Kerkwal. Foto: Mark Ebbers
Kerkwal. Foto: Mark Ebbers Foto:

Veel versierders actief in Groenlo

GROENLO - Bij de carnavalsoptocht staat het publiek stil en komen de versierde attracties langs. Maar in Groenlo ontstaan in de weken voor carnaval ook veel plekken waar de attracties stilstaan en het publiek in beweging moet komen om alles te zien. Zowel binnen als buiten de gracht.

Door Mark Ebbers

Met name in de laatste twee weekenden voor de drie dolle dagen worden straten versierd, maar ook huizen en tuinen, in groepsverband of individueel. Het gebeurt door buurtverenigingen of door losvaste gezelschappen. Zelfs binnenin de huizen is het op veel plekken versierd; zo is er heel wat te zien achter de ramen en op de vensterbanken. En wie weet wat er in die huizen nog allemaal aan carnavalesks verborgen blijft voor de journalistieke straatgluurder.
De buurt van de prins en adjudant – dit jaar eigenlijk één aangesloten buurt – is al twee weken voor carnaval versierd. In het weekend dat het CCG langskomt met goulash en andere versnaperingen om de buurtversierders aan te sterken.
De zaterdag van het laatste weekend voor carnaval worden nog veel andere plekken voorzien van onder andere vlaggen, slingers en vaantjes. Ook zijn er veel borden te zien, met name op gevels, van onder meer oud-hoogheden, carnavalsgardes en vriendengroepen.
Erik Mentink schat dat minstens 500 mensen actief zijn in het carnavalsklaar maken van de buurten. Zijn ballonnenfonds stelt ook dit jaar weer duizenden ballonnen ter beschikking. De eerste daarvan worden op steekzetzaterdag altijd aangeboden aan de regerend prins en adjudant, dit jaar Henk-Jan I en Maurice.
Het is altijd afwachten of de ballonnen en andere versieringen het soms onstuimige weer voorafgaand aan vastenavond ongeschonden doorkomen. De zware storm van 18 januari jongstleden was door de weergoden zo getimed dat de buitenversieringen er nog geen last van hadden.
Maar wat het weer ook is, het versieren van straten en panden is in elk geval een zekerheid geworden in Groenlo. Wat het Nederlandse elftal niet eens meer elke twee jaar voor elkaar krijgt, lukt het Grolse carnaval wel. En ook nog eens in veel meer verschillende kleuren.
De straten die zich officieel hebben opgegeven dingen mee naar de Straatprijs. Die wordt bekendgemaakt op de morgen van Rosenmontag bij City Lido. De winnaar van 2017 was Harten Drie; in 2016 ging de Beatrixstraat – toevallig de buurt van de toenmalige stadsprins Michaël Lammers – met de eer strijken. Maar er is geen reden om te denken aan doorgestoken kaart, buurtbewoners van de regerende hoogheden zullen logischerwijs extra gemotiveerd zijn.

Trompstraat. Foto: Mark Ebbers
Kerkwal. Foto: Mark Ebbers
Lievelderstraat. Foto: Mark Ebbers
Groeneweg. Foto: Mark Ebbers
Notenboomstraat. Foto: Mark Ebbers