Hennie Garstenveld en Erik Mentink met in hun midden de Spaanse schat. Foto: PR
Hennie Garstenveld en Erik Mentink met in hun midden de Spaanse schat. Foto: PR

GroepsuitjesGroenlo en Stadsboerderij Grolle werken samen


GROENLO - GroepsuitjesGroenlo werkt al geruime tijd samen met de Stadsboerderij Grolle. De Stadsboerderij Grolle was bij een aantal onderdelen van het hele scala aan arrangementen uit de stal van GroepsuitjesGroenlo reeds partner. Dit tot volle tevredenheid van beide. Maar bij het nieuwe arrangement genaamd Kraak de Code wordt er zelfs gestart vanuit de Stadsboerderij. Lange tijd is er gewerkt aan deze nieuwste loot aan de stam van GroepsuitjesGroenlo. De vrijwilligers van de Stadsboerderij Grolle en leerlingen van het Graafschap College hebben dit leuke speurarrangement de laatste paar maanden getest. Her en der zijn een paar aanpassingen gedaan. Maar nu is het zover dat Kraak de Code uitgerold kan worden.

Het vestingstadje Grol werd ooit belegerd door het Staatse leger van Prins Frederik Hendrik. De Spaanse stadscommandant Mathijs van Dulcken geeft zich gewonnen tijdens het Belegh van Grol op 19 augustus 1627. Een dag later op 20 augustus vertrekken de Spaanse soldaten met veel van hun goederen uit het vestingstadje Grol. Maar één ding hebben ze niet mee mogen nemen namelijk de Spaanse goudschat. Die hebben de Spanjaarden vlak voor hun overgave ergens begraven in Grol. Onlangs werd deze Spaanse goudschat bij werkzaamheden opgegraven. Maar er is een probleem. Er zit een slot op de schatkist met een cijfercode. Het slot is tot op de dag van vandaag niet open te krijgen. De Spanjaarden hebben wel een oorkonde achtergelaten met daarop diverse opdrachten hoe de code van het slot te kraken. Dit vormt een speurarrangement waarbij men goed moet opletten.

Nieuw bierarrangement
Op dit moment wordt er ook gewerkt aan een nieuw bierarrangement bij GroepsuitjesGroenlo. Het wordt een arrangement waar de meer dan 400-jarige biergeschiedenis van Groenlo verteld wordt aan de hand van een powerpointpresentatie. Het bier arrangement gaat niet over het bierproces, maar over de biergeschiedenis van Groenlo aldus Erik Mentink. Daar is genoeg over te vertellen. Met de komst van Brouwersnös is de circel van de biergeschiedenis rond. Brouwersnös schrijft de nieuwe hoofdstukken in de biergeschiedenis van Groenlo. Medio april 2018 zal het klaar zijn. Het volledige arrangement van Kraak de Code staat inmiddels op www.groepsuitjesgroenlo.nl.


Handbaldames 1 tegen Wierden

GROENLO - Afgelopen zondag mochten de deerntjens van Grol 1 richting Tukkerland, dit maal in Wierden. Thuis regeerden de dames van Grol het spel volledig. In Wierden liep dit toch even iets anders. Vanaf het begin ging het gelijk op en waren de teams aan elkaar gewaagd. De dames van Grol waren van mening dat de beslissingen van de scheids soms teveel in het voordeel van Wierden werden gemaakt, dit werkte frustrerend. Na een half uur spelen stond er een ruststand van 9-7 op het scorebord in het voordeel van de thuisploeg. In de tweede helft bleek al snel dat snelheid het geheime wapen van Grol was. De dames wisten namelijk een voorsprong te pakken van 3 punten. Waar het vorige week niet mogelijk was om de voorsprong te behouden lukte het Grol dit keer wel. De tweede helft bleef een spannende nek aan nek race, maar Grol wist de wedstrijd goed uit te spelen. Na 60 minuten stond er 20-21 op het scorebord.

D1 tegen Pacelli
Op zondagmorgen 4 februari speelden de meiden van de D1 de spannende wedstrijd tegen de nummer 2 in de ranglijst. Bij winst zouden ze 4 punten uitlopen op de nummer 2. De spanning zat er dus goed in en dat was te zien aan de meiden uit Groenlo. De zenuwen veroorzaakte balverlies in het begin waardoor Pacelli op voorsprong kwam. De meiden herstelden zich goed en de ruststand was in het voordeel van Grol. Na de rust liep Grol uit naar 9-6, maar toen begon vermoeidheid een rol te spelen. Grol speelde ook met een aantal zieken, ook dat speelde een rol. Pacelli kwam sterk terug en de zenuwen sloegen bij Grol weer toe. Uiteindelijk is de eindstand 12-12 geworden en kunnen we terugkijken naar een wedstrijd waar Grol goed geknokt heeft en nog steeds op nummer 1 staat.