Basisschool in de binnenstad

Sinds het najaar van 2015 heeft VVD-Raadslid Kees Porskamp regelmatig aan de (school)bel getrokken in de gemeenteraad om te pleiten voor het behoud van de basisschool Ni-je Veste Wheme in de binnenstad van Groenlo. Immers bij een leefbare binnenstad met reuring hoort een basisschool. Daarnaast vindt er de nodige verjonging in de aangrenzende muziekbuurt plaats en wordt op steenworp afstand van de school de wijk Brouwhuizen ontwikkeld. Gezien de afgelopen commissievergadering lijkt het erop dat de gehele raad dit standpunt inmiddels ook gaat omarmen. Nu het schoolbestuur van Delta nog.
Kort voor de zomervakantie in 2015 bleken er plannen te zijn om de onderbouw per schooljaar 2015-2016 te gaan overplaatsen van de binnenstad naar de locatie aan de Buitenschans. Echter hier heeft men op het laatste moment vanaf gezien, omdat men dit toch te gehaast vond. In het najaar van 2015 kregen ouders tijdens een ouderavond bij de rondvraag te horen dat het schoolbestuur van Delta, waar de Ni-je Veste onder valt, het voornemen had om de locatie aan de Wheme te sluiten. Dit in verband met het teruglopen van de leerlingenaantallen. Diverse ouders was inmiddels al ter ore gekomen dat er bij de Ni-je Veste aan de Wheme bij aanmelding van nieuwe leerlingen actief gestuurd werd op doorverwijzing naar de Ni-je Veste Buitenschans. Dit met de mededeling dat de school aan de Wheme op termijn dicht zou gaan. Het is dan niet zo gek dat leerlingenaantallen teruglopen. Naar aanleiding hiervan hebben diverse bezorgde ouders van basisschool de Ni-je Veste locatie Wheme contact met ons gezocht.
Herhaaldelijk hebben wij hierover vragen gesteld en gepleit dat er een onderzoek moest komen naar de toekomstige huisvesting basisonderwijs Groenlo, waarbij een goede geografische spreiding van belang is. Eindelijk ligt dit rapport er nu. Waarbij de Raad naar aanleiding van het rapport drie locaties als uitgangspunt voor de toekomstige ontwikkeling van het basisonderwijs in Groenlo lijkt te gaan onderschrijven.
Daarna is het schoolbestuur aan zet. Het is namelijk wettelijk bepaald dat de gemeente het krediet voor de huisvesting van de basisscholen beschikbaar moet stellen, maar dat het schoolbestuur uiteindelijk beslist waar de scholen komen te staan.
Wij hebben de afgelopen jaren regelmatig de alarmbel laten afgaan betreffende het behoud van een school in de binnenstad. Laten we hopen dat het schoolbestuur van Delta wakker is geworden en er nu voor kiest om definitief de schoolbel in de binnenstad van Groenlo te laten blijven klinken.


Fractie VVD Oost Gelre