Prins Joost en Adjudant Menno, een week lang de baas in Belhamelsdorp. Foto: Henri Walterbos
Prins Joost en Adjudant Menno, een week lang de baas in Belhamelsdorp. Foto: Henri Walterbos Foto:

Beltrum week lang Belhamelsdorp

BELTRUM - Na een gedegen voorbereiding staat het programma van carnavalvierend Beltrum wederom als een huis. De Belhamels maken zich andermaal op voor een daverend Beltrums carnaval, met de feestneuzen en carnavalssteken allen dezelfde kant uit. Op donderdagavond wordt afgetrapt in het Hassinkhof, waar, naast een optreden van het duo Tonny en Edmund en de Belstars, ook de sleuteloverdracht zal plaatsvinden. "Dat is afgelopen jaar bij toeval ontstaan," weet President Sander Esselink nog.

Door Henri Walterbos

"In het Glazen Huus 2016 was burgemeester Joost van Oostrum te gast toen we het ook over de Beltrumse carnaval hadden. Het idee van een officiële sleuteloverdracht kwam toen ook ter sprake. Dat zou dan op het Hassinkhof plaats moeten vinden, donderdagavond voorafgaande aan de carnaval. Op zondag kan hij niet in Beltrum verschijnen want dan heeft hij immers verplichtingen in Neede. Het was vorig jaar zeer geslaagd. Ook de bewoners vonden het prachtig." Het was de eerste burger zelf die voorstelde van de sleuteloverdracht op donderdagavond in het Hassinkhof graag een traditie te maken. "De burgemeester merkt en ziet zelf ook dat carnaval leeft in Beltrum," is Esselink blij. "Het leek ons daarom direct een goed plan, dus draagt de burgemeester deze avond met de overdracht van de sleutel ook tot en met dinsdag ook 'de macht' over aan Prins Joost en Adjudant Menno. Dat is bij deze jongens, die de komende dagen onder het motto 'Als neaven veur 't leaven vol gas tegen de stroom in' hun beste beentje voor zetten, in zeer vertrouwde handen," is Esselink overtuigd, net als over de invulling van het programma voor de Beltrumse carnaval. Een goed begin is het halve werk. Donderdagavond zijn ter verhoging van de feestvreugde eveneens Jeugdprinses Pleun Schilderinck en Adjudant Wout Schilderinck en het senioren Prinsenpaar Prins Jos en Adjudant Marcel van de partij. Vrijdagavond gaan de Belhamels naar de Eumkes in Zieuwent voor hun Eumkesbal waar ze 's avonds tevens hun nieuwe hoogheden presenteren.

Wilfried Finkers
Zaterdag belooft volgens Esselink een fantastische dag te worden. "Ja, dat wordt leuk. We zijn erg blij en trots dat we Wilfried Finkers hebben kunnen vastleggen voor de Bonte Buutmiddag. Naast hem treden ook onze eigen Bas de Stofjas en Jeroen Bekke op, een van de beste buutreedners van Twente." Op de vraag of buutreedner Boy Jansen nog naar Beltrum komt, na zijn succes op de buutavond/prinsenbal in november, bijvoorbeeld tijdens de Pats Boem Show, als Herman den Blijker of André Rieu, hierover hult de President zich in een lachend stilzwijgen. 's Avonds trekken de Belhamels vol door met een knalfeest met Bad Timing, de band van Mart Hillen in Joost's Jailhouse en DJ Elmar in Menno's Thunderdome."

Frühschoppen
Zondagmorgen is het weer vroeg dag en brengen de Belhamels een bezoek aan het frühschoppen bij de buren in Voor Beltrum. De maandag viert het Beltrumse gezelschap carnaval buiten de deur. 's Morgens frühschoppen bij de Jonge Nölepeters in Lievelde, 's middags dompelen de Belhamels zich onder in de carnavalsfeestvreugde in de Grolse binnenstad tijdens het dweilen. Op de laatste dag staat het Kindercarnaval op de rol, in samenwerking met Basisschool de Sterrenboog. Dit jaar valt de carnaval onder schooltijd. Het feest zal er echter niet minder om zijn. 's Avond de afsluiting van de Beltrumse carnaval met de Pats Boem show in het Belhamelhoes.