Lichtenvoorde en Groenlo

In de afgelopen week heb ik op deze plek een sneer oftewel een honende opmerking uitgedeeld aan enkele Lichtenvoordenaren, die even niet weten om te gaan met de alom gezonde en mede daarom massaal op handen gedragen rivaliteit tussen enerzijds hun eigen Lichtenvoorde en anderzijds Groenlo. Lichtenvoordenaren, die tot tweemaal toe verstek laten gaan bij het vervolg van een ludieke grap, waarvan zij nota bene zelf de grondleggers zijn. Bekende, lees populaire Lichtenvoordenaren als Eddy Dusseldorp en Robert Paashuis past het niet om na eerst als grootspreker of dikdoener voorop te gaan en vervolgens bij een represaillemaatregel van de zijde van de Grollenaren hun compagnon en maatje Jan Kruip er op een dergelijke, eigenlijk respectloze wijze alleen voor te laten vliegen.

Toeval of geen toeval, ik weet het niet, maar bij de opmaak van de papieren kranten Elna en Groenlose Gids is er iets mis gegaan. De slotzin van mijn column van de vorige week wordt wel opgenomen in de Groenlose editie van Achterhoek Nieuws, maar niet in de Lichtenvoordse editie. Voor de volledigheid en dat met name richting al mijn vrienden en kennissen uit Lichtenvoorde en in het bijzonder richting Eddy en Robert hier nog even het ontbrekende, laatste gedeelte.

'Gelukkig derhalve dat er anno 2018 zowel in Groenlo als in Lichtenvoorde nog steeds plaatsgenoten zijn, die het nog altijd ludieke rivaliteitskarakter tussen beide kernen begrijpen, koesteren en omarmen en om die reden geen gebruik hoeven te maken van een omgangsregeling!'

Maar over Lichtenvoorde en Groenlo en dan met name over de onderlinge samenwerking gesproken, ben ik bijzonder blij verrast met het initiatief, dat beide grote kernen gezamenlijk hebben genomen om dit jaar voor de eerste maal de Nationale Bevrijdingsvuurestafette te organiseren. Een esafette die door de jaren heen is uitgegroeid tot een nationaal evenement. Immers bij deze loop komen tegelijkertijd ruim 2 duizend sporters vanuit geheel Nederland naar Wageningen als de 'Stad der Bevrijding' om daar het vuur op te halen en vervolgens op 5 mei in de eigen gemeente te ontsteken. Een tweetal 4 en 5 mei-comités uit Lichtenvoorde en Groenlo en een tweetal lopersverenigingen uit beide plaatsen hebben elkaar gevonden om deze prachtige traditie ook in deze gemeente te laten plaatsvinden. Petje af!

En wat de soms in negatieve zin vergaande, soms té ver gaande rivaliteitszin tussen het Keidorp en de Kanonstad helemaal buiten de deur zet, is het initiatief om voor deze happening op Bevrijdingsdag een 'Project-Bevrijdingsorkest Oost Gelre' in het leven te roepen. Een orkest waarvoor muzikanten uit alle acht Oost Gelrese grote én kleine kernen worden uitgenodigd om daarin plaats te nemen. Samenwerking en verbinding kunnen niet beter in beeld en geluid worden gebracht dan door de vorming van een dergelijk muzikaal ensemble. Zeker wanneer het een en ander ook nog eens plaatsvindt tijdens het 4 en 5 mei-gebeuren in dit land. Want als wij Nederlanders ergens eensgezind in zijn, dan is het wel in de herdenking van alle oorlogsgetroffenen op 4 mei en de viering van de vrijheid op 5 mei. Het zal mij dan echt ook niet verbazen dat het nieuw te vormen Oost Gelrese orkest, dat op zaterdag 5 mei tijdens de diverse ceremonies onder andere de muziek van Glenn Miller en Vera Lynn zal spelen, geen incidenteel karakter gaat dragen. Ik ben er helemaal van overtuigd dat bij dit gemêleerde muziekgezelschap na afloop veelvuldig de kreet is te horen: 'Dit smaakt naar meer!'

Voor alle Lichtenvoordenaren en Grollenaren: 'Goed voorbeeld doet volgen!'

Reacties/tips:
delibero@achterhoeknieuws.nl