Eerlijk spel

Ik vind het echt jammer dat de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea zijn afgelopen. Door dat tijdsverschil van 8 uur viel ik 's morgens direct met de neus in de sneeuw of op het ijs.

Bij die Olympische Spelen kijk je naar sporten waar je normaal weinig van ziet. Dat geldt trouwens ook wel voor de Olympische Zomerspelen.

Het is te hopen dat bij de volgende Zomerspelen - in 2020 in Tokyo, de grootste kern van de hele wereld - Jelle van Gorkom weer van de partij is. Het schijnt dat hij langzaam weer opkrabbelt na zijn zware valpartij van begin januari.

Hopelijk kan hij over twee en een half jaar in Lichtenvoorde, de grootste kern van de hele gemeente, weer gehuldigd worden.

In de meeste sporten maakt het uit of je een man of vrouw bent. God of de natuur heeft daar nu eenmaal verschil tussen aangebracht. Maar in de politiek moet het niet meer uitmaken. Daarom is het raar dat op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen achter de namen van de kandidaten een m of een v staat. Niet nodig. Er hoeft ook niet achter de naam te staan of iemand ho of he, jong of oud, een beetje blanker of een beetje zwarter is.

Ik wil op iemand stemmen omdat ik hem/haar (het blijft lastig) op politiek gebied het meest toevertrouw. Voor de rest mag de kandidaat gender-, geaardheid-, en huidskleurneutraal zijn. Eigenlijk moet de voornaam er dan ook niet bij, want daar kun je meestal het geslacht uit afleiden. Of je moet Jos of Henny of Tonnie ofzo heten. Van die multigeslachtsnamen.

Ik heb echt de hele kandidatenlijst doorgenomen. Sommigen ken ik persoonlijk. Maar bijna niemand kent mij persoonlijk, dat komt door mijn lage profiel. Anyway, wat me opviel: klein Goldewijk, klein Gunnewiek, klein Tank. Al die kleins met een kleine letter. Irrelevant misschien, maar dit stuk moet wel weer gewoon vol.

Los van dit alles: ga stemmen. Je maakt dan gebruik van iets waardoor je weet dat Nederland misschien niet perfect is, maar toch een stuk beter dan een groot deel van de rest van de wereld. Niet alleen in schaatsen, maar ook in democratisch doen.

Er zijn genoeg landen waar ik niet ongestraft kan schrijven dat ik een of andere politicus eigenlijk een geslachtsdeel (ik blijf genderneutraal) vind. En hier kan dat wel. Of de hoofdredactie moet me terugfluiten.

Democratische (niet 66, gewoon algemeen) groetjes, Frank

En nou schaatsen.