Gerrie Hilderink-Nieboer bij de beschadigde grafsteen van haar ouders.
Gerrie Hilderink-Nieboer bij de beschadigde grafsteen van haar ouders. Foto:

Ontvreemding bronzen vogel en bos bloemen van graf overleden ouders

'Dit doet zo ontzettend
veel pijn'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Een paar dagen nadat Gerrie Hilderink-Nieboer een verse bos bloemen op het graf van haar ouders had gelegd ter gelegenheid van hun trouwdag, 25 januari, verneemt ze van haar man dat de bos, inclusief vaas ontvreemd is van het graf. Tot overmaat van ramp is ook een van de twee bronzen vogeltjes verdwenen. De vogeltjes zij door middel van een stalen pin in de grafsteen bevestigd. "De bos heb ik een dag voor hun trouwdatum in de vaas op het graf geplaatst. Toen was alles nog intact. Mijn man ging een paar dagen later kijken hoe de bos bloemen er bij stond en of die mogelijk al van het graf gehaald moest worden. Toen belde hij en zei hij dat het weg was. Vreselijk. De dader moet er veel moeite voor hebben gedaan om het vogeltje er van af te halen. Het is er met geweld afgetrapt of geslagen met een zware beschadiging aan de steen als gevolg. Ik ben er heel erg verdrietig van. Mijn ouders hadden de vogeltjes zelf uitgezocht voor hun graf. Ze horen zo ontzettend bij hen. Dit doet zo ontzettend veel pijn. Sindsdien heb ik slapeloze nachten en ben ik heel erg boos", aldus Gerrie, aangeslagen staand bij het urnengraf van haar ouders op de RK Begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg. De waarde van het vogeltje betreft 110 euro.

Geen politieonderzoek
Ze meldde het voorval bij de politie maar deze zegt niets te kunnen betekenen voor haar. "Helaas kan er geen politieonderzoek plaatsvinden omdat er geen daderspoor is", kreeg Gerrie te horen. "De agente waarbij ik aangifte deed vroeg of ik misschien wist of er bij meer graven iets vermist werd. Helaas kan ik daar geen antwoord op geven. Ik heb via Facebook geprobeerd mensen te vragen of zij weten van meer diefstallen en vernielingen, of dat mensen misschien iets gezien hebben in de urnentuin, achter het columbarium. Ik heb namelijk ook wel eens mensen met bloemen de poort uit zien lopen. Dan vraag je niets, want je wilt mensen ook niet vals beschuldigen, want de bloemen hoeven niet gestolen te zijn natuurlijk. Ik heb ook geen enkel vermoeden over wie het gedaan zou kunnen hebben. Ik heb alles nog afgezocht, gekeken of het beeldje en de bloemen misschien ergens neergegooid zijn."

Extra verdriet
De reacties op Facebook logen er niet om, laat Gerrie zien. 'Debielen', 'respectloos', 'hand er af', zomaar enkele opmerkingen onder haar bericht. "Heel fijn allemaal die reacties maar je krijgt er ook weer extra verdriet van." Ondanks dat het voorval al drie weken geleden gebeurde houdt het haar nog steeds dag en nacht bezig. "Ik voel me nog steeds verdrietig en boos en hoop maar dat dit vreselijke gevoel slijt. Wie doet nou zoiets? Die twee vogeltjes horen zo bij mijn ouders."

Mentaliteit van mensen
Ook begraafplaats beheerder Dinand Froeling en voorzitter van de RK Begraafplaats Jan Harks zijn aangeslagen. "Nadat mevrouw contact met ons had gezocht hebben wij ook alles afgezocht en niets gevonden", vertelt de beheerder. "Er zijn ook geen vernielingen of meer diefstallen gezien, maar wij weten natuurlijk niet precies wat er allemaal op graven staat. En soms gebeurt het misschien wel eens, maar wordt het niet gemeld. Dat kan natuurlijk ook nog. De laatste jaren gaat het volgens mij gewoon goed. In het begin heb ik wel eens meegemaakt dat er of een bos bloemen weg was, of een mand. Gelukkig geen vandalisme nog. Het ligt ook aan de mentaliteit van mensen. In de tijd dat er kerststukjes gemaakt worden komen mensen ook hier om groen af te knippen, terwijl het privéterrein is. Dit voorval maakt ons wel scherper."

De begraafplaats is niet voornemens om camerabewaking in te zetten. "De privacy vinden we belangrijk, en dan heb je nog geen goed zicht op wat er bij de graven gebeurt. Je kunt het niet voorkomen. Openings- en sluitingstijden wil je ook niet hanteren. Officieel mag je een uur na zonsondergang niet meer de begraafplaats op, maar ja, moet je dan het hek dicht doen? Daar zijn wij geen voorstander van", verklaart Jan Harks. "Dan straf je een hele groot groep mensen die zich altijd netjes gedragen. Mogelijk dat dit verhaal de sociale controle verhoogt en vermeende daders afschrikt om iets te stelen. Mochten er mensen zijn die ontdekken dat ook zij iets missen op graven dan hoop ik dat zij zich melden." De schade aan het graf van Gerrie's ouders zal hersteld worden. "Het vogeltje is alweer besteld, maar het zal altijd dat vogeltje blijven dat een vervanging is voor het gestolen vogeltje."

Een foto van de vogeltjes toen de steen nog onbeschadigd was.