De organisatie van de eerste Bevrijdingsvuurestafette met geheel links wethouder Jos Hoenderboom en geheel rechts burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes
De organisatie van de eerste Bevrijdingsvuurestafette met geheel links wethouder Jos Hoenderboom en geheel rechts burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes

Bevrijdingsvuurestafette op 5 mei naar Oost Gelre

Resultaat van samenwerking tussen Lichtenvoorde en Groenlo

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Alleen maar vele blije gezichten afgelopen week op het ontmoetingsplein in het gemeentehuis te Lichtenvoorde. De aanleiding hiervoor was een persconferentie waarbij bekend werd gemaakt dat de gemeente Oost Gelre dit jaar in de nacht van Dodenherdenking (4 mei) op Bevrijdingsdag (5 mei) voor het eerst meedoet aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette.

De jaarlijkse estafette, het symbool voor Vrede en Vrijheid, kent inmiddels reeds een levensduur van 70 jaar. Sedert 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Het vuur, dat de overgang markeert van herdenken naar vieren, van vier mei naar vijf mei, wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 mei plein voor Hotel De Wereld in Wageningen. Nadat het vuur ontstoken is, wordt het verspreid over het gehele land en dat naar tal van verschillende gemeenten. En daarbij komt dit jaar dus ook Oost Gelre.

Gezamenlijke aanpak van Lichtenvoorde en Groenlo
Het initiatief voor het organiseren van een estafette in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen richting Groenlo, komt van de zijde van het 4 en 5 mei Comité Lichtenvoorde en het Comité Dodenherdenking 4 mei Groenlo. Woordvoerder Walter Leemreize, voorzitter van het Lichtenvoordse comité, maakte tijdens de bijeenkomst, waarbij ook het college van burgemeester en wethouders aanwezig was, bekend dat men met elkaar maar vrij kort aan tafel had gezeten om vervolgens tegen elkaar te kunnen zeggen: 'Dit gaan wij gewoon doen!' Een mededeling die bevestigd werd door Maria Monasso-Roes als vertegenwoordiger van het Groenlose comité. "Een prachtig initiatief waar wij met ons allen achter staan."

Leemreize gaf aan dat Lichtenvoorde dit jaar op 5 mei voor de ontvangst tekent en dat Groenlo dat in 2019 gaat doen. "Maar niet vergeten mag worden dat de snelle en goede samenwerking tussen beide grote kernen met name mogelijk is gemaakt door de medewerking van de lopersverenigingen uit zowel Groenlo als Lichtenvoorde. "Van beide verenigingen samen zullen in totaal zestig lopers aan de estafette deelnemen. Deze lopen om de beurt met het vuur richting Oost Gelre, waarbij telkenmale vijf à zes personen tegelijkertijd in actie komen. Daarnaast zullen diverse vrijwilligers hun medewerking verlenen om een goede en met name veilige estafetteloop te bewerkstelligen."

Looproute door alle kleine kernen
Na de start rond middernacht in Wageningen, is het de bedoeling dat de lopers op 5 mei rond de klok van 10.00 uur 's morgens aankomen bij De Radstake aan de Twenteroute. Vervolgens wordt er een route gelopen, waarbij niet alleen Groenlo en Lichtenvoorde worden aangedaan, maar tevens ook alle kleine kernen van de gemeente Oost Gelre en dat van Harreveld tot Mariënvelde, van Zieuwent tot Lievelde en van Zwolle tot Vragender. In iedere kern wordt een ontvangst voorbereid door de plaatselijke belangenorganisatie, waarbij tegelijkertijd ook daar het vuur zal worden ontstoken. Zal dat wat de grote kernen betreft in Groenlo waarschijnlijk op de Markt, op de Maliebaan nabij de muziekkoepel of bij SCC De Mattelier gebeuren, in Lichtenvoorde, dit jaar het eindpunt, gebeurt dat zeker op de Markt, alwaar rond 14.00 uur een groot bevrijdingsvuurmozaïek wordt ontstoken. De binnenkomst in Lichtenvoorde geschiedt aan de Aaltense kant, alwaar de plaatselijke Rainbowband aanwezig zal zijn om de estafetteploeg richting het centrum van Lichtenvoorde te vergezellen. Daarnaast zijn er concrete plannen om voor deze gelegenheid een uniek, uit vijftig muzikanten bestaand Bevrijdingsorkest te formeren. Hiervoor kunnen zich belangstellende muzikanten uit alle grote en kleine kernen van Oost Gelre aanmelden.