Coolumn

Het is Sven Kramer (zoon van Yep) weer niet gelukt. De obsessie over de verkeerde wissel blijft, misschien wel voor altijd. Ik was donderdagmiddag een paar uur behoorlijk gedeprimeerd - nu gaat het wel weer beter.

Ik ken Sven namelijk persoonlijk; hij kent mij niet persoonlijk, maar dat is een ander verhaal. Ik heb hem ook nooit ontmoet, en als dat wel zo zou zijn, dan zou ik daar niet in een column mee gaan lopen koketteren - daar zijn anderen gewoon beter in dan ik. En afwisseling houdt een krant krachtig, dynamisch en veelkleurig.

Een bepaalde afstand op een ijsbaan, tegen de klok in, in een zo kort mogelijke tijd afleggen. Iets zinlozers is er eigenlijk niet te bedenken. Maar ja, elke sport is op een bepaalde manier beschouwd natuurlijk zinloos. Het hele leven is zinloos. En het irritante of juist het leuke is dat mensen zich - in tegenstelling tot dieren en sporthooligans - bewust zijn van die zinloosheid.

Maar laat ik niet te diep gaan in deze huis-aan-huis-column.

Misschien kan Sven het over vier jaar nog een keer proberen. Dan is-ie 35. Kijk naar Roger Federer. De tennisser is opnieuw nummer 1 van de wereld en hij is 36 (je kunt het bijna niet uitspreken, zo'n hoge leeftijd). Maar schaatsen is een duursport en tennis een intervalsport en in een duursport kun je je biologische grenzen minder goed compenseren. Dat heb ik me laten vertellen door een sporttherapeut die ik ook al persoonlijk ken, en in dit geval is het wederzijds.

Of kijk naar Claudia Pechstein: 45 jaar. Ik weet nog dat de Duitse schaatsster 40 was, en dat was al oud op dat niveau. Ik denk wel dat zij over vier jaar toch echt niet meer moet doen, dan wordt het zielig. Dan wordt het een doorloopster.

Als je te oud bent voor topsport kun je altijd nog columns gaan schrijven. Of - en dat is echt een stuk moeilijker en ook vaak ondankbaarder - gemeenteraadslid worden. Of je kunt plaatsnamen gaan spellen voor de Nationale Bewegwijzeringsdienst. Maar o o o, dat is niet te doen.

Op die plek waar die o te veel is geplaatst, is het nog 2 kilometer naar het dorp en nog 10 kilometer naar het stadje. En met name dat laatste stuk blijft een lastig te overbruggen afstand.


F. Zand