Marcel Elferink en Joop Hubers op het ijs in Gouda. Foto: Carel Elferink
Marcel Elferink en Joop Hubers op het ijs in Gouda. Foto: Carel Elferink Foto:

1627 op het ijs

Oproep aan SOG'ers om in stijl naar de ijsbaan te komen

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De organisatoren van de Slag om Grolle willen zaterdag 3 maart van 11.00 tot 12.00 uur een unieke fotoserie maken op de nieuwe IJsbaan De Halve Moane. Daarvoor worden alle deelnemers van de Slag om Grolle verzocht om in hun authentieke kledij én het liefst voorzien van ouderwetse houten schaatsen op het ijs te komen.

De juiste achtergrond en echt ijs
Marjolein Houwer van Slag om Grolle legt uit wat de bedoeling is: "Iedereen kent waarschijnlijk wel de prachtige schilderijen van Hendrick Avercamp over het schaatsen in vroegere tijden. We zijn met de Compagnie Grolle afgelopen jaar op de kunstijsbaan in Gouda geweest, uiteraard in onze 17e-eeuwse kledij en allemaal op houten schaatsen. We hebben er prachtige foto's van maar helaas is de achtergrond modern. Kunstijs, veel plastic tenten en reclame-uitingen. Wij willen heel graag foto's hebben met een juiste achtergrond én op echt ijs. Waar kan dat nou beter dan op de nieuwe ijsbaan, met de Batterij op de achtergrond in ons mooie Grolle. De nieuwe foto's zijn bruikbaar als promotiemateriaal voor bijvoorbeeld de Slag of bijvoorbeeld als bijzondere kerstkaarten. Hoe leuk is het om een foto van je gezin te hebben in de stijl van 1627 op het ijs? Daarnaast vinden we het gewoon fantastisch om zo'n oud plaatje opnieuw neer te kunnen zetten." Houwer heeft overleg gevoerd met de Grolse IJsmeesters en die tonen zich enthousiast over dit bijzondere initiatief. "De IJsmeesters willen graag meewerken en de verwachting is dat het ijs wel tot zaterdag goed blijft. We hebben inmiddels ook contact gehad met andere re-enactors uit het land en ook zij hebben toegezegd aanwezig te zijn. Het wordt een fantastisch schouwspel voor heel Groenlo."

Houten schaatsen en sleetjes
Veel Grollenaren hebben uiteraard hun kleding van de Slag maar niet iedereen heeft houten schaatsen, zo erkent Houwer. "We hopen natuurlijk dat Grollenaren massaal zolders en kelders afgaan voor houten schaatsen, maar zonder schaatsen zijn ze natuurlijk ook welkom. Bij de ijsbaan van Reinders-Vos in Lievelde zijn anders ook nog houten schaatsen beschikbaar. En misschien zijn er wel mensen die nog een ouderwets houten sleetje hebben, dat is ook geweldig. Tot nu toe hebben we al veel enthousiaste reacties ontvangen op ons plan. We hopen dan ook op een massale opkomst aanstaande zaterdag om 11.00 uur; we hebben de medewerking van de Grollenaren nodig om dit idee te laten slagen. De IJsbaan is zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur uitsluitend toegankelijk in historische kledij. Iedereen wordt vriendelijk verzocht de aanwijzingen van de Grolse IJsmeesters op te volgen."