Juf Dinie (van de Gevel) in de achtertuin van haar boerderijwoning in Zieuwent. Foto: Theo Huijskes
Juf Dinie (van de Gevel) in de achtertuin van haar boerderijwoning in Zieuwent. Foto: Theo Huijskes Foto:

Juf Dinie stapt na ruim 44 jaar uit het onderwijs

'De grote betrokkenheid zal ik gaan missen!'

Door Theo Huijskes

GROENLO/ZIEUWENT - "Toen de basisschool St. Willibrordus in Groenlo medio 1973 werd geopend, ben ik er begonnen als onderwijskracht. En nu alles ernaar uitziet dat de school plaats moet maken voor een nieuw te bouwen IKC (Integraal Kind Centrum), neem ik afscheid. Een periode van 44 jaar en 5 maand die inmiddels achter mij ligt, maar waarin ik al die jaren met onvoorstelbaar veel plezier deel heb mogen uitmaken van een hecht onderwijsteam, waarbij alles in het teken stond van de vorming en het welzijn van het kind."

Aan het woord is Dinie van de Gevel, geboren Elferink. In haar boerderijwoning aan de Dorpsstraat in Zieuwent praat de inmiddels 65-jarige Dinie honderduit over haar onderwijsleven. Binnen de huidige gemeente Oost Gelre neemt de met Walter van de Gevel gehuwde juf Dinie een bijzonder plek in. Dit vooral vanwege het feit dat zij op 13 januari 1953 in Lichtenvoorde is geboren en daar ook jaren achtereen woonachtig is geweest, ruim 44 jaar aan school heeft gestaan in Groenlo en thans al meer dan 24 jaar woonachtig is in Zieuwent.

Een bijzondere band opgebouwd
"Dat ik in het onderwijs ben gestapt, heeft natuurlijk te maken met het feit dat ik uit een onderwijsfamilie kom. Verder een prachtige baan natuurlijk. Dit laatste voornamelijk vanwege het afwisselende karakter, omdat je ieder schooljaar met een nieuwe groep kinderen hebt te maken. Bijzonder daarbij is dat ik aan kinderen les heb gegeven, waarvan ik de ouders ook in de klas heb gehad. Dat ik daarbij aaneengesloten in Groenlo, en dat ook nog eens aan een en dezelfde school, het basisonderwijs heb gediend, heeft verschillende redenen. Allereerst ben ik niet iemand die gauw verkast, ik ben honkvast. Daarnaast heb ik door de jaren heen met alle collega's en anderen om mij heen een bijzondere band opgebouwd. De omgang met elkaar is voortreffelijk. Wanneer ik aangeef dat de St. Willibrordusschool voor mij altijd een tweede thuis was en nog is, zegt dat in feite al genoeg. Daarom werd er ook nooit op een uurtje meer gelet. Iedereen had en heeft alles over voor het team en dus voor de school. Aan deze school heb ik een viertal directeuren meegemaakt en tal van fijne en lieve collega's, waarbij ik het langst heb samengewerkt met Anke Wichman en Marian ten Barge. Dat ik de grote betrokkenheid zal gaan missen, blijkt wel uit het feit dat nu ik reeds weg ben er eigenlijk nog geen week voorbij gaat waarin ik niet even op school ben geweest."

Muziek is mijn grootste hobby
Maar zich vervelen zal Dinie van de Gevel geen moment doen. "Ik kom uit een muziekfamilie en dan weet je het wel. In dat verband ben ik onder andere actief lid van het Popkoor Friends in Lichtenvoorde. Ook nog eens een koor waarvan ik veertien jaar dirigent heb mogen zijn. Daarnaast probeer ik mij fit te houden door iedere week te gaan zwemmen en ben ik een groot liefhebber van alles wat met de natuur te maken heeft." Wijzende naar een tweetal om haar heen draaiende, lieftallige golden retrievers, kan Dinie niet er niet omheen om aan te geven dat honden haar alles zijn. "Eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, maar dan wel in positieve zin. En dat van het fokken van honden tot het volgen en verzorgen van jachttrainingen en van het meedoen aan jachtwedstrijden tot het lopen met honden tijdens tentoonstellingen. Het betreft geen uitzondering wanneer ik zeg dat het vele malen is voorgekomen dat hier in huis een achttal honden tegelijkertijd rondliepen."

Op vrijdag 9 maart, en dat van 15.00 uur tot 17.00 uur, zal er voor Juf Dinie (van de Gevel) aan de Groenlose basisschool een afscheidsreceptie worden georganiseerd.