Winnares Emma te midden van de andere deelnemers. Foto: PR.
Winnares Emma te midden van de andere deelnemers. Foto: PR. Foto:

Emma Jansen wint voorleeswedstrijd in Groenlo

GROENLO - Emma Jansen van Basisschool St. Ludgerus uit Zwolle, bij Groenlo, heeft zaterdag de voorleeswedstrijd gewonnen in Groenlo. Deze wedstrijd vond plaats in het Atrium van Scholengemeenschap Marianum te Groenlo, waar tevens de bibliotheek van Groenlo gevestigd is. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort Groenlo vertegenwoordigen in de halve Gelderse finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2018.

De zes kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Annita Oonk, jeugdmedewerker van Bibliotheek Groenlo, naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Nadat alle zes kandidaten het spannende moment van hun voorleesbeurt hadden gehad, trok de jury zich terug. De aanwezige kinderen konden ondertussen een boekenquiz maken.

De jury, bestaande uit logopediste Lione Mast, wethouder Jos Hoenderboom en de moeder van de winnaar van vorig jaar, Sandy Schuurman, lette op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje werd het verlossende woord uitgesproken.

Emma Jansen las een fragment voor uit het boek 'Vijftien' van Marlies Slegers. De jury vond dat Emma het fragment heel spannend en vol medeleven voorlas. Iedereen zat adembenemend te luisteren of de hoofdpersoon het zou redden om aan haar ontvoerder te ontsnappen. Emma zal één van de deelnemers zijn aan de halve Gelderse finale die op 10 maart gehouden zal worden in de Bibliotheek in Zutphen.