De Torenwachter over woningen en woningzoekenden

Ik heb de indruk, beste Grollenaren, dat het bouwen van woningen in Nederland langzamerhand een hoofdpijndossier wordt of al is en dat geldt ook om andere redenen voor dit gebied. Ik weet er zelf niet buitengewoon veel van, wat als voordeel heeft dat ik niet wordt gehinderd door enige deskundigheid. En dat heeft weer als voordeel dat ik de gedachten de vrije loop kan laten. Er schijnt landelijk een grote vraag naar woningen te zijn en er moeten heel wat bouwsels uit de grond worden gestampt om aan de wensen te voldoen. Vraag en aanbod zijn vaak in dit soort situaties niet met elkaar in evenwicht en dan tuimelen de deskundigen over elkaar heen in het vinden van oplossingen die 'aan ieder recht doen'. Zo ongeveer.

Hier in de Achterhoek is het zo dat we te maken hebben met een krimpende bevolking (in aantallen dan) en het aantal te bouwen woningen is daarmee naar ik meen in overeenstemming gebracht. Dat is een andere uitdrukking voor het bouwen van minder woningen. Dus we moeten allemaal minder bouwen. Maar het schijnt nu toch weer zo te zijn, dat er ook hier behoefte is aan woningen voor jongeren, 'alleenwonenden' en wellicht ook nog voor andere groepen. Ik lees vaak dat we jongeren hier moet houden, aan ons moeten binden en daar hoort dan natuurlijk een voor hen passende woonruimte bij.

Ik heb zelf sterk de indruk dat de gemeenten in de Achterhoek met die krimp wat in hun maag zitten. Het aantal inwoners krimpt, maar de problemen daarbij juist niet. Dat is een soort paradox, een spagaat en ik denk dat de meeste bestuurders zich niet dagelijks trainen in spagaten. Want dat valt om den drommel niet mee; vooral niet als je dat tussen al die gemeentelijke stukken moet doen die je in je glijvlucht meeneemt. Maar in ernst verder nu. Je voelt dat de gemeenten wel willen bouwen, maar zitten dan met het hoofd tegen het volumeplafond aan en met het probleem in hun maag. Je kunt dan denken aan andere inventieve oplossingen of aan bestuurlijke ongehoorzaamheid omdat je wilt voldoen aan de roep van de inwoners.

Dat probleem zal nog wel een tijdje spelen. Hier in ons mooie Grolle is nu een plan gepresenteerd voor een kleine 40 woningen op het complex Oldenhuis. Ik vermoed dat veel Grollenaren wellicht al bijna waren verheten dat daar nog een toekomstig woongebied lag, waar jaren geleden alweer werd gedacht aan aantallen van 75 woningen.

Nu is er toch maar een inventief systeem bedacht met minder woningen die ook nog op een nieuwe manier van energie worden voorzien. We doen aan de nieuwe tijd mee met een systeem dat verrassend snel naderbij komt.

Wat me wat Groenlo betreft wel deugd doet is de bouw van steeds meer woningen in de binnenstad. Zelf vind ik bijvoorbeeld de invulling van het voormalige Europlein of Europaplein mooi uitgevoerd. Het brengt het karakter van ons prachtige compacte straatbeeld weer terug en dat is zondermeer een aanwinst voor de veste. Je ziet ook op andere plekken mooie wooninvullingen ontstaan. Ik denk ook - ik schreef daar al eerder uitvoerig over - dat we in plaats van winkels woningen in de binnenstad moeten bouwen. Het is zonneklaar dat de hoeveelheid winkels die we hadden in deze tijd niet meer in stand kan blijven. Dus is meer woningen in de binnenstad een mooie oplossing. Dat brengt ook extra leven in de centrum en af en toe een verdwaald fietsje.

Ik hoop alleen dat we die gedachte ondanks die bouwbeperking toch kunnen realiseren.

Torenwachter