Tim te Bogt van KV Zwolle in actie tijdens de Nederlandse kampioenschappen in 2017 in Beuningen. Foto: PR
Tim te Bogt van KV Zwolle in actie tijdens de Nederlandse kampioenschappen in 2017 in Beuningen. Foto: PR Foto:

Druk programma voor klootschieters

ZWOLLE - De jonge klootschieters van de AKF hebben de komende tijd een afwisselend programma af te werken.

De jeugd van de AKF doet dit jaar ook weer met één team mee aan de veldcompetitie voor de junioren die door de Nederlandse Klootschiet Bond en door de KTO uit Twente wordt georganiseerd. Deze competitie kent een tiental klassen waarin ruim 400 jeugdleden meegooien. Deze klassen zijn ingedeeld naar sterkte en leeftijd. De AKF-jeugd speelt mee in de klasse B, terwijl de A klasse de hoogste klasse is. Door de verschillende tegenstanders te ontmoeten op diverse veldbanen in Twente en in Zwolle bij Groenlo, is dit een unieke kans voor de jeugd om zich te verbeteren en in een grote competitie mee te spelen. Na zes van de tien te spelen wedstrijden staat de AKF-jeugd op een mooie vierde plaats. Na een korte winterstop gaat die jeugd zondag 4 maart beginnen aan de tweede helft van deze veldcompetitie. Er is dan een thuiswedstrijd op de veldbaan tegen Oud Ootmarsum dat op de tweede plaats staat. Dit belooft volgens de kenners een mooie wedstrijd te worden.

Ook doet de AKF-jeugd dit jaar weer mee aan de wedstrijden om de Nederlandse beker. De eerste ronde voor de straatwedstrijden is vrijgeloot, maar voor de veldcup hebben de Zwollenaren meteen geloot tegen de cupwinnaar van vorig jaar, Beuningen. Dit lijkt dus meteen een zware dobber te worden, winnen van de regerend kampioen.

Op zondag 22 april aanstaande vinden weer de persoonlijke kampioenschapswedstrijden van de AKF plaats. De beste junioren kunnen zich dan per leeftijdsklasse plaatsen voor deelname aan de Nederlandse persoonlijke kampioenschappen. Deze zullen worden gehouden op zondag 10 juni 2018 en KV Zwolle is aangewezen als organisator van deze wedstrijden. Op die zondag zullen ongeveer 200 jeugdleden met hun begeleiders naar Zwolle bij Groenlo komen om daar te strijden om de titel Nederlands kampioen. Er wordt deze dag gegooid op alle drie onderdelen, namelijk het veldgooien op de veldbaan van KV Zwolle aan de Berkenhofweg te Groenlo, het straatgooien op de Ruiterweg te Groenlo, en het zetten dat zal plaatsvinden aan de Berkenhofweg tegenover de veldbaan. Zetten is een onderdeel van het klootschieten dat nauw verwant is aan de atletiek, de bal moet namelijk onderhands door de lucht worden weggegooid en de afstand vanaf de afzet (de start) tot waar de bal als eerste neerkomt op de grond, telt.