De Torenwachter vraagt zich af of we nog (basis)scholen overhouden.

Een basisschool - vroeger een lagere school geheten - was net zo normaal als een kerk, kroeg of een voetbalvereniging die elk jaar (bijna) kampioen werd.

Was, schrijf ik, want dat is niet meer zo, beste Grollenaren. Ik keek overigens vorige week nog wel op van het bericht in een regionaal dagblad met de intrigerende kop: 'Helft van de scholen moet weg'. Bedoeld werd de helft van de basisscholen hier, want we hebben gelukkig meer vormen van onderwijs. Ja, de krimp slaat toch toe, dat valt niet te ontkennen, al heb je tegenwoordig partijen die de krimp als een uitdaging zien en niet als een gegeven. Dat is natuurlijk ook een geweldige vondst: dat je je niet laat afschrikken door wat tegenslagen, maar juist dan op de 'pauken' slaat en roffelt dat het allemaal anders kan. Overal een uitdaging inzien; het doet me denken verkiezingsretoriek en ook aan die uiterst vervelende en veel te veel aangezette managementcursussen waar elke dreiging een kans is. Terug naar onze basisscholen.

U zult het hebben gelezen dat het hier zo is dat we kort samengevat op drie plekken nog een basisschool overhouden. Een in de wijk Banninghof, een op de Papendijk en een basisschool in de binnenstad. Dat laatste was lang onzeker, maar ik begrijp uit de berichten dat er een soort convenant is met de schoolbesturen. We hebben hier maar één openbare school en de rest is op confessionele grondslag en dus hebben die zelfstandige schoolbesturen, wat natuurlijk een overeenkomst ingewikkelder maakt. En ik las ook een later bericht dat het vorige preciseerde: dat de helft van de scholen weg moet is toch wat overtrokken omdat de protestantse school (nog) zelfstandig blijft. Het gaat allemaal om het dalend leerlingenaantal. Ik moest daarbij denken aan een verhaal in de Groenlose Gids van enkele jaren geleden, waarin oud-Grollenaar en thans beroemd schrijver en columnist Bert Wagendorp vertelde dat op de Protestantse school het hoofd zijn prima lerende dochter in de zesde klas liet zitten. Reden: om het jaar daarop aan het vereiste aantal leerlingen te kunnen komen. Prachtig verhaal en op die manier krijgt het zittenblijven tenminste nog iets heroïsch. Je wordt de held van de school, want in je eentje hou je die school staande en die schlemielige alsmaar doordenderende en altijd oplettende saaie leerlingen verdwijnen in de anonimiteit! Het zou aan het zittenblijven een extra dimensie toevoegen, zo is het maar net. Maar of dit vol te houden is?

Waar ik me echter ook nog ongerust over maak en waar geen aandacht aan is besteed, is het volgende.

Wat zijn de consequenties voor het vervolgonderwijs? Kijk, die krimp treft alle plaatsen hier in de omgeving en als er steeds minder kinderen worden geboren dan is het maar een kwestie van tijd voordat het vervolgonderwijs daarmee te maken krijgt. Of zie ik dat ook al weer verkeerd?

Ik denk aan ons prachtige Marianum en dito Graafschapcollege, streekscholen waar elke dag leerlingen vanuit alle windrichtingen al dan niet met plezier of tegenzin opstomen richting onderwijsvoorzieningen in Groenlo. Het zou heel mooi zijn als die stroom alsmaar in stand bleef, maar de feiten wijzen toch een andere kant op.

Dus het is wel spannend hoe dat straks allemaal gaat aflopen. Ik schreef al eerder dat je problemen kunt voorkomen door het vereiste aantal leerlingen voor een school neerwaarts bij te stellen. Ik weet het: dat is politiek en het kost geld. Maar ja, wat is geld in een land dat overvloeit van melk en honing?

Afwachten maar.


Torenwachter