Basisschool De Hoeksteen, met op dit moment nog voldoende leerlingen, zou in de toekomst ondergebracht kunnen worden bij de Ni-je Veste Buitenschans. Foto: Theo Huijskes
Basisschool De Hoeksteen, met op dit moment nog voldoende leerlingen, zou in de toekomst ondergebracht kunnen worden bij de Ni-je Veste Buitenschans. Foto: Theo Huijskes Foto:

Terug naar drie basisscholen

30 procent minder leerlingen verwacht in zes jaar tijd

GROENLO - Ondanks nog vele onduidelijkheden bij de behandeling van het eindrapport onderzoek huisvesting basisonderwijs in Groenlo in de raadscommissie, is er één aspect duidelijk geworden: Groenlo zal het in de naaste toekomst moeten doen met drie tot hooguit vier basisscholen. Een en ander is met name het gevolg van het gegeven dat het leerlingenaantal in Groenlo tot het jaar 2024 met circa 30% gaat dalen.

Door Theo Huijskes

Uit het door het externe onderzoeksbureau Team Sygma opgestelde onderzoeksrapport kan worden afgeleid dat daarbij de keuze valt op de basisscholen St. Willibrordus, Ni'je Veste Buitenschans en Ni'je Veste Wheme. De basisschool St. Ludgerus in het buurtschap Zwolle is niet in het onderzoek betrokken en zal vooralsnog zelfstandig blijven. Daarbij is het geen voorbarig vooruitzicht dat deze school in de toekomst verhuist naar de Ni'je Veste, locatie Wheme, de basisschool die in verband met de ligging in het centrum van Groenlo zowel het college van b&w als de gemeenteraad van Oost Gelre wil behouden.


Toekomst van De Bron
Het waren met name de commissieleden Richard Klein Tank (PvdA) en Niek Bragt (CDA), die zich afvroegen welke rol het voormalig cultureel centrum De Bron in de nieuwe situering speelt, nu dit gebouw zo goed als zeker verkocht is aan een particuliere ondernemer.

Klein Tank: "Ik ben niet echt blij met de gehele gang van zaken en wil van het college weten welke conclusies men trekt uit dit rapport." Aangevuld door Bragt met de opmerking dat cc De Bron van meet af aan toch een potentiële kandidaat was voor een onderwijslocatie. Daar waar Jan Janssen (D66) tevreden was met de bevindingen, maar zich wel afvroeg waarom een dergelijk rapport zoveel geld moet kosten en daarnaast informeerde wat er straks met de leegstaande schoolgebouwen gaat gebeuren, vroegen Kees Porskamp (VVD) en Paul Wallerbos (OOG) de nodige aandacht voor de omgeving van de St. Willibrordusschool, die straks en dat ook in de ogen van het schoolbestuur Delta moet gaan fungeren als een IKC (Integraal Kind Centrum). Naar hun mening zullen als gevolg daarvan zich hier de nodige verkeerstechnische problemen gaan aandienen. Het is daarom volgens hen zaak dat hiervoor in een vroeg stadium een verkeersplan komt, waarbij de buurt en andere belanghebbenden worden betrokken.

Lees verder op pagina 3