De Bittere Ballen in 2014. Foto: PR
De Bittere Ballen in 2014. Foto: PR Foto:

De mensen achter, voor en op de optochtwagens - deel 2

Ballen en Snikkels

Door Mark Ebbers

GROENLO - In het tweede en laatste deel over de carnavalswagenbouwers is het de beurt aan de groepen De Bittere Ballen en De Snikkels.

Liever bitterballen dan tennisballen
Paul Harbers doet namens De Bittere Ballen het woord. Zij doen mee in de categorie grote wagens, maar ze hebben dit jaar ook een grote loopgroep. De verdeling is traditioneel-carnavalesk: de heren op de wagen en de dames lopend in de groep.

Hoe, wanneer en door wie ontstond het idee voor jullie wagen van dit jaar?
"In oktober 2017 hebben we weer gepolst bij alle deelnemers van vorig jaar en een aantal nieuwe leden van onze tennisgroep, De Bittere Ballen, of er interesse bestond om deel te nemen aan de optocht 2018. De interesse was er wel degelijk en in grote aantallen: 37 personen hadden er zin in. Volwassenen en kinderen, leeftijdscategorie vanaf 5 tot 50 jaar. De groep leeft. Eerst maar eens ideeën verzamelen en uiteindelijk hebben we democratisch gestemd, waarbij er één idee als beste uit de bus kwam. En heel toevallig was het idee van mijzelf. Gezien het grote aantal deelnemers hebben we besloten om de groep te splitsen in twee groepen: 19 heren met een grote wagen, 18 dames in een grote loopgroep."

Is er goeie taakverdeling binnen de groep? Zijn er specialisten, allrounders? Zijn er werkpaarden en sierpaarden?
"Iedereen in onze groep heeft zijn of haar inbreng en wordt gehoord. Dat is zeer belangrijk in het groepsproces voor vrijwilligers. Hiërarchie zoals in betaald werk, bestaat bij ons niet. Al zijn er beslissers op de achtergrond na goed overleg. Maar we komen er altijd snel uit, al dan niet met de nodige discussie. Maar daar blijf je scherp van. Taakverdeling is er bij ons: er is een creatieve groep, een operationele/bouwersgroep, een heel belangrijke catering/drankgroep, een inkopersgroep, een financiëngroep, een kostuummakersgroep, een choreografiegroep en een rotzooiopruimers-groep. De een is hier goed in en de ander is daar goed in. Allrounders zijn er niet aanwezig in onze groep. Per saldo is ons streven: als het totale plaatje maar klopt."

Waarom doe je mee aan de Grolse carnavalsoptocht?
"Meedoen aan de Grolse carnavalsoptocht is voor de meesten van onze groep iets vanzelfsprekends geworden. We doen nu voor de vijfde keer mee en hebben tussendoor weleens een jaartje overgeslagen, maar dan is er geen voorpret en mis je het voortraject naar de carnaval toe. Dus ik zou zeggen tegen eenieder in Groenlo: vooral meedoen, het is leuk."

Wat vind je van al die loopgroepen? Een mooie afwisseling met de wagens, of misschien toch wat gemakzuchtig?
"Ik weet uit mijn korte ervaring dat het maken van een wagen, in ons geval een grote, heel veel tijd en inspanning kost. En vooral niet te vergeten financiële middelen. Een tekort aan wagens in de optocht ontstaat door ruimtegebrek, materiaalgebrek, geldgebrek en motivatie. Veel groepen denken dan: dit jaar maar geen wagen, we houden het op een loopgroep. Ik wil vermelden dat ik alle respect heb voor de diverse loopgroepen omdat ze natuurlijk veel tijd en geld in de prachtige pakken steken. Het totale plaatje tijdens de optocht moet kloppen en daar horen ook loopgroepen bij. Het publiek moet met een lachend gezicht het feestgedruis ingaan. Het gebrek aan het bovenstaande kan natuurlijk positief gestimuleerd worden door De Knunnekes en de gemeente Oost Gelre. Want het wegvallen van de Grolse carnavalsoptocht kan natuurlijk niet en zou na het wegvallen van het bloemencorso in Groenlo, een tweede debacle worden voor Groenlo."

Kun je in het kort iets vertellen over de geschiedenis van jullie groep en over de successen of juist het uitblijven daarvan?
"Onze tennisgroep, De Bittere Ballen, is tientallen jaren geleden ontstaan uit tennissers die bitterballen belangrijker vonden dan tennisballen. In de loop der jaren is de samenstelling van de groep veranderd en spelen we wekelijks met 17 spelers of dat hopen we dan. Ons motto is: 'Omdat het tennissen op de tweede plaats komt'. In 2013 is onze carnavalsactiviteit ontstaan als gevolg van het feit dat een tweetal spelers van onze tennisgroep, Maarten Kooiker (de huidige president der Knunnekes) en Martin Geessinck, resp. prins en adjudant werden van De Knunnekes in dat carnavalsjaar 2012/2013. In de voorgaande jaren waren de successen niet om naar huis te schrijven, met als maximaal resultaat twee keer de vierde plek. Voor 'sportmensen' zoals wij een vervelende plek. Of dit terecht is en het niet een hogere plek had moeten zijn, laat ik over aan de integriteit van diegenen die erover gaan. Wij wensen iedereen een mooie carnaval toe en onze concurrenten succes."

De Snikkels
De Snikkels - dit jaar in de optocht met een kleine wagen en met al flink wat successen achter hun naam - zijn kort en krachtig, althans in de antwoorden via woordvoerder Hans Gockel.

Hoe, wanneer en door wie ontstond het idee voor jullie wagen van dit jaar?
"Het idee is ontstaan tijdens de online cursus 'vrije tijd en schilderen: zegen of vloek?' in onze besloten groep op LinkedIn. Gebruiker NickO (niet zijn echte naam) kwam als reaguurder in de comments met het idee."

Is er goeie taakverdeling binnen de groep? Zijn er specialisten, allrounders? Zijn er werkpaarden en sierpaarden?
"Nee, er komen alleen ezels aan te pas."

Waarom doe je mee aan de Grolse carnavalsoptocht?
"De Grolse optocht ligt logistiek gezien dichtbij voor alle leden van De Snikkels en is in de aanlooproute naar de carnaval dan voor de hand liggend."

Wat vind je van al die loopgroepen?
"De toekomst bestaat uit loopgroepen, deze lopen namelijk voor de muziek uit."

Kun je in het kort iets vertellen over de geschiedenis van jullie groep?
"Wij kunnen geen korte verhalen over onze historie vertellen, daarmee zouden wij wij de lezers van dit weekblad te kort doen. Enkel de tijdloze slogan 'winnen is belangrijk' vat onze missie goed samen."

De Snikkels als Soldaat van Oranje, in 2017.  Foto: PR