakt langs diverse historische bezienswaardigheden in Groenlo. Belangstellenden zijn op alle locaties van harte welkom. Iedereen heeft tussen 10.00 uur en 12.00 uur overal gratis entree. Voor belangstellenden, die kiezen voor een 45 minuten durende stadswandeling, staan vier gidsen in historische kledij paraat. Voor de kinderen is er geen apart programma, dit omdat op dezelfde dag 's middags het kindercarnaval plaats vindt. Wel liggen overal kleurplaten voor kinderen die geen carnaval vieren.

In het Stadsmuseum is in iedere zaal iemand in oude kledij aanwezig om toelichtingen te geven over hetgeen er allemaal te zien is. Daarnaast kan men in het museum de film bekijken over de rol die de stad Grol heeft gespeeld tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Bestuurslid Ellen Vehoff van het Stadsmuseum en Ben Verheij, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, zullen daar door verslaggever, tevens Ridder René Arendsen van Omroep Gelderland, aan de tand worden gevoeld over respectievelijk de interessante materie 'Parels uit het depot' en de historie van Groenlo. In de Oude Calixtus, waar eveneens een film over de Tachtigjarige Oorlog kan worden bekeken, zal beheerder Joop Derksen als gastheer optreden.

Stadsboerderij
Ook staat er een bezoek aan de unieke stadskerker onder het Grolse stadhuis op het programma. Daarnaast nemen de programmamakers een kijkje in de Stadsboerderij Grolle in de Notenboomstraat. In deze 17e eeuwse boerderij zal op zaterdag 10 februari tevens gewerkt worden aan het oude weefgetouw dat daar opgesteld staat. Een bezienswaardigheid op zich. Bovendien bestaat er gedurende de gehele morgen en bij voldoende belangstelling ook 's middags volop gelegenheid om de toren van RK Calixtusbasiliek te beklimmen, om op die manier op grote hoogte een blik te werpen op het vestingstadje Grol. Verder is de gehele dag de plaatselijke VVV beschikbaar voor gewenste informatie.


Carnavalsuitzending vanuit Rockcafé Taste

GROENLO - Om het carnavalsweekend goed in te gaa, vindt op vrijdagavond vanuit Rockcafé Taste de traditionele carnavals-radio-uitzending van Gelre FM in samenwerking met de Knunnekes en de Tönnekes plaats. De uitzending is van 21.00 tot 23.00 uur. Er zijn live-optredens van Thomas Oesterholt die de winnende schlager 'T is bienoa zowiet' zal zingen, en Jeroen Doest die het nummer 'Dee twee van de TC' live uit zal voeren. De presentatie is in handen van Bart Huijskes van de Tönnekes en Henri Walterbos van de Knunnekes.