De locatie Oldenhuis, alwaar een nieuwe energieneutrale en gasloze woonwijk zal verrijzen. Theo Huijskes
De locatie Oldenhuis, alwaar een nieuwe energieneutrale en gasloze woonwijk zal verrijzen. Theo Huijskes Foto:

Plan locatie Oldenhuis met open armen ontvangen

'Hopelijk een plan dat navolging verdient!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - De raadscommissie van de gemeente Oost Gelre reageerde in de afgelopen week laaiend enthousiast over het voorgelegde plan met betrekking tot de herontwikkeling van de locatie Oldenhuis in Groenlo. De instemming, gepaard gaande met allerlei uitingen van lof, was van dien aard dat het voorstel als hamerstuk kan worden behandeld in de eerstvolgende raadsvergadering (dinsdag 6 maart).

De nieuw te realiseren wijk, die straks voorziet in circa 37 woningen, wordt energieneutraal en gasloos ontwikkeld en is daarmee uniek voor Groenlo, Oost Gelre en verdere omgeving. De ontwikkelde pamfletvisie speelt in op de gemeentelijke woonvisie en actuele marktomstandigheden.

Bouwen naar behoefte
"Dit is nu het voorbeeld van echt bouwen naar behoefte", reageerde PvdA-commissielid Peter Baks. "Hier wordt nog eens het bewijs geleverd dat een goed, constructief overleg kan leiden tot een schitterend plan, waarbij bovendien het aspect duurzaamheid centraal staat." Kees Porskamp (VVD) onderstreepte de woorden van Baks en riep het college op om dit plan als voorbeeld te nemen voor verdere, nog in werking te zetten plannen. "Wanneer deze locatie de code rood had behouden, zou de toekomst van deze gemeente er niet goed uitzien."

Naast een instemmende verklaring hield Paul Wallerbos (OOG) een pleidooi voor bescherming van de rond de locatie aanwezige groenvoorzieningen en wees daarbij tegelijkertijd op de cultuur-historische waarde vanwege de voorheen ter plekke aanwezige fabrieken, alsmede op de nu nog als opslag voor evenementen gebruikte gebouwen. CDA-commissielid Yvonne Winkel reageerde op het voorstel met de woorden: "Hier worden we nu echt blij van. We zijn hiermee op de goede weg. Is dit een opmaat voor verdere plannen?"

Op deze laatste vraag wilde wethouder Vincent van Uem, een en ander in verband met de gemaakte afspraken over woningcontingenten, niet verder ingaan. Wel deelde Van Uem mee dat dat de groenzones er niet alleen blijven, maar zelfs nog verder worden versterkt, dat de cultuur-historische aspecten in het definitieve plan verwerkt zullen worden en dat er in het kader van het gemeentelijk evenementenbeleid naar oplossingen wordt gezocht voor opslag- en andere ruimtes.


Schoolbesturen zijn aan zet

Vervolg van voorpagina

In zijn reactie was verantwoordelijk wethouder René Hoijtink heel duidelijk: "Wat er met de overige drie scholen gaat gebeuren? Allereerst maken de schoolbesturen en niet wij uit welke scholen er al dan niet moeten sluiten. Daarbij zijn er mogelijkheden, indien dat noodzakelijk is en men dat vervolgens zelf wil, om De Hoeksteen op te laten gaan in de Ni-je Veste Buitenschans, de Watermolenschool in de Ni-je Veste Wheme en 't Palet in de St. Willibrordusschool. De schoolbesturen zijn nu aan zet, niet alleen om de uiteindelijke definitieve beslissing te nemen, maar ook om te zorgen voor een duidelijke onderwijsvisie met het oog op de toekomst. Hiervoor gaan wij met hen zo spoedig mogelijk in conclaaf." Ten aanzien van cc De Bron deelde Hoijtink mee dat er op het moment dat de opdracht voor het onderzoek werd gegeven, alsmede ten tijde van het onderzoek zelf, nog niets bekend was over de eventuele verkoop hiervan aan een particulier ondernemer.